Novosti

ČARI ZIME U DND-ovskoj kuhinji

I ovaj puta radionica je pobudila veliki interes volonterki, roditelja i suradnica DND-a Zabok. Na radionici su sudjelovala i aktivno se uključila i djeca iz Dječjeg Gradskog vijeća grada Zaboka koja u sljedećoj godini planiraju u plan aktivnosti uvesti i započeti s radionicama za djecu „Zdravo i fino“. Prije pripreme i demonstracije zimskog jelovnika, voditeljica radionice Snježana Krpes održala je kraće predavanje o značajkama zimske prehrane, namirnicama koje zimi daju organizmu najkvalitetniju energiju potrebnu za jačanje imuniteta te o načinima pripreme i kuhanja zimskih jela. Osnovna značajka zimskih jela je da griju organizam zato se ne preporučuje konzumiranje hladnih napitaka i prerađenih namirnica koje pothlađuju organizam i oslabljuju imunitet. U pripremi jela koriste se duži načini kuhanja – dugo pirjanje, zapečena jela, prženje u dubokom ulju te spremanje jela „u istom loncu“, poput variva i složenaca.Zimske juhe su gušće, jače i bogatije, a jela nešto začinjenija i slanija. Od žitarica izdvaja se heljda, žitarica koja se lijepo kombinira s pirjanim i zapečenim korjenastim povrćem, s kiselim kupusom, repom i uljem. Zima je i doba mahunarki i to svih vrsta graha, crne soje i leće koje jačaju rad bubrega. Ujutro je poslužen vruć hranjiv čokoladni napitak sa žitaricom (palentom i amarantom) te čaj od đumbira. Zahvaljujući vrijednim volonterkama DND-a Danijeli i Dubravki za doručak je još poslužen i friško pečeni kruh, humus i domaći džem od bobica i višanja.Za ručak je pripremljena gusta juha od cikle i zagorska grah juha, zapečene rolice od kupusa sa seitanom i nadjevom od bundeve, popečci od heljde i povrća s umakom od hrena, pire od crne leće te korjenasto povrće spremljeno na nishime način (duboko pirjanje nekoliko slojeva povrća u malo vode) s đumbirovim sokom. Osim što su sudionici radionice ugrijali tijelo slasnim jelima, dušu su zasladili tamnim čokoladnim kolačem sa suhim marelicama, grožđicama i cimetom. (zl)

Izvor: Zagorski list

Skip to content