KONCERT: Latica Anić i Lovre Marušić u Gradskoj galeriji, 5. 12. 2020. u 18 sati

4.12.2020. Kultura

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK 


POZIVA VAS
 NA KONCERT

 


Latica Anić, violončelo
Lovre Marušić, klavir

 


subota, 5. prosinca 2020. u 18:00 sati


GRADSKA GALERIJA ZABOK, Zivtov trg 10/I
________________________________________________

________________________________________________
KONCERT SE ODRŽAVA UZ POŠTIVANJE SVIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

________________________________________________


PROGRAM:

 

L. van Beethoven: 12 varijacija na temu iz oratorija Juda Makabejac G. F. Händela

 

R. Schumann: Fantasiestücke, op. 73

 

*******

J. Brahms: Sonata u e-molu, br. 1, op. 38

 

A. Piazzolla: Le grand tango

 

_____________________________________________

BIOGRAFIJE:

LATICA ANIĆ (Zagreb, 1994.) počela je učiti violončelo u razredu Mihovila Karuze u dobi od sedam godina. Aktivno je sudjelovala na majstorskim tečajevima kod međunarodno priznatih violončelista i pedagoga kao što su Miklós Perényi, Jérôme Pernoo, László Fenyö, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Gary Hoffman i drugi, a kao stipendistica  zaklade Musik und Jugend pohađala je seminare Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Liechtensteinu. Od 2010. godine studentica je Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji Kneževine Lihtenštajn. Akademsku godinu 2014./2015. provela je u okviru programa Erasmus na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Lászlóa Fenyöa. Diplomirala je u Zagrebu 2016. godine, a od listopada iste godine usavršava se u razredima Raphaela Merlina i Michela Straussa na Conservatoire à rayonnement régional de Boulogne-Billancourt u Parizu.

 

Pobjednica je državnih i međunarodnih natjecanja, od kojih se među posljednjima izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom  violončelističkom natjecanju u Liezenu, Austrija te na Trećem hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu. Godine 2015. osvojila je Nagradu Grada Samobora na 12. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja (B. Papandopulo: Rapsodia concertante). U travnju 2017. godine postala je pobjednica jubilarne 50. tribine Darko Lukić, u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, za recital kojeg je održala s pijanistom Krešimirom Starčevićem u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

 

U posljednje vrijeme ostvarila je zapažene nastupe komorne glazbe u Njemačkoj i Češkoj muzicirajući s uglednim glazbenicima kao što su pijanist Matthias Kirchnereit, violist Razvan Popovici, hornist Přemysl Vojta, pijanist Jonathan Aner i klarinetistica Shirley Brill. Ostvarila je suradnju sa članovima takvih ansambala kao što su Ébène kvartet i Kuss kvartet.

 

U suradnji s pijanistom Lovrom Marušićem umjetnička je voditeljica Međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato u Omišu, koji je pokrenut u kolovozu 2018. godine. Na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu u rujnu iste godine sudjelovala je u projektu prve integralne kronološke izvedbe klavirske komorne glazbe Claudea Debussyja u Hrvatskoj, povodom 100. obljetnice skladateljeve smrti. Članica je Ansambla Esperanza, koji je u 2018. godini primio prestižnu njemačku diskografsku nagradu Opus Klassik, a u rujnu i listopadu održao uspješnu koncertnu turneju, koja je uključivala i tri koncerta u dvorani Elbphilharmonie u Hamburgu. Latica je u studenom ostvarila i nastupe na Festivalu Diapason u Zagrebu, te koncertne komorne glazbe u Munchenu i Düsseldorfu.

 

Kao solistica nastupila je uz Štutgartski komorni orkestar, Plevensku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar i Splitski komorni orkestar pod ravnanjem uglednih dirigenata kao što su Aurélien Bello, Boguslav Davidow, Mladen Tarbuk, Tonči Bilić i Pavle Zajcev. Solističke recitale održala je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Makedoniji, Lihtenštajnu i Švicarskoj, nastupajući na međunarodnim glazbenim festivalima poput Next Generation Festival u Švicarskoj, Sommerliche Musiktage u njemačkom Hitzackeru, festival Katya Popova u Bugarskoj te Vaduz Classic u Lihtenštajnu.

 

LOVRE MARUŠIĆ (Omiš, 1992.)

Svoje prve poduke iz klavira dobiva od prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv ugledne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. Godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. Godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je uspješno diplomirao ove godine i stekao titulu magistra muzike. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu:

Prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju «Santa Cecilia» u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju New Stars (2016.) u Manchesteru, prva nagrada na Međunarodnom natjecanju World Piano Teachers Assosiation  u Londonu (2017.), prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.), prva nagrada na 2. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Karlovcu (2015.)

Izabran je kao jedan od  29 kandidata na prestižnom  međunarodnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu- SAD, koje će se održati u srpnju 2021.

Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija. Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Italije, Austrije, Njemačke,Portugala, Lihtenštajna, Rusije, Francuske, Japana i SAD-a.

Također bilježi nastupe uz prestižne domaće i međunarodne orkestre poput Zagrebačke filharmonije, orkestra Hrvatske Radio Televizije, orkestara HNK- Split, Vojvođanskih simfoničara,  Beogradskih simfoničara, simfonijskog orkestra Atlantic Coasta- Portugal te simfonijskog orkestra filharmonije Irkutska- Rusija.

Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju asistenta na klavirskom odjelu te je izvršni i umjetnički voditelj međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato u Omišu.

 

 

S poštovanjem,


Bojana Birač, dipl.muzeol.
voditeljica galerije

  • Ispiši: