Održana promocija zbirke priča Jasne Balaško 'Djevojčica s tavana'

29.9.2021.

U organizacije Matice hrvatske Ogranka Zabok u utorak 28. rujna 2021. godine u Gradskoj knjižnici u Oroslavju održana je druga promocija zbirke priča Jasne Balaško „Djevojčica s tavana“. U promociji zbirke priča sudjelovali su prof. Sandra Babnik Lončar, predsjednica OMH Zabok, prof. Tina Marušić, urednica knjige, Jasna Balaško, autorica i Marko Bilić koji je čitao ulomke iz zbirke.

Pozdravne uvodne riječi dobrodošlice uputila je ravnateljica i moderatorica večeri gđa. Sandra Šamec koja je pozdravila sve okupljene i zahvalila svima na dolasku. Čestitala je autorici Jasni Balaško na radu kao i na današnjoj promociji. Uvodne riječi izrekla prof. Sandra Babnik Lončar, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zabok, koja je s nekoliko riječi o Jasni Balaško kao spisateljici i povjesničarki otvorila predstavljanje zbirke priča. Ujedno je okupljenima predstavila djelovanje Ogranka Matice hrvatske Zabok u ovih tridesetak godina napominjući kako je ogranak sudjelovao u raznim kulturnim događanjima u gradu Zaboku, od izdavaštva, promocije Godišnjaka grada Zaboka, kulturno-glazbenih večeri itd…

Urednica knjige prof. Tina Marušić kazala je kako naslov ove zbirke nije slučajan jer se istoimena priča nalazi na prvom mjestu u ovoj knjizi. Ova knjiga je završni ciklus (prethodne knjige„Plava jabuka“, „Konjica vilenjaka“) zapisanih doživljaja i zanimljivosti iz Hrvatskog zagorja. Urednica je publiku upoznala sa samom strukturom i tematskom podjelom zbirke. Zbirka kratkih priča „Djevojčica s tavana“ podijeljena je četiri cjeline: Djevojčica s tavana, Travarica, Snažne žene i Najkraći putopis na svijetu.

Spisateljica Jasna Balaško na kraju promocije zahvalila se svim okupljenima koji su se odazvali pozivu unatoč pandemiji te publici otkrila tko ju je i kako inspirirao: „Opet se potvrdilo da je Zagorje neiscrpna priča, a ja sam pokušala ispričati samo jedan mali dio. Jasna Balaško svoje obraćanje završila je riječima zahvale: „Hvala svim mojim prijateljicama i prijateljima, suradnicima kao i svima onima koji podržavaju moje nastojanje oko očuvanja riječi „Kaj“ i naše bogate kulturne baštine.“

Predstavljanju zbirke uz rodbinu, prijatelje i članove Ogranka prisustvovao je gradonačelnik grada Oroslavja Viktor Šimunić. U glazbenom programu sudjelovali su: Josip Nežmahen, truba i David Vidović, klarinet.

  • Ispiši: