Novosti

Dječje Gradsko vijeće Grada Zaboka sudjelovalo na 7. Susretu DV Hrvatske u Prelogu

U organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Koordinacijskog odbora „Grad Prelog – prijatelj djece“, Društva Naša djeca Prelog i Osnovne škole Prelog te uz suradnju i financijsku potporu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske i grada Preloga 11. i 12. studenoga održani su Seminar za voditelje-osnivače novih Dječjih vijeća i Sedmi Susret Dječjih vijeća Hrvatske.

Seminar za voditelje-osnivače novih Dječjih vijeća

Na Seminaru je sudjelovalo 12 voditelja iz Čakovca, Gospića, Kumrovca, Našica, Otočca, Preloga, Rovinja, Stubičkih Toplica i Zagreba-Trešnjevke koji su educirani za osnivanje i vođenje Dječjih vijeća u svojim gradovima i općinama te aktivno sudjelovanje djece u životu lokalne zajednice. Voditelji seminara bili su Emil Paravina, tajnik Saveza DND Hrvatske, Sanja Škorić, tajnica DND-a Opatije i voditeljica DGV-a Opatije te Jasenka Borovčak tajnica DND-a Zabok i voditeljica Dječjeg Gradskog vijeća Grada Zaboka.

Sedmi Susret Dječjih vijeća Hrvatske

Ovogodišnji Susret bio je veoma posjećen. Sudjelovalo je oko 120 djece i voditelja iz 20 gradova i općina u kojima djeluju Dječja vijeća: Čakovec, Čazma, Dubrovnik, Krapina, Križ, Kutina, Nova Gradiška, Ogulin, Opatija, Osijek, Pleternica, Požega, Prelog, Sisak, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Tuhelj i Zabok. U radnom dijelu Susreta vijećnici su predstavili svoje brojne i zanimljive projekte i aktivnosti kojima doprinose poboljšanju života djece i svih građana u svojim lokalnim zajednicama. Zabočane su na Susretu predstavljali Marija Gebert, Matija Horvat i Kristina Mučnjak s projektom „Poboljšajmo parkove u gradu“.

Poslijepodne djeca su aktivno sudjelovala u manjim skupinama u kojima su raspravljala i davala prijedloge na teme iz provedenog istraživanja u fokus skupinama za pripremu Alternativnog izvještaja djece o stanju dječjih prava u Hrvatskoj koje Savez DND Hrvatske provodi u suradnji s Uredom UNICEF-a. Dali su prijedloge o boljem načinu izbora djece u Dječja vijeća, osjećaju (ne)ravnopravnosti s odraslima, ne samo u davanju ideja, u čemu su djeca kreativnija od odraslih, već i u mogućnosti da donose i odluke u korist djece te istaknuli neke probleme s kojima se susreću u svom radu. Na kraju, svi su se složili da ovakvih susreta treba više i češće kako bi se međusobno upoznali i prenosili svoja iskustva.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content