Novosti

Intervju s novim načelnikom PU Krapinsko zagorske

INTERVJU Novi načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Jakob Bukvić otkriva kako se snašao u zagorskoj policiji, zašto nema više žena u uniformi, te kako će se u koštac uhvatiti s neriješenim slučajevima kaznenih djela i misterioznih ubojstava.

ZL: G. Bukvić prije imenovanje na čelno mjesto Policijske uprave krapinsko-zagorske, bili ste načelnik Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske. Zašto zagorska policijska uprava i ima li kakva poveznica sa Zagorjem?

BUKVIĆ: Ima jedna dobra poveznica, a to je novi Zakon o policiji koji je stupio na snagu 2011. godine, a prema kojem se za popunu rukovodećih radnih mjesta provode javni i interni natječaj. Time se nastoji depolitizirati policiju, onemogućiti politički utjecaj na izbor kandidata i onemogućiti subjektivni pristup kod izbora kandidata.

Kad je u pitanju ravnatelj policije, on se bira javnim natječajem, a sva ostala rukovodeća mjesta u policiji popunjavaju se internim natječajem. Kao načelnik PU bjelovarske- bilogorske javio sam se i na natječaj za ravnatelja policije, među 10 kandidata. Naravno, ministar si je izabrao osobu za koju je smatrao da će mu biti najadekvatnija. Nakon tog natječaja provodili su se interni natječaji za popunu radnih mjesta načelnika policijskih uprava i postaja. Javio sa sam se na natječaj na 4 policijske uprave, među njima i natječaj za načelnika PU krapinsko-zagorske s obzirom da stanujem u gradu Zagrebu.

ZL: Kako biste ocijenili stanje na području Policijske uprave krapinsko-zagorske?

BUKVIĆ: Ocijenio bi ga povoljnim. Ne bi bio previše oduševljen jer kada dajemo ocjenu o stanju i kretanju kriminaliteta na području jedne županije, onda valja uzeti u obzir osim statistike, osjećaj sigurnosti svakog građana, a ne možemo zanemariti ni što o tome kažu žrtve kaznenog djela. Oni zasigurno imaju drugu sliku.

ZL: U odnosu na Policijsku upravu bjelovarsko-bilogorsku, jesmo li uzorniji?

BUKVIĆ: Na području RH u jednog godini bilježi se oko 75.000 kaznenih djela, a na području KZŽ 1.500.U postocima to je 2% udjela u ukupnom broju kaznenih djela. Vrlo malo utječemo na ukupno stanje. Bolji pokazatelj je prosjek u RH. Na 100.000 stanovnika u KZŽ bilježi se 1.162 kaznena djela. Prosjek u RH na 100. 000 stanovnika su 1.762 kaznena djela. Nalazimo se na 19. mjestu, manji broj ima samo PU požeško-slavonska.

ZL: Kako vam se čini? Poštuju li zagorski vozači prometne propise?

BUKVIĆ. Nisam sklon dijelitiponašanje i kulturu vozačau RH od županije do županije. Najčešće ono što ide Zagorce je 0, 5 promila ili čini mi se i nešto više u zraku. To je neistina i mislim da se to odnosi na sve u RH. Ne znam koji su razlozi takvom razmišljanju. Nacionalna strategija sigurnosti prometa od 2006. do 2010. bila je broj smrtno stradalih svesti na 10 osoba na 100. 000 stanovnika. U ovoj županiji u 2011., taj broj pao je ispod 10.Od 2010. do 2012. cilj je tu brojku smrtno stradalih prepoloviti. Kultura vozača? Niti ću hvaliti, ni kritizirati, Zagorci su negdje u prosjeku kulture vozača u RH

ZL: Kako vam se čine naše ceste?

BUKVIĆ: Prometnice u ovoj županiji su dobre, za razliku od Bjelovarsko-bilogorske županije.

ZL: I ova policijska uprava ima neriješenih kaznenih djela i ubojstava. Kako se uhvatiti u koštac s njima?

BUKVIĆ: U protekli niz godina zasigurno da ima neriješenih slučajeva kaznenih djela i ubojstva. To nisu završeni slučajevi i policija na njima mora cijelo vrijeme raditi. Zlatno pravilo je da policija može najviše učiniti u prvi mah. Međutim, postoje određeni broj kaznenih djela koji se riješi i nakon proteka izvjesnog vremena. Nije jedno kazneno djelo nije savršeno i moguće da se kroz niz godinama dođe do određenih indicija koje će kasnije rasvijetliti cijeli slučaj.

ZL: Ima li danas dovoljno žena u policiji?

BUKVIĆ: Godinama je bila diskriminacija žena u policiji. Ako ih je bilo, onda možda nešto u krim policiji ili u gospodarskom kriminalitetu, dok je u uniformi gotovo niste mogli vidjeti. Još uvijek ih ima malo. Uzrok tome jer mali odaziv prijašnjih godina, a i nije bio običaj do 90. – tih da se žene primaju u policiju u većem broju.

ZL: Evo, dobili smo prvu ženu načelnicu u PP Zlatar Bistrici?

BUKVIĆ: Krivo bismo činili kada bismo na rukovodeća mjesta postavljali žene samo zato što su žene. Načelnicom PP Zlatar Bistrica imenovana je policijska službenica Zdenka Kolačko koja je prošla slijed natječaja, ispunjavala sve uvjete, a na intervjuu i testiranju pokazala zavidno iskustvo. Ona je najbolji izbor među svim kandidatima koji su se javili za taj posao.

ZL:Koji su vaši planovi u narednom mandatu?

BUKVIĆ: Jedan od ciljeva je prepoloviti broj smrtno stradalih. Pretpostavljam da ćemo s poboljšanjem zakona, prometnih propisa postići taj cilj koji je veliki, ali nije nedokučiv.Radit ćemo i na suzbijanju kriminala, korupcije i nasilja u obitelji . Naravno, za to namje potrebna suradnja svih institucija i građana. Sada se provode natječaji za niže rukovoditelje, pomoćnike policijskih postaja. Vjerujem da ćemo dobiti najbolju kvalitetu rukovoditeljai iskoristiti taj potencijal.

ZL: Bude li smjena?

BUKVIĆ: Smjena nema. To je bitna razlika. Mi sada u ovom izboru ne možemo smijeniti već izabrati najbolje koji se biraju na 5 godina. Ti ljudi ne mogu biti smijenjeni, osim u slučajevima teže povrede radne discipline, ako to sami zatraže ili zbog trajne nesposobnosti za rad.

ZL: Kako su vas prihvatili zaposlenici?

BUKVIĆ: Nemam takvu anketu (smijeh). Kakve su reakcije, to biste morali njih pitati. Teško mi je pričati o samom sebi. Mogu pričati o jedino o tome što želim od svojih suradnika. Želim da se profesionalno postavljaju u svakodnevnom obavljanju svojih zadaća, da budu na usluzi građana i da što manje primjenjuju represiju koju im je zakonodavac dao, ako to nije nužno. Želim da budu korektni i ljubazni prema građanima, jer ipak je 99 posto građana pozitivno i pridržava se zakona, dok je najmanji broj onih koji nas ugrožavaju.

ZL:Hoće li biti ukidanja policijskim postaja. Sprema li se u policiji racionalizacija?

BUKVIĆ: Sigurno da će u ovom periodu policija morati preispitati svoje dosadašnje kapacitetei ustroj. Dakle, koliki je broj policijskih uprava i postaja u RH adekvatan. Ne možemo biti opterećenje proračunu i građanima. Traži se od nas da budemo efikasni, ustrojeni, dapolučimo rezultate, a ne da budemo svrha sami sebi.

ZL: Nedostaje li Zagorju policajaca?

BUKVIĆ: Mislim da ne. U narednom periodu ćemo preispitati naše rezerve i u tom kontekstu pozicionirati broj službenika. Tamo gdje je više problema veći broj, a tamo gdje nema manji broj. Policijski službenici u ovoj upravi nisu svi jednako opterećeni. To nije dobro. Ne može jedan policajac preuzeti 70 posto, a drugi 30 posto posla.

ZL: Svakodnevno putujete u Zagorje na posao iz Zagreba?

BUKVIĆ: Da. Evo sad, u odnosu na putovanje u Bjelovar, ovo mi jer znatno olakšanje. Do Bjelovara mi je putovanje trajalo do sat i 15 minuta, a sada izlaskom iz Zagreba,tamo od rotora do Zaboka, pridržavajući se svih prometnih propisa, svega 25 minuta.

Hobiji?

BUKVIĆ: Nekako mi se ti hobiji s godinama reduciraju. Nekih davnih godina bio sam padobranac, volio sam borilačke vještine,nogomettenis, stolni tenis…Volio sam biti rekreativac u svim sportovima. Sad s obzirom na godine, s neke pozicije još uvijek mlad, s pozicije ovih najmlađih generacijama, jedan od starijih rukovoditelja k tome usklađujem i sportove. Ekstremni sportovi stoga otpadaju, a prilagođavam se manje zahtjevnim sportovima kao što su plivanje, nogomet, stolni tenis.

OSOBNA ISKAZNICA

Jakob Bukvić

rođen 1964.

oženjen, otac dvoje djece

živi u Zagrebu

stručni specijalist kriminalistike (VSS)

u policiji od 1983.

radio na poslovima policajca, specijalca, zapovjednika ATJ Lučko do zamjenika ravnatelja policije

ranjen tijekom Domovinskog rata (na području Banije)

odlikovan s više odlikovanja, 92. ‘ – pričuvni čin brigadira

Nisam sklon dijelitiponašanje i kulturu vozačau RH od županije do županije. Najčešće ono što ide Zagorce je 0, 5 promila ili čini mi se i nešto više u zraku. To je neistina i mislim da se to odnosi na sve u RH.

Od svojih zaposlenika želim da se profesionalno postavljaju u svakodnevnom obavljanju svojih zadaća, da budu na usluzi građana i da što manje primjenjuju represiju koju im je zakonodavac dao, ako to nije nužno.

Izvor: Zagorski list

Skip to content