Novosti

100% ZAGORSKO U ZAGREBU – samo najbolje za domaće i strane posjetitelje

ZAGREB -Čak 111 izlagača, obrtnika, OPG-a, zagorskih toplica, dvoraca i kurija, kulturnih ustanova i proizvođača s proizvodima uzgojenim na tradicijski način te mnogi drugi prepoznatljivi turistički predstavnici branda Zagorje – Bajka na dlanu prošli su petak i subotu uz snažnu podršku medija na Trgu bana Jelačića u Zagrebu dostojno prezentirali Krapinsko-zagorsku županiju. Bogat kulturno-zabavni program sa 350 izvođača i kostimiranih promotora, zagorske delicije, nagradne igre izlagača i organizatora te autentični doživljaj zagorskih odredišta uz voditeljsku ekipu Radija Kaj od jutarnjih do kasnih večernjih sati Zagreb su mamili s vrijednostima zbog kojih je Krapinsko-zagorska županija bez dvojbe lider među destinacijama kontinentalne Hrvatske. Ova peta po redu manifestacija 100% zagorsko održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te uz potporu Ministarstva turizma, Grada Zagreba i Muzeja Hrvatskog zagorja, a u organizaciji Krapinsko-zagorske županije te uz neprocjenjivu info-platformu TZ Krapinsko-zagorske županije.

Tijekom cjelodnevnih događanja pozitivno ozračje

Tijekom cjelodnevnih događanja pozitivno je ozračje svim posjetiteljima omogućilo direktnu komunikaciju s izlagačima, koju su posebno emotivno doživjeli oni koji su davno otišli iz Zagorja.Kroz izvrstan glazbeni program i nastupe KUD-ova te kroz vizualni doživljaj zagorskih odredišta,posjetiteljimanije trebala dodatna pozivnica na zagorske brege, jer mnogi su isticali kako je ovogodišnja sajamska ponuda bila za svakoga pa i za najzahtjevnijeg kupca. Evidentno, ovaj najveći izlog raznovrsne i bogate ponude zagorske hrane i pića, kulture, tradicije i zabave donio je proteklog vikenda Zagrebu bogatstvo svog gastronomskog, tradicijskog, kulturnog, zdravstvenog, rekreacijskog i vjerskog turizma, a posebno zanimanje posjetitelja izazvala je prezentacija života krapinskih neandertalaca (fotografiranje, animacija djece i odraslih) i prikaz borbi mačevanja i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku u izvedbi Družbe vitezova zlatnog kaleža.

ŽELJKO KOLAR: NAJBOLJI PUT DO NAJBOLJIH GOSTIJU

Kroz nagradnu igru Koliko poznajem Zagorje najdosjetljiviji posjetitelji Sajma osigurali su si i vrijedne darove; wellness i spa rekreaciju te boravak u Zagorju uz vrhunske gastronomske užitke i obilazak muzeja.I na taj način je regija koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brandove (zagorski puran, zagorski štrukli, bagremov med, zdravstveno toplički turizam, tradicionalne drvene igračke i licitarsko srce iz Marije Bistrice, Muzej krapinskih neandertalaca, društvo Kajkaviana…) ugodila i drugim osjetilima, koja su istinski uživala u proizvodima vrijednih Zagoraca. Pokazalo se da je to najbolji put do najboljih gostiju – onih koji se vraćaju u Zagorje i koji svaki put dopelaju nekoga sa sobom. I župan KZŽ Željko Kolar s poštovanjem prema svakom izlagaču i posjetiteljima, u obilasku izložbeno-prodajnog sajma 100% zagorsko, istaknuo je kako se već sada veseli sljedećoj godini i novoj prilici da Zagorje i Bajka na dlanu Zagrebuponudesvoju tradicionalnu priču, autentične,jedinstvene i vrlo atraktivne zagorske proizvode.

Zagorski list i Vikend van Zagreba kao izlagač

Ni Zagorski list ovaj važan događaj nije prepustio slučaju pa smo pratili cjelodnevna događanja na Trgu i dijelili „iz ruke u ruke“ mjesečnik Vikend van Zagreba svim posjetiteljima s direktnom pozivnicom na novi susret tijekom jesenskih događanjau Zagorju (Berba grojzdja u Pregradi do 29. rujna, Dani kajkavskih riječi u Zlataru do 28. rujna, Zlatna jesen u Zaboku 27. rujna, Hrvatski gajdaški festival u Mihovljanu 27. rujna te povodom Međunarodnog Dana Mira a do 19. listopada na izložbiu Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu pod nazivom Uz MIR za mir: autor Nikola Đaja)

značajan interes za Zagorje kao destinaciju

I nakon što su se slegli dojmovi, nedvojbeno je da postoji značajan interes Zagrepčana i njihovih gostiju za Zagorje kao destinaciju. Izvrsna je povratna informacija i reakcija posjetitelja na kajkavsku riječ i kajkavsku popevkui hvale je vrijedna činjenica da se iskoristila mogućnost prezentacije manifestacija, koje TZ KZŽ i KZŽ, općine i gradovi organiziraju u jesenskom periodu o.g.. I dok je župan u svojim izjavama naglašavao kako se u bilo koji kutak svakog odredišta u Zagorju može doći biciklom, autom, vlakom ili autobusom za svega 45 min., posjetitelji su se s oduševljenjem informirali o pogodnostima koje nude svi nositelji smještajne ponude u Zagorju, a što svakako ide u prilog konkurentnosti Zagorja kao destinacije u pred/po-sezoni odnosno svih 365 dana u godini.

STRANI TURISTI KOJI TEK OTKRIVAJU ZAGORJE

Porazgovarali smo i sa stranim turistima, koji su sa zanimanjem obilazili izložbeno-prodajne prostore sajma 100% zagorsko i pratili događanja te kušali proizvode i fotografirali se za uspomenu. Posebno zanimljiva bila nam je Mikarn Urano iz Japana, koja je svojim fotoaparatom zabilježila brojne zanimljive detalje, a onda je zamolila da i mi njuf otkamo kako bi fotografiju s manifestacije 100% zagorsko mogla poslati svojim prijateljima u Japan. Iz Engleske u Zagreb stigli su Beth, Lydia i Chris. Najviše su uživali u kostimiranim promotorima i delicijama, no priželjkivali su i koju riječ na engleskom jeziku kako bi sudjelovati u zanimljivom programu. Najrječitiji svakako je bio g. Eric Greenhalgh iz Melbourna u Australiji, koji je primijetio i pohvalio prije svega kulturu izlagača. Spomenuo je neke europske gradove u kojima manifestacije ovakvog karakteraodišu neukusom, nekulturom i vrlo agresivnim nastupom izlagača. Pohvalio je vizualni doživljaj cjelokupnog programa, koji ga je u potpunosti oduševio. Ovo mu je drugi put kako je posjetio Hrvatsku i drago mu je da je otkrio destinaciju, koja njeguje autentične vrijednosti i obiluje prirodnim fenomenima dostupnim turistima. Nakon što sam svim turistima-sugovornicima obećala da ću im e-mailom poslati ovaj osvrt na događanje u Zagrebu, oni su bez imalo dvojbe na pitanje hoće li i kada posjetiti Zagorje, odgovorili da će to biti već za koji dan, jer su Zagorci vrlo susretljivi, a njihovi proizvodi odišu ljepotom Zagorja.

VLASTA HUBICKI: VAŽNA JE SINERGIJA ZAGORACA

Kako doznajemo od Vlaste Hubicki, predsjednice Županijske skupštine KZŽ,manifestacija 100% zagorsko nastavlja svoje putovanje po Hrvatskoj, ali i izvan granica Lijepe naše. Sljedeće odredište gdje će se Zagorje predstaviti bit će Split, anakon toga će nam u Sloveniji domaćin biti Maribor. Kao izlagač posebno ističe da je važna sinergija svih inicijatora i sudionika ovakvih događaja, jer zajednička poruka i bogata ponuda Zagorja privući će željene kupce i posjetitelje.

Budućnost kakvu želimo – Zajednička vizija

Ukratko, manifestacija 100% zagorsko i ove je godine dodatno otvorila put potražnji domaćeg zagorskog proizvoda, a sukladno odredbama Konferencije Ujedinjenih naroda o održivom razvoju pod sloganom; Budućnost kakvu želimo – Zajednička vizija (Rio de Janeiro 2012.), stvorila je uvjete za ulaganja u održivi turizam – uključujući ekoturizam i kulturni turizam, za iskorjenjivanje siromaštva – neophodan uvjet održivog razvoja,stvorila je i temeljne uvjete za postepenu i produktivnu zaposlenost te na kraju, ali ne manje važno,za promicanje ravnomjernog, sveobuhvatnog i pravednog gospodarskog rasta. Stvorila je dakle, veće mogućnosti za podizanje osnovnih standarda življenja kako bi se osigurala budućnost kakvu želimo – za sadašnje i buduće generacije. (Eva Kreber Pille)

g. EricGreenhalgh iz Melbourna u Australiji – pohvalio je kulturu izlagača, vizualni doživljaj cjelokupnog programa te Zagorje kao destinaciju, koja njeguje autentične vrijednosti i obiluje prirodnim fenomenima – dostupnim turistima.

Posjetitelji su se dodatno informirali o pogodnostima koje nude svi nositelji smještajne ponude u Zagorju, a što svakako ide u prilog konkurentnosti Zagorja kao destinacije u (pred/po)sezoni odnosno svih 365 dana u godini.

Župan Željko Kolar:

„Već sada se veselim sljedećoj godini i novoj prilici da Zagorje i Bajka na dlanu Zagrebu ponude svoju tradicionalnu priču, autentične,jedinstvene i vrlo atraktivne zagorske proizvode.“

Tijekom cjelodnevnih događanja pozitivno ozračje je svim posjetiteljima omogućilo direktnu komunikaciju s izlagačima, koju su posebno emotivno doživjeli oni koji su davno otišli iz Zagorja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content