Novosti

DJEČJE GRADSKO VIJEĆE GRADA ZABOKA I U IV. MANDATU VRLO AKTIVNO

Dječje gradsko vijeće grada Zaboka koje djeluje u okviru Društva Naša djeca prošle je godine ušlo u IV. mandat svojeg postojanja, a nakon konstituirajuće sjednice na kojoj je Marta Tušek postala dječja gradonačelnica, a Luka Štokan njen zamjenik vijećnici su donijeli vrlo zahtjevan program rada.

Slobodne aktivnosti

U okviru teme slobodne aktivnosti, vijećnici su raspravljali o tome koliko je važno ulagati u slobodno vrijeme, odnosno baviti se nečim, a ne sjediti doma pred televizorom. Velika većina njih ima puno obaveza i bitno je da te obaveze dobro rasporede i da se dobro organiziraju.

Zaključeno je da djeci i mladima treba nuditi neke nove aktivnosti, a ono što prvenstveno u Zaboku nedostaje za djecu je dramsko-lutkarski studio, likovne radionice i plesne radionice, odnosno suvremeni ples. S obzirom na to da su to aktivnostikoje su u domeni Društva Naša djeca Zabok odmah se počelo s realizacijom te je sredinom veljače započela s radom dramsko-lutkarska radionica, u travnju će se pokrenuti likovne radionice, a s početkom školske godine, u jesen će započeti i suvremeni ples.

Školica lijepog dječjeg ponašanja

2012. godina započela je temom Mala školica lijepog dječjeg ponašanja, a s obzirom na to da je u prošlom mandatu jedna od tema bila Bonton, dječja gradonačelnica III. saziva Ida Hamer pripremila je prezentaciju na tu temu i vijećnicima iz vlastitog iskustva pokušala predstaviti neke situacije i načine na koje bi bilo lijepo reagirati. Jedan od ciljeva ove teme je izdati DGV-ovski Bonton koji će dobiti sva djeca Osnovne škole „K.Š.Gjalskog“ u Zaboku.

Raznolikost programa i tema

Veljača je bila u znaku teme Ovisnosti, a do kraja ove školske godine još su na programu Ravnopravnost spolova, Uloga medija u razvoju djeteta i Subkulture.

PROJEKTI

Poboljšajmo parkove u gradu

Ono što je izuzetno važno u radu Dječjeg gradskog vijeća su projekti koje vijećnici osmišljavaju i aktivno sudjeluju u njima. Jedan takav projekt je započeo 2010. godine pod nazivom „Poboljšajmo Park Milana Prpića“, a prerastao je u projekt koji se sada provodi pod nazivom „Poboljšajmo parkove u gradu“. U tom projektu djeca-vijećnici će obići sve parkove, odnosno dječja igrališta u gradu i detektirati u kakvom su stanju, što im nedostaje ili što bi trebalo popraviti kako bi bila primjerena za djecu. Grad Zabok već godinama sustavno uređuje velik broj dječjih igrališta, ali s obzirom na vremenske uvjete i korištenje neke od igračaka se unište te ih je potrebno zamijeniti ili jednostavno osvježiti. Dječje gradsko vijeće zajedno s Gradom Zabokom i Gradonačelnikom će se aktivno uključiti u uređenje dječjih igrališta kako bi ona bila po mjeri djece. Jedna grupa vijećnika već je započela obilazak dječjih igrališta kako bi se što prije započelo s realizacijom obnove onih koja su u lošem stanju, a u tome ih je podržao i Gradonačelnik Ivan Hanžek.

Humanitarne karaoke

Jedan od načina sakupljanja sredstava koje prakticira Dječje gradsko vijeće su Humanitarne karaoke koje organiziraju za nabavku novih dječjih igračaka u parkovima. Ove godine Humanitarne karaoke održat će se po nazivom „SVI ZA DJEČJA IGRALIŠTA!!!“ u srijedu 4.4. u 18 sati u zabočkoj kino dvorani-Multimedijalnom centru.

Zdravo i fino

Potaknuti sve većim konzumiranjem nezdravih namirnica i pojavom pretilosti kod djece dječji vijećnici predložili su provedbu projekta „Zdravo i fino“ s ciljem promoviranja zdrave prehrane i zdravih prehrambenih navika kod djece. Projekt će se provoditi na nekoliko razina, a ona prva koja se upravo i dogodila prošle subote je radionica zdravog i prirodnog kuhanja za djecu. Radionica se održala u Ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok koji pruža izuzetno dobre uvjete za pripremu hrane i degustaciju, a voditeljica radionice Snježana Krpes pripremila je vrlo raznolik meni, primjeren djeci, s ciljem da djeca probaju zdrave namirnice koje možda nikada nisu niti vidjela, ali u jelima koje oni vole. U pripremi radionice uvelike su pomogle djelatnice ugostiteljskog kabineta Anka Ilinčić i Renata Tršinski te volonterke Društva Naša djeca Zabok Danijela Jadan, Dubravka Kolarić, Ana Frgec, Mateja Štokan i Romana Turk Tisanić. Djeca su za doručak degustirala kajganu od tofua koju još nikada do sada nisu probala te im se vrlo dopala, a za njenu pripremu treba vrlo kratko vrijeme. Voditeljica Snježana Krpes je djeci kroz kratko predavanje objasnila što je to prirodna prehrana i koliko je bitna za zdravlje, odnosno da je hrana energija tj naše gorivo i da je vrlo bitno da to gorivo bude kvalitetno. Pokušala im je objasniti razlike između svježe i rafinirane, odnosno prerađene namirnice, prirodnih-blagih i začinjenih okusa te važnosti organskog uzgoja bez pesticida naspram gmo-kemijskog uzgoja. Također su djeca mogla vidjeti neke od žitarica i mahunarki za koje do sad nisu čuli, a vrlo su važne jer su bogate svim vrstama vitamina, ugljikohidrata i bjelančevina, a naučili su da je vrlo bitno jesti raznoliko i sezonski. Nakon toga djeca su se bacila na posao te su pripremali zdravu užinu u obliku tortilja u koje su stavljali namaz od graha, leće i maslina. Za ručak su pripremili ono što djeca posebno vole, a to jepizza s kukuruznim brašnom i povrćem, a naravno da se nije mogao zaobići desert i to u obliku rižinih čokoladnih kuglica i kreme od jabuka. Djeca su posebno uživala u pripremi hrane i jedva čekaju novu radionicu prirodnog i zdravog kuhanja.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content