Novosti

MINISTAR ZDRAVLJA U OBILASKU VETERANSKE BOLNICE Popričao je s braniteljima, pitao ih za dojmove te koliko su zadovoljni zdravstvenom skrbi u Zagorju

OB Zabok potkraj prošle godine postala je bolnica i za braniteljsku populaciju, a ministar Varga došao je provjeriti kako teče provedba programa za poboljšanje zdravstvene skrbi oboljelih branitelja

Ministar zdravlja Siniša Varga, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec, Dražen Mikšić, ispred Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida uz pratnju domaćina sanacijskog upravitelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana dr. Ivana Švajgera i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara obišli su prošlog petka branitelje koji se liječe na Odjelu pulmologije i kardiologije u zabočkoj bolnici.

Branitelji uslugom zadovoljni

OB Zabok potkraj prošle godine postala je bolnica i za braniteljsku populaciju, a ministar Varga došao je provjeriti kako teče provedba programa za poboljšanje zdravstvene skrbi oboljelih branitelja. Ministar je s braniteljima popričao, pitao ih za dojmove te koliko su zadovoljni zdravstvenom skrbi u Zagorju. Branitelji su većinom komentirali kako su uslugom zadovoljni, da je sve na nivou, jedino su primijetili da nedostaje osoblja. Rado bi, izrekli su želju ministru Vargi, kad bi postojala mogućnost i da dobe neku sobu koja bi im služila kao dnevni boravak. Ministar je obećao da će razmotriti taj prijedlog. Prema riječima sanacijskog upravitelja bolnice Ivana Švajgera nedostaje nekoliko medicinskih sestara i psiholog čime bi se pojačao liječnički tim za branitelje. Uprava bolnice je prema sanacijskom vijeću podnijela zahtjev za povećanje broja osoblja, koji će biti upućen Ministarstvu zdravlja, a ministar je, rekao je, prilično siguran da će biti odobren. Osim povećanja broja osoblja, naglašena je i potreba za otvaranjem još jedne kirurške sale i nabavke holtera na Odjelu kardiologije.

Nabavka opreme

Tatjana Prenđa Trupec ispred HZZO-a istaknula kako je njena zadaća pratiti povećane potrebe ove bolnice. – Trenutno razmatramo potrebu dodavanja kadrova u ovom psihosocijalnom dijelu i nabavku opreme koju ova bolnica treba za pravovremeno pružanje zdravstvene zaštite svim našim osiguranicima – naglasila je ravnateljica HZZO-a. Dražen Mikšić ispred Udruge 100% -tnih ratnih vojnih invalida rekao je kako je u razgovoru s braniteljima koji su na pregledu ili na rehabilitaciji doznao da su zadovoljni pruženom uslugom te naglasio kako bi se ovaj projekt trebao nastaviti u Kninu i u Vukovaru. Dakle, da i te bolnice postanu veteranske. Što se tiče proglašenja još dviju bolnica veteranskim, ministar je tu mogućnost najavio već za ovaj mjesec. Bile bi to bolnica Hrvatski ponos u Kninu i OB u Vukovaru koje bi svoju djelatnost također proširile i na braniteljsku populaciju.

Povećanje budžeta i u 2015.

Više od 200 branitelja otkad je ova bolnica i veteranska je dobilo određenu zdravstvenu pomoć. Nama je također bitno da pacijenti s područja naše županije nisu osjetili promjene. KZŽ zajedno s braniteljskim udrugama i dalje će pružati podršku našoj braniteljskoj bolnici i dodatnim novčanim sredstvima sufinancirati određene programe i medicinska pomagala – rekao je župan Željko Kolar. Inače, za rad bolnice u Zaboku iz decentraliziranih sredstava osigurano je 900.000 kuna, a s obzirom na uslužnost, povećanje broja pacijenata kroz braniteljsku populaciju povećanje sredstava može se očekivati i u 2015. godini, s tim da je bolnički budžet već povećan za oko 17 posto. Jedan od branitelja ministru je na pitanje kako mu je ovdje. rekao da mu se sviđa te da mu je kao u klinici Schwarzvald, na što se ministar našalio i dodao da samo treba vidjeti koja je sestra Hildegard, aludirajući na poznatu njemačku televizijsku seriju iz 80-ih.

Izvor: Zagorski list

Skip to content