Neprocjenjiva Hrvatska: Hrvatsko zagorje

10.8.2018. Turistička zajednica
  • Podijeli:

NAJLUĐE LJETO IVE ŠULENTIĆ I MATE JANKOVIĆA Prvi ručak s letećim masterchefom ikad izveden u Hrvatskoj: 'Ovo je nešto najljepše što sam radio'

 

Mastercard i Jutarnji vjeruju da je budućnost turizma iskustveni turizam s fokusom na originalan, autentičan, personaliziran doživljaj koji postaje neprocjenjiv. Na platformi priceless.com Mastercard nudi luksuzna, avanturistička, neuobičajena iskustva, pogled iza scene i privatne doživljaje koje kreiraju stakeholderi u turizmu, a u serijalu Neprocjenjiva Hrvatska na jutarnji.hr testiramo luksuzna, gurmanska, hedonistička, adrenalinska iskustva.

A MOŽETE IH I VI ISPROBATI!

Danas ćete doživjeti let balonom kakav još nitko prije vas nije - k'o iz puške će Igor Mikloušić, jedan od najboljih pilota balona svoje generacije na ovim prostorima, koji je spojio kuhinju slavnog masterchefa Mate Jankovića i let balonom u nevjerojatan doživljaj ručka u oblacima koji završava desertom flambiranim na gorioniku balona!

Iako je po struci psiholog i priznati znanstvenik te predavač na Sveučilištu u Zagrebu, ovaj se čovjek probio i na svjetskoj balonaškoj sceni. Osvajao je medalje i odličja svih boja, a pod svojim nogama ima više od 600 letova balonima.

Kako i ne bi, od malih je nogu uronjen u taj svijet zahvaljujući svojim roditeljima – Tomu Draganu Mikloušiću i Mariji Petrić Mikloušić, našim najistaknutijim balonašima i pionirima ovog neobičnog sporta. Ovi su zaljubljenici u aerostate, kako se baloni još zovu, krenuli letjeti balonima prije više od trideset godina, a osnovali Balon klub Zagreb još 1996. Danas je Balon klub Zagreb najveći zrakoplovni klub u Hrvatskoj s 5 registriranih letjelica, a piloti Kluba lete iznad ciljele Hrvatske I na svim važnijim natjecanjima i okupljanjima balona u svijetu.

Tim Neprocjenjive Hrvatske u Zagorju: Pogledajte što su doživjeli!

Iva Šulentić, TV voditeljica, glumica i ambasadorica hrvatskog turizma, Ashley Colburn, američka turistička novinarka i dvostruka dobitnica Emmy nagrade i Danilo Volmut, vlasnik platforme Istraselect Villas koji 3 mjeseca u godini avanturistički putuje svijetom u ekskluzivnom video serijalu na jutarnji.hr Neprocjenjiva Hrvatska imaju jedinstven zadatak: uživati u ekskluzivnim, hedonističkim, luksuznim, uzbudljivim iskustvima hrvatskog turizma. Ukratko: isprobati neuobičajene i adrenalinske doživljaje.

Ušli su u backstage Ultre, obišli najfinije vinarije i craft pivovare Istre, spavali u novim pastirskim kućama na vrhu Velebita, učili tradicionalne zagrebačke recepte u građanskom stanu iz 19. stoljeća, a to je bio tek početak... Protagonisti Neprocjenjive Hrvatske isprobali su beer spa, skakali padobranom, vozili se quadovima po Zagorju, ušli u predsjednički apartman Esplanade, spavali u Vili Covri iz 16. stoljeća i - učili kako se radi pršut, kako igrati golf, vježbati jogu, voziti Porche, upravljati sportskom jedrilicom, penjati se po ferati...

A dok stojimo na zabočkom sportskom aerodrormu upravo se pripremaju ručati na zagorskom nebu na 1000 metara nadmorske visine, osjetiti u isto vrijeme i okuse i mirise i vizure Hrvatske. Igor naše protagoniste očekuje sa šalicom vruće kave. Lagano se diže sunce. Temperature su još uvijek podnošljive.

- Da bismo uopće digli balon, vremenski uvjeti moraju biti savršeni. Sigurnost je uvijek na prvome mjestu - objašnjava Iva, inače i sama iskusna balonašica, dok vodi Danila i Ashley na doručak u travi koji je za njih pripremio naš najpoznatiji TV chef, Mate Janković. Iako se i let balonom i kuhinja Mate Jankovića može isprobati, ovo je jedinstven slučaj u svijetu, i prvi put u Hrvatskoj, da masterchef priprema ručak na 1000 metara. I uz to – zadnja dva slijeda priprema nakon slijetanja, a desert flambira na gorioniku balona. - Osvježite se selekcijom svježeg voća, domaćih croissanta ili svježe cijeđenim sokom od agruma dok ja završim posljednje pripreme za naš visinski ručak. Čeka vas obrok koji nikad nećete zaboraviti - najavljuje Janković.

EKSKLUZIVNI VIDEOSERIJAL NEPROCJENJIVA HRVATSKA: POGLEDAJ OVDJE

Sama priprema balona zasigurno nije posao za jednog čovjeka, da bi se balon napunio toplim zrakom potrebna je sloga vrijednih ruku članova Balon kluba Zagreb, inače prvog takvog kluba u Hrvatskoj. Proces izgleda otprilike ovako: prvo se košara, u koju stane do četvero ljudi – broj ovisi o njihovoj kilaži, položi prevrnuta na zemlju. Razmota se balon te se u njega ventilatorom počinje upuhivati zrak. Proces je to koji traje barem pola sata. Kad se jednom dovoljno napuni, da otvoreni plamen ne spali tkaninu, pali se plamenik, a ostatak se procesa rješava silovitom brzinom. Balon uspravlja košaru i letjelica je za polijetanje spremna već za koju minutu.

“S balonom se uvijek polijeće s istog mjesta, a gdje ćemo sletjeti ovisi o sreći”, najavljuje Igor. Ekipa se ukrcava. I dok će Ashley i Danilo uživati u ekstravagantnom ručku pripremljenom od najboljih hrvatskih namirnica i to u kuhinji jednog od naših najboljih kuhara, Iva će ekipu pratiti s tla. “Ja ću biti dio vašeg landing crewa i ništa se ne brinite, u najboljim ste mogućim rukama. Uživajte u delicijama, vidjela sam meni i priznajem da sam ljubomorna, i vidimo se uskoro!”

„Jesi li ikad jela na visini od 1000 metara“, pita Danilo Ashley dok se odvajaju od zemlje. Balon se polako podiže, naši će avanturisti blagovati među oblacima I hrvatske specijalitete isporbati s pogledom na pitome zagorske brege okupane zadnjim zrakama ljetnog sunca. “To je pravo aero-gastro iskustvo”, veselo će njihov pilot dok sporadično pali i gasi plamenik da bi kontrolirao visinu balona: balon se diže kad se zrak ugrije, a spušta se kako se zrak hladi.

Web serijal Neprocjenjiva Hrvatska sniman je 4K kamerom, bespilotnim letjelicama, akcijskom kamerom, 360 kamerom i Huawei Mate 10 Pro mobitelom. U videu pogledajte 360 pogled iz balona nad Zagorjem.

Na oko 500 metara Ashley i Danilo najprije su isprobali skutu sa čvarcima od crne svinje i uljem od začinskog bilja, zatim slane inćune sa mahunama i rajčicom dovršeni ukiseljenim rotkvicama i maslinovim uljem. Dižu se sve više. Na 1000 metara Mate Janković poslužuje im možda i najperverzniju kombinaciju: kremu od dinje sa dimljenom pastrvom i ikrom od pastrve. Uz sve to, neka od najfinijih hrvatskih vina: naši su adrenalina željni putnici uživali u Tomcu, Kozlovićevoj malvaziji i Rakovom Babiću. “Vino se toči po želji, a nas smo dvojica jedini koji ne pijemo”, šali se Mate s Igorom dok se obzor polako pretvara u prekrasnu užarenu crtu. "Nekak se ovi okusi drukčije razvijaju na ovoj visini", govori Danilo, a Mate dodaje: "Ovo je nešto najljepše što sam u životu radio".

Vrijeme je za slijetanje, a krajnje odredište ovisi o brojnim faktorima od kojih je zasigurno najvažniji sigurnost. Naši su avanturisti sigurnost majčice zemlje pronašli nadomak Bedekovčine. Balon, naime, treba čistinu dovoljno prostranu da kad se jednom ispuše ostane dovoljno mjesta da se spakira i pripremi za novu avanturu.

EKSKLUZIVNI VIDEOSERIJAL NEPROCJENJIVA HRVATSKA: POGLEDAJ OVDJE

„Vjetrovi su me prihvatili nježno i meko. Sunce me blagoslovilo toplim rukama. Letjeli smo tako visoko i dobro da nam se i bog nasmiješio i vratio nas ponovno u sigurno naručje voljene majčice zemlje. Baloni lete između zemlje, između vatre i plove po zraku, a zraka ima u šampanjcu!“ Tekst je ovo balonaške molitve koji se izgovara nakon uspješnog leta dok se prema drevnoj tradiciji novoproglašeni baruni, jer svaki se preživjeli balonaš prema dekretu Luja XIV. proglašava barunom, kupaju u šampanjcu. Igor ga izgovara, a Ashley i Danilo ponavljaju dok oko njih pršte kapljice šampanjca.

      Izvor:www.jutarnji.hr

  • Ispiši:
Vrh