Dodijeljene zahvalnice njegovateljicama zaposlenima na projektu MIPOS

30.6.2020. Događanja

U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku održana je završna konferencija projekta MIPOS – MI POmažemo Starijima

U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku održana je završna konferencija projekta MIPOS – MI POmažemo Starijima. Tom prilikom dodijeljeno je 55 zahvalnica ženama koje su ovim projektom stekle zvanje gerontodomaćice/njegovateljice.

Uz Grad Zabok kao nositelj projekta, partneri na projektu su Društvo Crvenog križa Donja Stubica, Zabok i Zlatar, Gornjostubička udruga Lipin cviet i Udruga invalida Bedekovčina, to su ustanove i udruge koje su zapošljavale žene. Tu su i dva Centra za socijalnu skrb, iz Donje Stubice i Zaboka i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina kao obavezni partner. Gradovi i općine koji su sudjelovali u projektu su Mihovljan, Mače, Budinšćina, Hrašćina, Marija Bistrica, Gornja Stubica, Zlatar Bistrica, Zlatar, Donja Stubica, Veliko Trgovišće, Sveti Križ Začretje i Krapinske Toplice.

Zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije za društvene djelatnosti Jasna Petek je čestitala svima koji su sudjelovali u ovom hvalevrijednom projektu.– Čestitke prijaviteljima i svim partnerima na odličnom projektu jer ovakvi projekti u sebi sadrže uključivost i pomaganje svim onima koji su se našli u teškoj životnoj situaciji. Ovaj projekt je od velikog značaja za KZŽ i upravo kroz ovakve projekte i partnerstva razvijamo kvalitetu života osobama treće životne dobi, osobama u samačkim domaćinstvima ili osobama koje je društvo na neki način zaboravilo. Oni nisu zaboravljeni i upravo u sklopu ovog projekta se brine o njima. Moramo istaknuti veliku vrijednost i važnost ovog projekta, a to je senzibiliziranje javnosti i šire okoline o potrebi humanitarnog rada, volonterizma i pomaganja svima onima koji su u potrebi, a nalaze se u našoj blizini ili susjedstvu – istaknula je Petek.

Tatjana Hikec, koordinatorica u projektu MIPOS i predsjednica Gornjostubičke udruge Lipin cviet kazala je kako je dosta njihovih radnica prije bilo nezaposleno. - Imamo 50 korisnika kojima smo pružali pomoć u kući i sve što im je bilo potrebno. Imali smo zaposleno 10 radnica iz stubičkog područja. Dosta naših radnica je bilo nezaposleno, uglavnom su bile kod kuće i brinule su za obitelj i domaćinstvo. Odluka da kreću raditi, nakon dužeg perioda kako su bile nezaposlene, je bila za njih zasigurno teška i velika. Ta odluka im je donijela jednu veliku promjenu u životu, naravno na bolje. Naši korisnici većinom žive sami i ističu da im samoća najteže pada. Ovaj projekt je stvarno nešto lijepo i nešto što je stvarno uspjelo. Očekujemo nastavak projekta, ne znamo još vremenski kada, ali znamo da će provedba ići i dalje. Ta činjenica veseli sve radnice, a i naše korisnike - istaknula je Hikec.

U projektu MIPOS je sudjelovala gerontodomaćica Ankica Lešković koja je istaknula kako je i sam njihov dolazak korisnicima puno značio. – Radila sam u projektu MIPOS preko udruge Lipin cviet. Prije ovog projekta sam oko 17 godina nezaposlena. Ovaj projekt mi je jako dobro došao jer sam se zaposlila, djeca mi polaze srednju školu pa mi je to bila pomoć oko njihovog školovanja i jako sam se zbližila s korisnicima. Mislim da je naš rad sa korisnicima uvelike olakšavao njihovu svakodnevicu, to su većinom stariji ljudi koji imaju svakakve zdravstvene tegobe – rekla je Ankica.

Uz već spomenute, događanju su nazočili i donedavni potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, gradonačelnik grada Donja Stubica Nikola Gospočić, načelnik općine Bedekovčina Darko Ban, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić i načelnica općine Mače Mladenka Mikulec.

 Izvor:Zagorje.com

  • Ispiši: