Novosti

Intervju s gradonačelnikom Zaboka Ivanom Hanžekom povodom Dana grada o projektima koji se planiraju izvršiti u narednom razdoblju.

ZL: Nakon godina vožnje zaobilazno i velikih troškova, grad Zabok dobiva ulaz i izlaz na autocestu. Kako je došlo do razgovora o tom vrlo važnom projektu i u kojoj je on fazi?

Hanžek: Koncesijsko društvo Autocesta Zagreb Macelj ušlo je u pregovore s Hrvatskom vladom, Hrvatskim autocestama i Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture oko izgradnje punog profila ceste na dionici Krapine, odnosno od Đurmanca prema granici. U okviru toga Vlada se usuglasila s time da se u Zaboku izgradi ulaz i izlaz na autocestu. Valja reći da postoji interes svih sudionika, a posebno Vlade jer se želi povećati promet autocestom, a to se može povećati na način da se što većem broju sudionika omogući brži i kvalitetniji priključak na autocestu. I sam je ministar Siniša Hajdaš Dončić u razgovoru s koncesionarom istaknuo potrebu za izgradnjom ulaza i izlaza Zabok što je u ovoj fazi prihvaćeno. Kroz pregovore samo treba definirati međusobna prava i obaveze što je dogovoreno na način da su AZM dužne izgraditi ulaznu i izlaznu poziciju, a Hrvatske ceste priključnu poziciju. To je vijest koja nas Zabočane najviše veseli.

ZL: Na kojoj će se lokaciji graditi ulaz i izlaz?

Hanžek: U igri su bile dvije lokacije. Riječ je o ovoj staroj privremenog ulaza i izlaza vezana sa dvije naplatne postaje što je odbačeno zbog toga što takvo rješenje podrazumijeva mnogo veći broj ljudi koji bi trebao raditi, ai iz sigurnosnih razloga je upitno jer se nalazi na uzvisini. Povoljnija je lokacija ona u visini Zagorskog metalca. Ona je vezana i za projekt spajanja brze ceste Andraševec – Mokrice – Bračak s područjem gospodarske zone Oroslavje. S Hrvatskim cestama načelno smo dogovorili da se ta dva izlaza spajaju, a tim se konačno realizira spajanje Oroslavja i Zaboka na najbolji mogući način.

ZL: Što je kočilo projekt izgradnje ulaza i izlaza na autocestu Zabok? Koji je rok dovršenja projekta?

Hanžek: Takav je projekt kočila politika. Loša politika. Što se roka tiče radovi mogu biti realizirani u narednih godinu dana. Najdulje traju pregovori i definiranje obaveza, a u tom smo stadiju upravo sada. Sama realizacija neće biti duga.

ZL: U planu je i nadogradnja gradske knjižnice u Zaboku te nadogradnja osnovne škole. Možete li nam reći nešto više o tim investicijama?

Hanžek: Da. Prije oko tri godine kupili smo više od sto kvadrata prostora koji se nalazi iza Galerije kod knjižice te smo napravili projektnu dokumentaciju. Zamisao je bila da prostor koji je stanarima služio za bicikle i za spremište bude fizički spoj između dva prostora, a da im se sadašnji ulaz u Galeriju ustupi kao prostor za bicikle. Resorno nam je ministarstvo odobrilo 500 tisuća kuna za taj projekt što bi moglo biti pola iznosa investicije pa smo sada u fazi raspisivanja natječaja. Što se tiče nadogradnje škole, projekt će biti dovršen negdje do 2013./2014. godine. Radi se o 600 kvadrata prostora, a nakon toga će se nastava moći odvijati u jednoj smjeni što je jako važno.

ZL: Ono što Zabočani godinama čekaju jest izgradnja dvorane. Spomenuli ste da se početak gradnje planira za ovu godinu. Kada bi mogli započeti radovi?

Hanžek: Dvorana je veliki nedostatak i velika potreba grada Zaboka. U fazi smo završetaka izvedbenih projekata. Nismo ih radili prije zbog sugestije projektanta da ih napravimo kad izgradnja dvorane bude izvjesna. Imat ćemo ovog tjedna sastanak s ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU oko ugovora o partnerstvu. Tada krećemo u raspisivanje natječaja te konačno u realizaciju najesen.

ZL:Delegacija Zaboka boravila je u Kini prije nešto manje od dva tjedna. Kakvi su dojmovi i kada će se potpisati povelja i bratimljenju?

Hanžek: Izaslanstvo grada Zaboka u kineskom gradu Sanmenxiu boravilo je od 18. do 20. svibnja. U izaslanstvu sam bio ja, moja zamjenica Nevenka Gregurić, direktor Komunalnog poduzeća Zabok Rajko Turk te član Gradskog vijeća Stjepan Fotivec. Boravili smo tamo u sklopu festivala Žute rijeke. Posjetili smo brojne povijesne i kulturne znamenitosti, a odradili smo i brojne sastanke s gradonačelnicom Zhao Haiyna i glavnim direktorom stalnog odbora gradske skupštine Li Baozhou. Očekujemo da nakon našeg posjeta, kada pribave suglasnosti, ugovor o bratimljenju bude spreman. Mi smo predali ‘lopticu’ u njihove ruke, a moguće je da potpišemo povelju već prilikom njihova sljedećeg dolaska. Zanimljivo je da njihova gradonačelnica ima veliku želju doći te je izrazila želju da ne bude smještena u hotel nego u kuću neke obitelji.

ZL: Što konkretno očekujete od suradnje s Kinom i gradom Sanmenxijem?

Hanžek: Očekujemo i želimo direktna ulaganja i to ona o kojima smo već razgovarali, u području informacijskih tehnologija, gospodarstva i turizma. Pogotovo smo zainteresirani za razvoj Zagorja u turističkom smislu jer Kinezi su postali velesila kada je u pitanju odlazak u turističke svrhe u neku zemlju.

ZL: Dotaknimo se malo politike. Željko Kolar istaknut je kao kandidat za župana od strane SDP-a. Jeste li Vi zadovoljni tom odlukom?

Hanžek: Podržao sam taj prijedlog jer smatram da Željko ima političko iskustvo, što na rukovodećim mjestima u SDP-u KZŽ, što kao gradonačelnik Klanjca. Uz to jest i saborski zastupnik što je također jedno vrlo vrijedno iskustvo. Smatram da je on odličan izbor.

ZL: Hoćete li se Vi ponovno kandidirati za gradonačelnika u svibnju iduće godine na lokalnim izborima?

Hanžek: O tome se još nije razgovarali tako da ne znam i ne mogu ništa reći.

U igri su bile dvije lokacije. Povoljnija je lokacija ona u visini Zagorskog metalca. Ona je vezana i za projekt spajanja brze ceste Andraševec- Mokrice – Bračak s područjem gospodarske zone Oroslavje. S Hrvatskim cestama načelno smo dogovorili da se ta dva izlaza spajaju, a tim se konačno realizira spajanje Oroslavja i Zaboka na najbolji mogući način.

Sportska dvorana je veliki nedostatak i velika potreba grada Zaboka. U fazi smo završetaka izvedbenih projekata. Nismo ih radili prije zbog sugestije projektanta da ih napravimo kad izgradnja dvorane bude izvjesna.

Izvor: Maja Šimunuć, Zagorski list

Skip to content