Osnivanje braniteljskih zadruga podupiru KZŽ i ZARA  

17.2.2011. Događanja

Organizacija, ustroj i djelovanje braniteljskih zadruga bila je tema tribine koja je održana prošlog petka u zgradi Općine u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnice Krapinsko-zagorske županije, a na inicijativu načelnika Zlatar Bistrice Žarka Miholića. Odaziv zainteresiranih branitelja bio je jako dobar, a diskusija je potrajala par sati.

Na tribini su iznesena i pozitivna i negativna iskustva, a pokazalo se kako branitelji raspolažu s malim brojem informacija i da ovakve vrste tribina, pa i budućih edukacija nužna su potreba da bi branitelji nešto naučili ili se počeli baviti poljoprivrednom ili nekom drugom proizvodnjom.

U Hrvatskoj je dosad registrirano 470 braniteljskih zadruga, a Krapinsko-zagorska županija na pretposljednjem je mjestu. Ima ih svega nekolicina. Načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić istaknuo je kako je nužna suradnja i uključivanje lokalnih zajednica, jer pitanje nezaposlenosti branitelja nije samo pitanje države, već da se i općine i gradovi moraju uključiti u edukacije kako bi pomogli braniteljima. - Nije potrebno 110 zadruga, već nekolicina kvalitetnih koje bi objedinile više branitelja koji se bave nekom djelatnošću. Tu su i promjene u zakonu koje bi omogućile braniteljima pod jednakim uvjetima sudjelovanje u sustavu javne nabave, ali i prednost kod plasiranja proizvoda državnim ustanovama kao što su Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i sl. – istaknuo je Žarko Miholić.

- Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti subvencionira osnivanje zadruga koje su izradile kvalitetne programe rada i to sa 150.000 kuna, a nakon dvije godine daje poticaj od 50.000 kuna ako se pokaže da zadruga dobro radi – upoznao je branitelje Tomislav Jurčić, upravitelj braniteljske zadruge Uskok i obnašatelj funkcije 1. referalnog centra za zadruge hrvatskih branitelja u nadležnom ministarstvu. Kako je pojašnjeno na tribini uključivanjem u zadrugu OPG-ovi, obrtnici i pojedinci lakše plasiraju svoje proizvode zajedničkim nastupom na tržištu. Svoja iskustva zainteresiranim braniteljima ispričali su i predstavnici braniteljskih zadruga iz Desinića i Huma na Sutli, a podršku su dali Ivan Šmid ispred Zagorske razvojne agencije, te dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek. Osnivanje braniteljskih zadruga, obećale su, poduprijet će i Krapinsko-zagorska županija i to kroz edukacije i stručne ljude, te Zagorska razvojna agencija. (M. Bašak)
Izvor: Zagorski list

  • Ispiši: