Mladi primili Svetu potvrdu

17.5.2010. Događanja

Na početku misnoga slavlja novoimenovanog biskupa pozdravila je firmanica Ida Hamer čestitajući mu na imenovanju. Vjerujemo da će po vašim rukama, molitvom i pomazanjem uljem svete krizme, Bog Otac po Isusu Kristu izlit i na nas svoga Duha Svetoga i njegovih sedam darova. Mi se nalazimo na početku svoga životnoga puta i pred mnogobrojnim pitanjima na koja uz pomoć svojih roditelja, kumova, odgajatelja, nastavnika i profesora, svećenika, naše Crkve i vas biskupa trebamo donijeti svoje osobne životne odluke. Stoga vas sve molimo, pomozite nam, svojom riječju ali još više svojim životnim svjedočenjem da naše odluke budu prave u kojima ćemo naći ispunjenje svoga života, te biti živi i zauzeti članovi Crkve.

Riječ dobrodošlice mons. Miji poželio je i župnik Marijan koji je rekao: I ova generacija je pokazala da žele biti Kristovi svjedoci, te da su spremni i voljni primiti ovaj sakrament. Ovi mladi su se za krizmu pripremali nekoliko mjeseci i s nestrpljenjem su iščekivali ovo veliko slavlje, koje je za svaku župu posebno. Posebno je zato što po primanju krizme, krizmanici postaju punoljetni i zreli kršćani, i tim činom župa dobiva nove svjesne članove. Na osobit način smo ponosni što Vam možemo među prvima čestitati na biskupskom imenovanju te se radujemo s Vama , Crkvom i našom zajednicom.

Mons. Mijo Gorski u homiliji progovara kako se u obiteljima okupljenih krizmanika, kumova, roditelja i ostalih vjernika danas možda ne govori različitim jezicima, ali neka se danas, i od sada govori jezicima ljubavi, dobrote i plemenitosti. Progovara o iskustvu Crkve, o molitvi te dodaje: dragi krizmanici molite u svojim obiteljima jer to je temelj naše vjere a najljepši oblik molitve je euharistija – sveta misa. Dajte svoju čvrstu riječ – sve ću žrtvovati, ali savez s Kristom neću prekršiti. Njegova se Duha neću odreći! I onda će ovaj dan biti blagoslovljen, označit će početak malo drugačije budućnosti!

Danas ćete primiti na sebe Duha Svetoga koji će im dati dodatnu snagu, ispuniti vas svjetlom za bolji kršćanski život, kako bi što bolje mogli razumjeti ono što nam je Bog objavio. To znači svjesno odlučiti živjeti ono što su na krštenju za vas posvjedočili roditelji i kumovi. Živite evanđelje, kako bi očuvali one vrednote koje čovjeka približavaju Bogu, ali i njemu samome. Kako bi kroz svoj život, uz pomoć Božju, bili što čestitiji i temeljitiji ljudi. Kako bi živjeli za sebe i drugog, za bolji svijet koji će Bog pretvoriti u svoje kraljevstvo okruniti ga vječnim životom i srećom za kojom svaki čovjek teži - zaključuje mons. Mijo.

Na kraju slavlja domaći župnik Marijan zahvaljuje i vjeroučiteljima Kseniji Miškulin i Danijelu Cvetku koji su se na poseban način brinuli za vaš duhovni rast i pripremu za današnji dan. U ime roditelja ovogodišnjih krizmanika djelitelju su zahvalile gđa Ružica Kotarski i Dubravka Boić te mu uručili prigodni poklon.

Tekst: Darko Fiket
Foto: Dragutin Škreblin

  • Ispiši: