Novosti

Borba s nelekvidnošću na zagorski način

Zakon svi pozdravljaju, ali traže njegovu striktnu primjenu

Odzvonilo je neplaćanju. Naime, novi zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji je prošli tjednom konsenzusom svih političkih stranaka donesen u Hrvatskom saboru počinje se primjenjivati za nekoliko dana. Mnogi ga smatraju glavnim instrumentom u borbi protiv nelikvidnosti koja je na razini države dosegla vrtoglavih 44 milijarda kuna, a njegove su glavne odredbe da država, županije, općine i gradovi te javna poduzeća plaćaju svoje obaveze u roku 30, a poduzetnici i obrtnici unutar 60 dana. Istražili smo kako je ovaj zakon dočekan u našoj pokrajini, u redovima onih kojih se izravno tiče i hoće li on riješiti rak ranu našeg gospodarstva – neplaćanje.

Bitna je primjena

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško, i sam dugogodišnji uspješnji obrtnik koji dobro zna što se događa u svijetu biznisa, pozdravlja novi zakon. – Svaki zakon koji će pomoći u samoj naplati potraživanja je dobrodošao. No, bitna je njegova striktna primjena, odnosno sama realizacije naplate. Jer već smo i dosad imali sličan zakom, ali se nije primjenjivao. Treba napomenuti da su država i javna poduzeća daleko najveći kumulatori nelikvidnosti pa se prvo oni trebaju pridržavati novih propisa – napominje Pleško. Prvi čovjek zagorskog HOK – a vidi problem i u po njemu neravnopravnom položaju vlasnika društava s ograničenom odgovornošču naspram obrtnika. – Poduzeća koja su d.o.o. ne odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom kao mi obrtnici za svoja dugovanja, već samo temeljnim kapitalom koji je u većini slučajeva 20 ili 50 tisuća kuna. Isto tako mi obrtnici ne možemo proglasiti stečaj. Zato ćemo se boriti i zalagati da se naša prava izjednače – najavio je Davor Pleško.

Zakon za bolje gospodarenje

U Gradu Zlataru, najzaduženijoj jedinici lokalne samouprave u našoj županiji, s oprezom govore o novom zakonu iako su zadnje 3 godine itekako iskusilišto je financijska disciplina.

– Svaki dužnosnik na bilo kojoj razini vlasti koji imalo promišlja o poslovanju ne može reći da ovaj zakon nije poželjan. Znamo da moramo platiti ono što smo naručili i to u razumnom roku. Savjetujući se s glavnim operativcima u gradskoj upravi, doznao sam da bi zakon mogao doći na isključivo administrativneprepreke, posebno za decentralizirana sredstva koja nam stižu iz državnog proračuna. U takvim slučajevima, država bi mogla razmisliti o izravnom plaćanju krajnim korisnicima, jer će 30 dana ponekad biti prekratko da se osigurani novac transmitira do izvođača radova – govori nam prvi čovjek Zlatara Miroslav Kopjar. Zlatarski gradonačelnik smatra da će novi zakon natjerati lokalne čelnike da racionalnije gospodare i da rade samo ono za što imaju osigurani novac, te da se onda više neće dogoditi da se može „naslijediti“ dug od 28 milijuna kuna koliki je on zatekao u Zlataru, ali su ga štednjom ipak uspjeli smanjiti za oko 12 milijuna.

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content