Novosti

DJEČJI FORUM DND-A ZABOK SUDJELOVAO JE NA 11. SUSRETU U HRVATSKOM SABORU

Predstavnice Dječjeg foruma DND-a Zabok Karla Kutleša i Klara Mužar sudjelovale su na 11. Susretu djece iz Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru.

U Saboru je 18.05. 2016. održan 11. Susret Dječjih foruma Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske sa saborskim zastupnicimana kojemu je sudjelovalo četrnaest Dječjih foruma iz cijele Hrvatske. Organizator susreta je Odbor za obitelj, mlade i sport, a ove se godine održao pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera uz financijsku potporu Udruge gradova.

Predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport, Ivan Vrdoljak je u uvodnome obraćanju rekao kako Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske već dugi niz godina organizira aktivnosti djece u slobodnome vremenu te ih potiče na stjecanje novih znanja, razvijanje kreativnosti i humanosti, koordinira aktivnosti poput Dječjih foruma koji doprinose promicanju dječjih prava i senzibiliziranju lokalnih zajednica za ovu temu. Zahvalio je djeci što se u svoje slobodno vrijeme bave svojom okolinom i problemima s kojima se susreću te izražavaju svoje mišljenje.

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner naglasio je kako su odrasli često zaokupljeni svojim odnosima i brigama te zaboravljaju da trebaju raditi u interesu budućih generacija jer svijet ostaje na mladima. Napomenuo je da mudri ljudi slušaju što djeca i mladi govore, jer djeca razmišljaju srcem i nisu opterećena raznim interesima.

Sjednici je prisustvovala predsjednica Saveza DND Aida Salihagić Kadić, a ovaj Susret su podržali predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Udruge gradova, Ureda UNICEF-a, Ureda Dječje pravobraniteljice Republike Hrvatske, te članovi iz Saborskih odbora: Odbor za obitelj, mlade i sport, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Na Susretu je sudjelovalo četrnaest Dječjih foruma iz cijele Hrvatske, a tema kojom su se Dječji forumi najviše bavili je problem nezaposlenosti i iseljavanja mladih obitelji iz Hrvatske. O ovom problemu su govorila djeca iz Banove Jaruge, Kutine, Nove Gradiške, Slatine i Virja te su pozvali saborske zastupnike da učine sve kako bi se njihovim roditeljima osigurao dostojanstven rad, a djeci mogućnost obrazovanja i dobroga života u njihovim sredinama

Djeca iz Čakovca su predstavila svoj projekt „Mala baterija – velika opasnost“ kojim su doprinijeli osvještavanju problema zbrinjavanja i razvrstavanja otpada, posebno malih baterija, dok je Dječji forum iz Dubrovnika govorio o lošoj povezanosti njihova grada s ostatkom Hrvatske, kako kopnenim tako i morskim putem, što im onemogućuje slobodu kretanja. Dječji forum izOpatije predstavio je projekt „Dječja igrališta – pravo i potreba svakoga djeteta“ kojega su pokrenuli zajedno s lokalnom zajednicom kako bi se prazna i neiskorištena dječja igrališta ponovno počela koristiti, a na potrebu rješavanja problema nasilja među školskom djecom upozorile su forumašice iz Ravne Gore. Predstavnice Dječjega foruma iz Ogulina apelirale su na odrasle da djecu što više potiču na čitanje knjiga jer mnogi njihovi vršnjaci radije vrijeme provode za računalom, Dječji forum iz Preloga govorio je o utjecaju odraslih na djecu, a lovranski Dječji forum predstavio je svoje međunarodne projekte.

Karla i Klara su u ime Dječjeg foruma Zabok predstavile temu „Pravo na mobitel = pravo na informacije“ te iznijele stavove zabočkih forumaša o korištenju mobitela do kojih su došli nakon niza radionica na kojima su raspravljali o prednostima, ali i opasnostima i rizicima korištenja mobitela, računala i interneta. Mobiteli, tableti, laptopi… dio su našeg djetinjstva, mnogima i sastavni dio školske torbe. I dok su u nekim, doduše rijetkim hrvatskim školama, tableti dijelom zamijenili bilježnice i udžbenike, u većini škola korištenje mobitela je zabranjeno upravo iz razloga jer se koriste u neprimjerene svrhe, odnosno ne prati se nastava i ometa rad drugih i tomu slično – rekle su forumašice iz Zaboka. Također su navele da korištenje mobitela u školi može imati i mnogo prednosti te da moramo početi razmišljati o korištenju mobitela u obrazovne svrhe. Zahvaljujući tehnološkom napretku, mobiteli su postali mali kompjutori koji mogu podržati jezične aplikacije, prikazati animacije kemijskih spojeva, a postoje matematičke aplikacije koje bi mogli koristiti u radu. Dozvoljenim i edukativnim korištenjem mobitela smanjile bi se negativne posljedice njegovog korištenja. Na kraju su zaključile da uz podršku učitelja, korištenje mobitela u obrazovne svrhe može nas naučiti odgovornom ponašanju, pomoći nam u razvijanju samopouzdanja i naučiti nas da kritički vrednujemo informacije.

Pripremila:Jasenka Borovčak

Skip to content