Dodjelom priznanja obilježen je Dan grada Zaboka

21.5.2021.

Skromnije nego inače, obilježen je danas Dan grada Zaboka. Gradonačelnik Ivan Hanžek čestitao je svim dobitnicima gradskih priznanja te rekao kako mu je žao što zbog epidemioloških uvjeta dodjeli priznanja ne mogu prisustvovati njihove obitelji i prijatelji te uveličati ovakvu svečanost, koja se i upriličuje zbog ljudi. Kratko je spomenuo najveće projekte koji se realiziraju, izgradnju re – GENERATORA, urbanog centra kulture u Zaboku i biciklističku stazu Brzo, koja osim prema Oroslavju, ide i prema Začretju, Krapini, a u budućnosti i do slovenske biciklističke rute. Veseli ga i što je završila modernizacije Prilaza dr. Franje Tuđmana i što će u listopadu završiti kapitalna investicija stoljetne vrijednosti, a to je modernizacija pruge Zabok – Zaprešić. Zahvalu na tom angažmanu uputio je bivšem i sadašnjem ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću i Olegu Butkoviću. Projekt od izuzetne važnosti je MIPOS koji se nastavlja. Prvi je bio vrijednosti 19, 5 mil kuna, u kojem je 55 žena brinulo o 350 korisnika, nastavlja se i dalje, čime korisnici treće životne dobi dobivaju skrb. Osim PŠ u Špičkovini, ako krenu natječaju EU, plan je i dogradnja škole, 600 novih kvadrata kako bi se stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu. Za projekt Aglomeracije je rekao da ima određenih problema zbog visoke cijene sirovina materijala, te da je važan iz ekoloških i funkcionalnih razloga jer će dignuti standard života ljudi, a otpadne vode neće se slijevati u Krapinu i Krapinicu.  Hanžek se pohvalio i brojkom porasta broja stanovništva. U roku godine i nešto u Zaboku je doselilo i puno mladih obitelji, pa su s 8700 stanovnika narasli na 9300.

Dan grada1
Dan grada1


- Imamo i preko 250 privatnih poduzetnika, i time smo najjača gospodarska zajednica u županiji – naglasio je gradonačelnik. Istaknuo je i kako je vrlo intenzivna stanogradnja te je mnogo upita za kupnjom i prodajom stanova na području Zaboka. Zahvalio je Županiji i županu Kolaru na investiciji u obrazovanju, odnosno na projektu energetske obnove Područne škole u Martinišću, gdje se otada nalazi i područno odjeljenje Dječjeg vrtića 'Zipkica', kao i na projektu izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti, koji je u fazi realizacije. –Zahvaljujem svima koji su u svom radu učinili ono što je za svaku općinu, grad i mjesto najbitnije, izgradili zgrade, prometnice, infrastrukturu – rekao je Hanžek te zahvalio svim aktivnim ljudima koji su, bilo profesionalno ili volonterski, dali svoj doprinos napredovanju zajednice, kao i velečasnom Marijanu Culjaku na izuzetno dobroj suradnji. Župan Željko Kolar rekao je kako mu je drago da je Krapinsko – zagorska županija dala doprinos u razvoju grada Zaboka, prije svega kroz investicije u obrazovanje. -Županija je kroz izgradnju područne škole u Martinišću i energetsku obnovu matične škole uložila 15, 7 mil. kuna. Najveća investicija na području grada Zaboka trenutno je projekt Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu vrijedan 110 mil. kuna, a u pripremi je i dokumentacija za nov u područnu školu u Špičkovini – rekao je Kolar. U ime Županije, u svoje i u ime zamjenice Jasne Petek čestitao je Dan grada Zaboka te je zahvalio na suradnji u ove četiri, odnosno 8 godina u provedbi projekata koji su bitni ne samo za ljude na području grada Zaboka već i cijele Krapinsko – zagorske županije. Spomenuo je neke projekte koji su prije svega bili vezani uz obrazovanje, vodoopskrbu visoke zone, za kvalitetu prometnica.

Dan grada 4
Dan grada 4

Ali to je iza nas. Ono što nas zanima su sljedeći projekti, jer sve ono što je napravljeno, već je drugi dan zaboravljeno. Danas u neki drugi izazovi, vremena koja su pred nama daju najveću šansu koju smo do sada imali ikada u Krapinsko – zagorskoj županiji, zahvaljujući novoj financijskoj omotnici, mehanizmu za oporavak i otpornost te razvojnom sporazumom koji pripremamo s Vladom RH jer bi se njime u sljedećih 7 godina trebalo realizirati projekata u vrijednosti 2, 6 milijarde kuna. To je nešto gdje nemamo pravo na grešku, a uvjeren sam da ih neće biti - rekao je župan Kolar.  Dodijeljene su i nagrade Grada Zaboka. Povelja Grada Zaboka dodijeljena je Anici Ormuž, učiteljici iz Područne škole Špičkovina za 40 godina predanog odgojnog rada i podučavanja mladih u Područnoj školi Špičkovina. - Velika je časti primiti priznanje Grada Zaboka, a pogotovo je dirljivo čuti lijepe riječi koje su mi upućene. Moram priznati da su me ganule do suza. Veliko hvala svima, a veliki pozdrav i zahvalu šaljem mojim dragim stanovnicima Dubrave i Špičkovin - rekla je tom prigodom Anica Oremuž, a gradonačelnik Ivan Hanžek objasnio je da je Povelja, najviše priznanje Grada, dodijeljena učiteljici upravo škole o kojom ovih dana puno pričamo. - Lijepe riječi o njoj rekli su njeni učenici, stanovnici, ali i kolege. Čitav svoj radni vijek provela je u Špičkovini, a energija kojom zrači daje nam za misliti da u takvim ljudima ima nešto sveto i posebno - rekao je Hanžek.

Dan grada3
Dan grada3

Uručio je i plaketu Jerku Krajačiću za doprinos vatrogastvu i rad s mladima, a zahvalnica je otišla u ruke vlasniku i direktoru tvrtke Sato, Ratku Habusu za doprinos razvoju gospodarstva grada Zaboka.

  • Ispiši: