ZAVRŠILA OBNOVA OŠ K. Š. GJALSKOG: 'Očekujemo energetsku uštedu od 59 posto'

9.8.2019. Događanja

Nedavno je završila energetska obnova Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, a tim su povodom zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te voditelj projekta REGEA-e Miljenko Jagarčec obišli školu.

Škola je izgrađena 1985. godine, a proteže se na gotovo 6 tisuća kvadratnih metara. Radovi energetske obnove su obuhvaćali zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog plinskog sustava grijanja te povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova.

Ukupna vrijednost projekta (s PDV-om) iznosi 8.019.593,60 kuna. Krapinsko-zagorska županija je ostvarila 4.792.530, 20 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj te još 2.505.192,44 kune bespovratnih sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a 721.870,96 kuna izdvojila je iz vlastitog proračuna.

Voditelj projekta Miljenko Jagarčec rekao je nešto više o samoj energetskoj obnovi. - Postavljeno je visokoučinkovito plinsko grijanje. Razlika je u tome što su postojeći plinski kotlovi u školi bili izgrađeni 1979. godine, njihova je ukupna efikasnost bila manja od 70 posto, a ovo što je ugrađeno je najnoviji model od ovala ultragas 700 d. To je blok kotao kondenzacijski i njegova ukupna efikasnost je ukupno gotovo stoposto, a čak i više od toga budući da se efikasnost računa na donjoj ogrjevnoj vrijednosti, a ovaj kotao iz dimnih plinova nakon cjelog procesa sagorijevanja kondenzira vodenu  paru i povuče još dodatnu toplinsku energiju - objasnio je Jagarčec dodajući kako je razlika u efikasnosti prijašnjeg i sadašnjeg sustava toplinskog grijanja preko 40 posto.

- To se može izračunati na projektnom nivou, a isto tako to se vidi na način kako ova škola i sve škole u Krapinsko-zagorskoj županiji prate potrošnju kroz nacionalni sustav za potrošnju energije gdje se svaki mjesec upisuju računi i vidi se potrošnja te se potom vidi veliki pad potrošnje nakon energetske obnove, a točan rezultat će se viditi nakon nadolazeće sezone grijanja - dodao je Jagarčec.

Zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek rekla je kako su Gradu Zaboku presretni što je škola dobila novo ruho. - Cijelo ulaganje će se pokazati nakon zime kao što je rečeno, a slijede radovi na unutarnjem uređenju - rekla je Đurek dodavši kako Grad Zabok kao jedinica lokalne samouprave ima odličnu suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom. - Napravila se i Područna škola u Martinišću prošle godine, zajednički sufinanciramo u sufinanciranje radnih bilježnica i radnih materijala za sve učenike škole koja je najveća u županiji ima 743 učenika po zadnjem broju - napomenula je Đurek i dodala kako Grad Zabok financira dvije učiteljice u produženom boravku i sufincira školu plivanja, školske kuhinje i dr. - Uskoro će biti i otvorenje skate parka iza Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog te zajedno s ravnateljem školem Tomislavom Polanovićem i Županijom nastojimo da škola svojim sadržajima bude primjerena za učenike.

Župan Kolar osvrnuo se na dosadašnje projekte energetskih obnova na području županije.

- Završili  smo s završetkom energetske obnove Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku te smo završili prvu fazu energetske obnove osnovnih škola u Humu na Sutli i Pregradi. U drugoj fazi energetskih obnova škola su škole u Gornjoj Stubici, Đurmancu i Kumrovcu,  a trećoj fazi energetske obnove su osnovna i srednja škola u Konjščini i Srednja škola Bedekovčina - rekao je Kolar i dodao kako je danas u tijeku uvođenje radova u posao osnovnih škola u Kumrovcu i osnove škole u Đurmancu dok su u osnovnoj školi u Gornjoj Stubici radovi u tijeku.

- Što se tiče Srednje škole Konjščina i Osnovne škole Konjščina, završen je postupak javne nabave i sada smo u ocjeni pristiglih ponuda i vjerujem da ćemo u rujnu potpisati ugovore s izvođačem radova. Ponuda koja je veća od 2 milijuna kuna od procijenjene vrijednosti pristigla je za Osnovnu školu Bedekovčina i donijeli smo odluku da ćemo nju prekinuti - objasnio je Kolar dodavši da kada će biti završen ovaj ciklus vrijedan preko 60 milijuna kuna da će se stvoriti puno bolji uvjeti za rad nastavnika i nastavnica te učenika i učenica u tim školama.

- Imat ćemo znatne uštede na školama. Ovdje u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog imat ćemo uštede nakon enegetske obnove, nove fasadne ovojnice i stolarije i visokoučinokovitog plinskog sustava. Očekujemo uštede na razini od 59 posto što je za najveću osnovnu školu na području Krapinsko-zagorske županije jako značajno - istaknuo je Kolar i pritom se osvrnuo i na promjenu rasvjete u školi koja je napravljena prije same energetske obnove, jer kako je kazao, je pronađen jako dobar model za to. - Nakon škole u Zaboku, promijenila se rasvjeta u Donjoj Stubici, dok se u ovoj energetskoj obnovi u Pregradi i Humu na Sutli sad išlo u promjenu rasvjete. Sve škole čija je u tijeku energetska obnova ili koja će se obnavljati, imat će kompletnu izmjenu rasvjete - rekao je Kolar.

Izvor:Zagorje.com

  • Ispiši: