Novosti

Izložba tepiha u Zaboku: ‘Ovo je sinergija industrije i kulture, tradicije i kreativnosti’

U prostorima Regalerije u Zaboku danas je otvorena izložba tepiha, uz obilježavanje 55 godina proizvodnje tvrtke Regeneracija.

Događaj je objedinio dvije izložbe, izložbu pobjedničkih radova na natječaju studenata dizajna tekstila Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu, pod nazivom TRIPTIH TAPISERIJA te retrospektivnu izložbu tepiha i tapiserija proizvedenih kroz povijest tvrtke.

Direktor Regeneracije Anđelko Švaljek istaknuo je ovom prilikom da je najstariji eksponat tepih iz 1971. godine. – Prisjetili smo se umjetnika s kojima smo surađivali te radnika dizajnera. Vrlo hrabro je bilo 1967. odlučiti se za proizvodnju tepiha i tapiserija koji osim osnovne funkcije imaju i estetsku vrijednost. U to vrijeme, primjerice, svega je trećina kućanstava je imala veš – mašinu, a usisivač dvije trećine kućanstava. Bilo je vrlo hrabro tada, čak i avanturistički, odvažiti se na tako nešto. To je za mlade jako inspirativno. Ako su se u ono vrijeme odvažili raditi tako nešto, onda danas stvarno možemo biti hrabri i pomicati granice puno dalje – istaknuo je Švaljek. Dodao je da Regeneracija i dalje proizvodi tepihe. – U proizvodnji tepiha nam radi 15 zaposlenika, radimo niz dobrih projekta. Pripremili smo nove kolekcije, nove proizvode i uvjeren sam u dobru budućnost te proizvodnje i firme – napomenuo je Švaljek.

Direktor je dodao da se Regeneracijini tepisi, izrađeni isključivo od vune, nalaze u uredima Županije, Grada Krapine, Vlade, predsjedničkim uredima, mnogim rezidencijalnim i turističkim objektima, hotelima, muzejima. – Svi su objekti viših zahtjeva i više kupovne moći, a dizajneri i arhitekti su ključni partneri u prodaji – zaključio je direktor. Gradonačelnik Ivan Hanžek rekao je da nije godišnjak sa Zivtom, ali je sa svim ostalim firmama u Zaboku jer su nastajale 50 – tih i 60 – ih godina prošlog stoljeća, a osobito Zivtexa kao prve firme koja je započela s idejom Endre Faraga, eminentnog čovjeka za tapiserije koji je uspostavio kontakt između američkog investitora i rukovdstva tvornice Zivt i pokretanja te proizvodnje. – Ta je proizvodnja za nas bila izuzetno čudo jer smo bili naviknuti na proizvodnju tepiha na tkalačkim stanovima. Došla je nova tehnologija, novi pristup, ali izuzetno velike mogućnosti u kreaciji dezena, u kreaciji onoga što se želi pokazati i prikazati na tepihu i tapiseriji kao vidu tepiha za zid, koji treba biti za ugođaj prihvatljiv i primamljiv – rekao je Hanžek te dodao da se dio zabočkih radova nalazi diljem svijeta. –Istaknuo bih tapiseriju koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, najveću tapiseriju s preko 1200 kvadratnih metara, ali ono što nas čini posebno sretnim je da su tu surađivali najeminentniji hrvatski autori surađivali, od Murtića, preko Goranke Vrus, Rabuzina, Švaljeka… i zapravo osatvili trag ne samo u svom opusu ulja na platnu i drugim tehnikama, nego i u nečemu što nije vječno, ali je trajnije i prisutnije u životu – kroz tapiserije – istaknuo je Hanžek. Prvo mjesto na natječaju studenata dizajna tekstila Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu pripalo je dori Filipaj, drugo mjesto Eli Leko i treće Josipu Banoviću. Suradnju Fakulteta i Regeneracije pohvalila je i prodekanica Tekstilno – tehnološkog fakulteta Sanja Ercegović Ražić te zahvalila domaćinu i direktoru tvrtke što su omogućili studentima da prikažu i realiziraju svoje ideje.

– Imamo spoj tradicije i mladosti, a to je zaista jedna ulaznica i pozivnica za dalje što treba našoj znanosti, industriji i mladim ljudima, snažni poticaj i suradnja između industrije i visokog obrazovanja kako bi zaista naši talentirani mladi ljudi mogli pokazati što su naučili i što znaju, svoju kreativnost, i na kraju doći do funkcionalnog prozvoda – rekla je Ercegović Ražić. Župan Željko Kolar čestitao je direktoru Švaljeku i njegovoj ekipi na izložbi te 55 godina tradicije rađenja tepiha u Zaboku. – Ovdje je rečeno da je to sinergija između industrije i kulture, a ja ću dodati i tradicije i kreativnosti, a što je izuzetno bitno, to su ruke sjajnih majstora koji izrašuju ove sjajne tapiserije. Ono što nama kronično fali u Hrvatskoj je sinergija obrazovnog sustava i gospodarstva, a ovo je primjer koji bi trebali prekopirati svi u Hrvatskoj, kako zapravo treba pripremati mlade ljude za tržište rada i dati im šansu da u samom procesu školovanja imaju mogućnost doći u takvu jednu renomiranu tvrtku i svoju ideju pretočiti u gotov proizvod. To je neprocjenjivo – rekao je Kolar. Župan je dodao da je Regeneracija brend. – Kada kažete Regeneracija, nema ni jednog dijela bivše Jugoslavije gdje ne zanju da se radi o tvornici iz Zaboka, i u mnogim kućama ćete naći njihove radove. To svima nama daje osjećaj ponosa i zadovoljstva. Oni su, uz to, i ekološko osviješteni. Imaju kružno gospodarstvo, recikliranje tekstila, vjerojatno su prvaci u Hrvatskoj i u tom dijelu i za to posebne čestitke firmi – rekao je župan.

Krešimir Benčić, radnik koji je na tepisima radio 40 godina, a u mirovini je od 2010. godine, rekao je da rad na tepisima zahtijeva i kreativnost i snagu. – To je američka tehnologija koja traži i jedno i drugo. Ovo je složen posao, ja sam bio samo jedan od segmenata mnogo tehničkih struktura tehničkih- rekao je Benčić.

Izvor: zagorje.com


Skip to content