[DODIJELJENA NAGRADA GJALSKI] PAVIČIĆ : Uvijek nastojim pisati knjige kakve volim i sam čitati

29.10.2018. Kultura

 

Dodjelom Nagrade Gjalski završena je kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog

Večeras je u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku održana završena i najsvečanija večer u sklopu kulturne manifestacije Dani Gjalskog - dodjela Nagrade Gjalski koja je podsjetimo, ove godine došla u ruke književniku Jurici Pavičiću za roman Crvena voda.

Sve prisutne je u ime domaćina pozdravio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek koji je čestitao ovogodišnjem dobitniku i pozdravio sve one koji su došli odati počast, kako je kazao, proznoj riječi i nagradi koja nosi ime po poznatom zabočkom piscu Ksaveru Šandoru Gjalskom.

Članica Prosudbenog povjerenstva Nagrade Julijana Matanović pročitala je pak obrazloženje zašto je baš Pavičiću dodijeljena Nagrada. Dodala je tako, između ostalog, i to što zahvaljuje gradu Zaboku što tako brižljivo vodi brigu o nagrađenima.

Jurica Pavičić dobio je večeras plaketu, povelju i novčanu nagradu za svoj roman Crvena voda čiji je izdavač Profil. Stjepan Čuić, predsjednik Prosudbenog povjerenstva je pak spomenuo kako bi volio da se Nagrada Gjalski proglasi nacionalnom nagradom kakva je Nagrada Tin Ujević koja se dodjeljuje u Vrgorcu.

Prisutnima se obratila i urednica 'Crvene vode' Adrijana Piteša koja je naglasila kako je po njezinom mišljenju roman 'Crvena voda' najbolje Pavičićevo djelo.

Izaslanica Ministarstva kulture Mihaela Majcen – Marinić spomenula je kako čestita Pavičiću, ali i svima onima koji su došli na ovu dodjelu nagrade i što su odani književnicima, ali i organizatorima što njeguju ovakvu lijepu tradiciju.

U ime Krapinsko-zagorske županije, koja je uz Ministarstvo kulture i gradove Zabok, Poreč i Crikvenicu pokrovitelj manifestacije prisutnima se obratila zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

- Nagrada Gjalski je jedna od najprestižnijih nacionalnih nagrada. Ponosni smo na Zagorke i Zagorke koji su obilježili povijest pa tako i na velikog čovjeka kakav je bio Ksaver Šandor Gjalski – rekla je Petek i pritom zahvalila Zaboku što svake godine sve bolje i sve sadržanije organizira dodjelu te izrazila zadovoljstvo što na dodjelu svake godine dolazi još više publike.

Sam Jurica Pavičić bio je skroman u svojem obraćanju publici te je zahvalio svima koji su omogućili da se roman objavi, onima koji su njegov rad prepoznali kao kvalitetnim kao i gradu Zaboku.

- U ova dva navrata kada sam bio u Zaboku, strašno sam ga zavolio. Našli smo puno zajedničkih točaka, prijatelja i zajedničkih poznanika i tema za razgovor. Zahvaljujem Zaboku što skrbi o ovoj nagradi – rekao je Pavičić, a iskoristio je priliku da i objasni kako je nastao sam roman.

- Prozu pišem od sredine 90.-ih i uvijek nastojim pisati knjige kakve volim i sam čitati. Volim da se iz knjiga vidi kako ljudi žive, što jedu, što rade, kako zarađuju te da sagledam antropološki, ekonomski i socijalni kontekst iz kojeg mogu nešto više saznati o tom svijetu. To je razlog zašto se bavim temama koje naizgled mogu izgledati zavičajne odnosno lokalne jer je to svijet kojeg najbolje poznajem. Volim pisati knjige koje jesu na jednoj strani žanrovske tj. trileri ili krimići, a ne volim da se njihova kompozicija ponavlja. Pokušavam da svaka knjiga bude drukčija – ispričao je Pavičić koji je potom i publici pročitao ulomak iz svojeg romana.

Valja spomenuti kako su za umjetnički program ove književne večeri bili zaduženi Tomislav Goluban na usnoj harmonici, dok je himnu izvela Dora Krznar uz klavirsku pratnju Lucije Jadek.

Tradicionalni domjenak poslije dodjele pripremili su učenici Srednje škole Zabok.

Natpis za Nagradu Gjalski koje krasilo ovogodišnju dodjelu djelo je zabočke umjetnice Mirjane Smolić.

Izvor:Zagorski.list

  • Ispiši: