Hvaljene pjesnikinje Monika Herceg i Sanja Baković gostuju u Zaboku

21.9.2020. Kultura

Ne propustite gostovanje poznatih suvremenih hrvatskih pjesnikinja Monike Herceg i Sanje Baković na tribini Književnost u Zelenoj koja se održava u subotu, 26. rujna 2020. od 18h u Dvorištu Krčme Polanović!

Književnost u Zelenoj ovaj put posjetiteljima nudi pravu poetsku poslasticu: u Zabok dolaze dvije sjajne pjesnikinje – Monika Herceg i Sanja Baković – dva snažna ženska poetska glasa na čije stihove ne možete ostati ravnodušni, čak i ako ste mislili da ste više tip za prozu. Književnost u Zelenoj ovaj put posjetiteljima nudi pravu poetsku poslasticu: u Zabok dolaze dvije sjajne pjesnikinje – Monika Herceg i Sanja Baković – dva snažna ženska poetska glasa na čije stihove ne možete ostati ravnodušni, čak i ako ste mislili da ste više „tip za prozu“. Sanja i Monika među najčitanijim su i najhvaljenijim suvremenim hrvatskim pjesnikinjama i od strane čitatelja i od strane stručnjaka, što osim nagrada potvrđuju i njihovi stalni književni angažmani, kao i liste čekanja za posudbu njihovih knjiga u knjižnicama.

Sanja Baković plijeni svojim autentičnim poetskim jezikom i spontanošću koja će vas u trenutku prebaciti od komike svakodnevice do ponora ljudske svijesti, izazivajući buru reakcija i emocija svojim angažiranim stihovima. Monika Herceg višestruko je nagrađivana pjesnikinja i fizičarka za koju je Miljenko Jergović rekao kako bi mnoge stihove koje je napisala 'dao da se prepišu na nebo mlazovima mlaznih aviona'.

Pored toga što sjajno pišu, Monika i Sanja vrlo su aktivne promotorice poezije na svojim blogovima i stranicama, tribinama i književnim festivalima, te su zaslužne za to da poezija osvaja sve više mjesta u našem javnom prostoru.

U Zaboku će publici predstaviti svoje novoobjavljene zbirke pjesama „Autobus za Trnavu“ i „Vrijeme prije jezika“, kao i svoj knjiženi rad. Razgovor će moderirati Ljubica Anđelković Džambić. Ulaz je slobodan, a za doživotnu opčinjenost poezijom nakon ovog druženja ne odgovaramo!

Zbog epidemiološke situacije tribina se iz Zelene dvorane seli na otvoreno, u Dvorište Krčme Polanović na adresi Matije Gupca 36, Zabok. U slučaju lošeg vremena događanje će se održati u Zelenoj dvorani preko puta Krčma Polanović, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Projekt Književnost u Zelenoj organizira se uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Krapinsko-zagorske županije. Više informacija o ovom događanju potražite i pratite na Facebook stranici: https://www.facebook.com/events/1012642009196357

Više o knjigama poezije i autoricama:

AUTOBUS ZA TRNAVU (Meandarmedia, 2020.)

Nova zbirka pjesama Sanje Baković naslovljena prema gotovo programatskoj pjesmi Autobus za Trnavu po svojoj strukturi i kronologiji predstavlja moguće vremensko, geografsko i simboličko putovanje (Istok vodi na istok, nakon istoka novi istok). Perpetuiranjem svojevrsnog ženskog višeglasja kroz različite dobne i socijalne kategorije, Autobus za Trnavu vozi strmim i vijugavim otočkim cestama, zagrebačkim ulicama i prašnjavim putevima daleke Indije donoseći prozore života i smrti, grubosti i nježnosti, straha i sjaja. Svjedočeći vlastito, ali i tuđe prvenstveno rodno i tjelesno iskustvo, u pjesmama Sanje Baković manifestira se osjetljivost za drugog i drugačijeg, koja je bila prisutna i u njenim ranijim pjesmama. Taj interes do izražaja najviše dolazi u pjesmama posvećenim stvarnim ženama, žrtvama društvene i obiteljske opresije i brutalnog nasilja kojima se obraća intimno, pišući im poetska pisma, vodeći imaginarne monologe ili im posuđujući vlastiti glas. Time se ne iscrpljuje korpus motiva i tema sadržanih u zbirci, jednakom snagom ovdje se progovara o osamljenosti, prijateljstvu, ljubavi, poeziji, prolaznosti, vječnoj potrazi za samim sobom, za svojim mjestom u nesigurnom i šizofrenom svijetu poljuljanih vrijednosti. Autentičan poetski govor Sanje Baković obilježen je jezičnom kolokvijalnošću, spontanošću i ritmičnošću, skladom između sadržaja i izraza, dihotomijom sakralnog i profanog, pojedinačnog i kolektivnog, lokalnog i globalnog. Gledajući detalj ona nikad ne zaboravlja cjelinu, kontekst i mogući uzročno-posljedični slijed onoga što se događa njoj i oko nje, blizu i daleko. Ipak, topla i empatična, oštra i kritična, poezija je to bez predumišljaja, iskrenog usklika i nježnog šapata. (Nada Topić)

VRIJEME PRIJE JEZIKA (Fraktura, 2020.)

Odvajkada, dakle od kraja osnovne škole, poeziju čitam s olovkom i s jednom što manjom sveščicom koja stane u svaki džep, i u koju zapisujem riječi, fraze, konstrukcije, stihove, koji mi se svide. Manje da bih se na njih podsjećao, više da bi ih zapisujući upamtio. Iz knjige Monike Herceg prepisivati sam počeo od naslova, a zatim sam prepisao mnogo toga. Ono što u sveščici podvučem, to mi se sviđa najviše na svijetu. Mnogo sam toga Monikinog podvukao. Neke bih stvari dao da se, kao u onoj Bolañovoj prozi, prepišu na nebo mlazovima mlaznih aviona. Recimo: “i vrijeme je da se izbavimo iz boga”, i ono kada boga smatra odgovornim “za sitne šake kojima ne mogu / odvaliti ocu komad neba na glavu”. I naročito ono: “Ovdje, šutnja se prikrada kao stonoga”. Poezija počinje, sve počinje slikom šutnje koja se prikrada kao stonoga. (Miljenko Jergović)

BIOGRAFIJE:

SANJA BAKOVIĆ rođena je 1976. u Splitu. Do odlaska na studij živjela je u Bolu na otoku Braču. Završila je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Danas živi i radi u Zagrebu. Objavila je knjige poezije „Plovna mjesta“ (2016.) i „Autobus za Trnavu“ (MeandarMedia 2020.). Pjesme su joj objavljivane u časopisima „Riječi“, „Fantom slobode“, „Tema“ i „Quorum“. Pokrenula je 2015. godine projekt „Odvalimo se poezijom“ s ciljem poticanja čitanja i povećanja vidljivosti poezije (tribine, pjesnički festival u Bolu na Braču, FB stranica). Od 2019. godine vodi pjesničku tribinu „Poezija u dvorištu“ (Centar za knjigu).

Odvalimo se poezijom: https://www.facebook.com/Odvalimo-SE-Poezijom-518892704937587/

MONIKA HERCEG rođena je 1990. u Sisku. Nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis „Početne koordinate“ dobila je 2017. godine. Knjiga je objavljena 2018. i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradama Fran Galović, Slavić i Mostovi Struge. Godine 2018. dobila je nagradu „Na vrh jezika“ za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga pjesama „Lovostaj“ objavljena je 2019., a doživjela je i drugo izdanje. Nagrađivana je i na međunarodnom natječaju za poeziju Castelo di Duino (2016.), regionalnom natječaju Bal u Elemiru (2017.), natječaju Biber (2019. i nagradom Lapis Histriae (2019.). Pjesme su joj objavljene u brojnim časopisima i prevedene na desetak jezika. Članica je uredništva časopisa „Poezija“ Hrvatskog društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci. Godine 2020. izdaje treću zbirku poezije – „Vrijeme prije jezika“ (Fraktura).

Pjesnikinja petkom: https://www.facebook.com/pjesnikinjapetkom/

  • Ispiši: