Novosti

Brza cesta donijela bi napredak čitavom Zagorju i popunila prazne gospodarske zone

Gosti PUB expressa u restoranu Zaboky: načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, Gornje Stubice Željko Lisak i Zagorskih Sela Željko Kodrnja. Razgovarali smo o uvijek aktualnoj temi – teritorijalnom preustroju, podjeli Hrvatske na regije i ‘vječnim’ financijskim problemima.

ZL: Hrvatska je podijeljena na 429 općina, 126 gradova, 20 županija i Grad Zagreb. O njihovom racionalizaciji govori se već nekoliko godina, ali se uvijek taj teritorijalni preustroj ostavlja za ‘neka bolja vremena’. Dakle, uvijek poslije izbora. Koje je Vaše mišljenje o smanjenju jedinica lokalnesamouprave?

KODRNJA: Da li je potreban preustroj ili smanjivanje? U ovom momentu je to teško reći. Zapravo bi se negdje i trebalo nešto smanjiti ili promijeniti. Ali, u cjelini ako gledate, ja gledam s pozicije svoje male općine Zagorskih Sela, ne vjerujem da bi taj dio posla, odnosno taj opseg bio obavljen da je tu bilo zajednički pet općina. Ja nisam za smanjivanje. Ne može neki veći grad ili neko veće mjesto brinuti za svako selo. Mi načelnici sami, u svojoj općini već teško vidimo problem svakog čovjeka, a kamoli da taj problem može vidjeti netko tko ima veće površine. Ne znam da li bi, kada bi bilo više općina zajedno, to doprinijelo boljitku i smanjivanju troškova administracije. Mi načelnici, za svoje općine, barem ja tako gledam, brinemo kao za svoje. Svaku kunu dobro procijenim gdje da je utrošim. Makar nam je, već – dosta. Ja sam nezavisni i ono što me boli je što se nekad novci dijele prema političkim linijama, odnosno lakše je do nekih sredstava doći onome tko je u nekoj stranci. Dosta se priča o ukidanju malih općina. Na sastanku Udruga općina u Mariji Bistrici o tome smo puno razgovarali. U drugim zemljama ima općina koje imaju još manje stanovnika od naših, ali su uspješne. No,opet će više strukture o tome odlučiti.

LISAK: Teško je decidirano reći na koji način bi trebalo reorganizirati lokalnu samoupravu da bi ona bila najefikasnija. Moram reći, s iskustvomi saznanjima koje u ovom trenutku imam kao načelnik općine Gornja Stubica, da je ipak lokalna samouprava i vođenje jednog manjeg prostora puno lakše nego da se vodi iz jednog centra. Na prostoru općine Gornja Stubica u tom se razdoblju, dakle nakon što smo se odvojili od bivše općine Donja Stubica, riješilo dosta problema koji su nas godinama pritiskali (komunalna infrastruktura i izgradnja). Dakle, napravljeno je puno više i u tom dijelu opravdane su lokalne jedinice s manjim brojem stanovnika i manjim površinama. Općina Gornja Stubica ima 50 km2, po zadnjem popisu ima 5.800 stanovnika, a prostor i konfiguracija vrlo su složeni. Svaki brijeg je svoj problem i riješiti probleme u tim situacijama iz jednog centra lokalnih uprava je puno lakše. Možemo govoriti i raspravljati o jedinicama lokalne samouprave od 1.000 do 1.500 stanovnika, odnosno imaju li one svoje opravdanje ili nemaju. E, sad tu bi trebalo vidjeti, naći modalitet da li one imaju ekonomsku opravdanost.

MIHOLIĆ: Mi smo ustvari svi načelnici i gradonačelnici na istom tragu razmišljanja. Protekli period je pokazao da je upravo ovakva teritorijalna podjela svrhovita i da su općine pokazale svoju određenu funkciju kroz taj kapilarni dio rješavanja određenih problema. Ja vjerujem, da nije adekvatno rješenje ukidanje manjih općina, već mislim da će prije kroz sadašnji način jednostavne fiskalne distribucije sredstava doći do toga, da će se manje općine pokušati udružiti s većim općinama. Tako bi se određeni dio zadaća o kojima ovisi funkcioniranje čitave zajednice koju oni pokrivaju, rješavao unutar većeg središta, da se ne gubi taj teritorijalni unutarnji ustrojbeni integritet. Mislim i da će mnoge jedinice lokalne samouprave, koje su daleko manje i jedvaplaćaju svoju upravu i administraciju i gdje se svodi utrošak sredstavana samo ono osnovno, a to je funkcioniranje komunalne infrastrukture i redovno održavanje, s vremenom same uvidjeti da je alternativa priklanjanje nekome- tko je jači. Decentralizacija i fiskalni raspored sredstava i sama težnja za ravnomjernijim i kvalitetnijim razvojem će sama po sebi postaviti pitanje pojedinim manjim općinama- što i kako dalje. Samo po sebi će se to u idućem periodu nametnuti bez nekog značajnijeg političkog utjecaja i dovesti do novog ili drugačijeg teritorijalnog preustroja. Nova vlast, neće to previše forsirati poslije izbora.

Razgovarala: Mirjana Bašak

Snimio: Krunoslav Pavlina

ZABOK

Više u novom broju Zagorskog lista

Skip to content