Obilježen Dan planeta Zemlja i Zeleni tjedan

29.4.2011. Događanja
DUBRAVA ZABOČKA - Moto ovogodišnjeg Dana planeta Zemlja bio je "Milijardu zelenih djela", što znači da svatko može učiniti nešto za ozdravljenje planeta- počevši od zamjene stare žarulje štednom, sadnjom stabla, korištenjem bicikla, vlastite platnene vrećice za odlazak u trgovinu…

U Zagorju se najviše sadi. Savez ekoloških udruga provodi projekt "Moje prvo drvo", a osnovnoškolci i 'vrtići' u akciji dobivaju priznanja za sjećanje "na prvo, u životu posađeno drvo". Do sada su svoja prva drva posadili u OŠ Sveti Križ Začretje (cijeli 4.a) i PŠ Sekirišće. Članice udruge Lijepa naša iz Zlatar Bistrice uređuju okoliš crkvice sv. Lovre u Lovrečanu, a oko sjedišta Saveza "Zagorske hiže" u vlasništvu Ekološkog društva "Lijepa naša" u Dubravi Zabočkoj, trošni plot iz lijeskovog pruća zamijenjen je živom grabovom živicom. Donacija je to Hrvatskih šuma, ispostava Krapina. Ribiči ŠRD Jezera nastavljaju sa započetom sadnjom drvoreda na vanjskom nasipu jezera, vlastitim snagama, a 24 sadnice i stručnu pomoć zahvaljuju dr. Ivanu Martiniću i Šumarskom fakultetu. Donacijusadnica najavila je i Općina Bedekovčina.

- Tako se malim zelenim djelima pomaže planetu. Kako bi tek bilo kad bi Dan planeta potrajao duže, a svaki od 7 milijardi stanovnika učinio bar jedno "zeleno» djelo"! Pridružite se velikoj obitelji "zeleno-mislećih" koji su svojim doprinosom obilježili Dan planeta u 150 zemalja širom planeta – poručuju iz Saveza ekoloških udruga Krapinsko-zagorske županije. (zl)

Izvor: Zagorski list

  • Ispiši: