'Dosad nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo namjernog prenošenja zaraze'

3.4.2020. Događanja

Održana je pressica Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije. Tom prilikom je uručeno 40 zaštitnih vizira Policijskoj upravi KZŽ, koje su izradili djelatnici Srednje škole Krapina. Načelnik PU krapinsko-zagorske Robert Pavić zahvalio se je na donaciji i kazao je kako će zaštitni viziri uvelike doprinijeti sigurnosti policijskih službenika.

- Zahvaljujem se županu KZŽ Željku Kolaru, stožeru civilne zaštite KZŽ, ravnatelju Srednje škole Krapina na ovom dodatnom opremanju policijskih službenika. To će zasigurno pridonijeti većoj sigurnosti naših policajaca koji su izloženi na terenu i na granici - zahvalio se je Pavić te je dodao kakvo je stanje u našoj županiji sa kršenjem mjera koje je izdao Nacionalni stožer. - Dosada smo zatekli 29 osoba u kršenju samoizolacije, za te sve osobe je podneseno izvješće državnom inspektoratu koji je nadležan za daljnje vođenje postupka, odnosno za izdavanje prekršajnog naloga. Što se tiče kaznenog djela prenošenja i širenja zarazne bolesti na području naše županije dosada nije evidentiran takav slučaj. Da bi se radilo o tom kaznenom djelu, osoba mora biti svjesna da je pozitivna na Covid-19 i ne pristaje se pridržavati mjera samoizolacije. Tad postoji namjera za širenjem zaraze i u tom smislu bi se ostvarila obilježja takvog kaznenog djela. Također to djelo se može također počiniti i nehajnim oblikom, kad osoba zna da može zaraziti druge, ali misli da to može spriječiti i da se to ne može dogoditi. Provodeći i odluku o zabrani napuštanja prebivališta i boravka, dosada smo bez propusnica zatekli gotovo 450 osoba i za te sve osobe dnevno dostavljamo izvješća službi civilne zaštite u Krapini – kazao je Pavić.

- U ponedjeljak smo izvijestili javnost o kaznenom djelu razbojništva nad starijom osobom, gdje su se osobe predstavile kao lažni djelatnici Crvenog križa, u tom slučaju je bila prisutna tjelesna prisila nad starijom osobom i otuđivanje novaca i mobitela. Uhitili smo dvoje počinitelja i prisutna je opravdana sumnja da su oni počinili to kazneno djelo. Trenutno nad njima provodimo kriminalističko istraživanje i uvjereni smo da smo riješili taj slučaj za manje od 24 sata - istaknuo je Pavić.

Izvor:Zagorje.com

  • Ispiši: