Predstavljen Godišnjak grada Zaboka 2016. u izdanju OMH iz Zaboka

27.12.2017. Kultura

U Velikoj galeriji grada Zaboka 20. prosinca 2017. održala se promocija četvrtog broja Godišnjaka grada Zaboka 2016. u izdanju OMH iz Zaboka. Godišnjak grada Zaboka nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu i manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz tog razloga časopis sadrži rubrike vezane i za daleku i nedavnu prošlost Zaboka, te sadašnjost. Budući da i mlađi članovi zajednice doprinose očuvanju baštine aktivirajući se kao autori, raznovrsnošću tema četvrti broj Godišnjaka grada Zaboka privlačan je različitim generacijama, a različitost stilova, od znanstvenih, dokumentarističkih, novinarskih, publicističkih do literarnih i biografskih tekstova, omogućava široku recepciju. Mnogi tekstovi plod su višemjesečnog istraživanja i rada. Sve tekstove, objavljene fotografije i slike OMH smatra čuvarom identiteta i kulture grada Zaboka. Na ukupno 247 stranica svoje radove potpisuje dvadeset autora. U svom uvodnom pozdravu predsjednik Ogranka Ivica Balagović osvrnuo se i na ovogodišnji rad Ogranka u Zaboku naglašavajući značajne aktivnosti povodom 174. obljetnice MH te zahvalio na potpori gradonačelniku Hanžeku, kao i svim pojedincima i suradnicima na realizaciji zbornika.

Urednica Gordana Dugorepec Godišnjak je nazvala božićnim darom svim Zabočanima jer se njime zajedno prisjećamo prošlosti, događaja i osoba koje su svojim profesionalnim i društvenim djelovanjem zaslužili da ih ne zaboravimo i da im na ovaj način zahvalimo za doprinos životu i razvoju grada. Potpredsjednica Ogranka i članica uredništva Sandra Babnik Lončar prikazala je sadržaj Godišnjaka po rubrikama predstavljajući svaki tekst s nekoliko rečenica osvrćući se i na sadržaj i stil. Nikola Capar, novinar s dugogodišnjim iskustvom i član uredništva, pročitao je kratki ulomak iz članka autorice Jasne Balaško koji prikazuje društveni život plemenitaške obitelji Tompić, njihova druženja s književnikom i prijateljem Gjalskim. Okupljenima se biranim riječima obratio i gradonačelnik Ivan Hanžek koji je istaknuo da će grad Zabok podržati svako daljnje izdavanje godišnjaka jer je on postao svojevrsna mala enciklopedija grada i predstavlja kolektivnu memoriju. Njegovim čestitkama i zahvalama uredništvu na energiji i entuzijazmu pridružila se i zamjenica gradonačelnika i predsjednica Ogranka za kulturu grada Zaboka gđica Valentina Đurek.

Predstavljanje Godišnjaka grada Zaboka obogaćen je i glazbenim programom Tamburaškog sastava veteranske grupe Ansambla Zabok koji izvodi isključivo program izvornih glazbenih uradaka te ispričanim anegdotama iz povijesti grada u interpretaciji kazališnog amatera Borisa-Romana Blažinića.

Pripremila: Sandra Babnik Lončar

  • Ispiši: