Školski radio - RADIO ŠUDIGO "Sve je lako kad si mlad – Glas Šudigovaca"

23.2.2020. Događanja

 Pokrenuti školski radio nije nimalo jednostavan zadatak. Ali unatoč svim poteškoćama upravo u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok to smo pokušali, a usudili bi se reći, i uspjeli. Školski radio – RADIO ŠUDIGO oformljen je početkom nove školske godine 2019./2020. s punom podrškom ravnateljice škole Božice Šarić i sa stručnom voditeljicom novinarkom Monikom Šoštarić te uz tehničku podršku Martina Horvata.

 

Učenici, njih petnaestak uglavnom  2. i 3. razreda Medijskih tehničara zajedno s voditeljicom školskog radija prof. Šoštarić, sastaju se gotovo na dnevnoj razini kako bi dogovorili sve pristupe za obradu zanimljivih radijskih sadržaja  primjerenih  djeci i mladima.

Cilj izvannastavne aktivnosti  Školskog radija je uključiti one učenike, koje radio kao medij interesira te im u skladu školskog kurikuluma pružiti  osnovna znanja i kompetencije za posao radijskih novinara i tehničara, poučiti ih kako kreirati radijsku emisiju ili čak samostalno pokrenuti radio.

Učenici kroz rad u Školskom radiju razvijaju komunikacijske sposobnosti, tehnike intervjuiranja kao i same montaže, a u isto vrijeme  potiče se njihova kreativnost, ali i uključivanje u školske aktivnosti i kulturne projekte lokalne zajednice. Uz sve navedeno, tu je i edukacija učenika o pravilnom korištenju audio opreme i priprema zvučnih zapisa za radijsko emitiranje.  

 

KVALITETNA SURADNJA S RADIO STUBICOM

 

Školskim kurikulumom u cjelovito zamišljenom konceptu dogovorena je i konstruktivna suradnja sa Radio Stubicom. Zahvaljujući cijeloj ekipi Radio Stubice i inicijatorici Senki Susović učenici su dobili priliku kreirati emisiju za mlade pod nazivom  Sve je lako kad si mlad – Glas Šudigovaca i to u pravilu  trećeg četvrtka u mjesecu, od 16 sati i 15 minuta (na 95,6 i 106,9 MHz ) u trajanju od pola sata. To je svakako veliki izazov i odgovornost za cijeli školski radijski tim, jer učenici sami trebaju osmišljavati sadržaje iz vlastitih interesnih područja, primjerice ankete o nekim zanimljivim temama, događajima, a ujedno i pratiti sve školske aktualnosti. Dogovoreni intervjui  se realiziraju, snimaju te tonski obrađuju u radio – studiju u vrijeme trajanja izvannastavne aktivnosti u Školi.

Kroz emisiju želimo u fokus staviti sve ključne informacije o Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, kao jedinoj umjetničkoj školi u ovoj regiji, predstaviti aktivnosti, talente, poslovanje te inspirirati i uključiti širu javnost da budu bolje upoznata o različitim obrazovnim, umjetničkim i kreativnim temama i aktivnostima koje se vezuju za samu Školu. Cilj nam je transparentno i otvoreno  komunicirati s javnošću o svim tematskim područjima kojima se bavi jedna umjetničko - obrazovna institucija.

Tako smo do sada obradili aktualne teme –promoviranje naših profesora u mentore, popratili  projekt naše Škole i Muzeja krapinskih neandertalaca  „S neandertalcem u umjetnosti i dizajnu“, izložbu „Zasvijetli“ medijskih tehničara u Zagrebu, razgovarali smo s našim talentiranim učenicima koji su uspješni u raznim područjima i djelatnostima, pa čak i u kulinarskom showu. Odrađen je također i intervju s ravnateljicom škole Božicom Šarić koja je između ostalog govorila i o budućim planovima i projektima  škole. Jedan od tih zacrtanih  planova odnosi se i na ostvarivanje boljih uvjeta rada i nabavu kvalitetnije opreme školskog radija i studija.

 

Time je naša Škola dobila novi medijski prostor koji se po potrebi može emitirati i u prostorijama same Škole putem razglasa, a može se redovito slušati i putem školske platforme, odnosno putem Tabule nove – digitalno izdanje u rubrici Medijateka koju vodi profesor Krešimir Varga. ( https://tabulanova.sudigoz.hr/medijateka/ )

 

Učenici medijskih tehničara Sara Strugar i Borna Banovac te tonski snimatelj Matija Koščević vrlo profesionalno su odradili prilog za emisiju Glas ŠUDIGOVACA za Radio Stubicu u kojoj su snimili intervju s ravnateljicom škole.

  • Ispiši: