Novosti

MINISTARSTVO ODLUČILO: Kreće spaljivanje vinograda po Zagorju

Na području Krapinsko- zagorske županije potvrđena je prisutnost zlatne žutice vinove te su proglašena demarkirana područja. Zaraženi trsovi se uklanjaju i uništavaju zajedno s korijenom.

Zlatna žutica vinove loze smatra se jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, a velikog maha uzela je i na sjeverozapadu Hrvatske. Najviše štete, američki cvrčak napravio je zasada na području Budinščine, Hraščine, Zlatara te Svetog Križa Začretja, a širi se i na druge dijelove naše županije.

Koliko je alarmantno, pokazuje i činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede donijelo odluku prema kojoj se u našoj županiji proglašavaju tzv. demarkirana područja, odnosno područja u kojima će se poduzimati posebne fitosanitarne mjere radi njenog iskorjenjivanja i sprečavanja širenja na nezaražene dijelove.

S prvim fitosanitarnim mjerama kreće se polovicom lipnja. Prema tim mjerama u zaraženom području posjednici bilja su dužni su ukloniti i uništiti zajedno s korijenom sve zaražene trsove, cijepove i matične trsove za koje je laboratorijskom analizom potvrđeno da su zaraženi zlatnom žuticom, iskrčiti i uništiti s korijenom sve trsove i matične trsove koji pokazuju simptome zaraze zlatnom žuticom, te ih na koncu spaliti, bez prethodne analize. Ako više od 20% trsova u vinogradu pokazuje simptome zlatne žutice, potrebno je dodatno uzimanje uzoraka te slijediti preporuke stručnjaka Zavoda za zaštitu bilja.

Podsjetimo, epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu uzrokuje za sada jedini poznati prirodni vektor ove bolesti, američki cvrčak koji se hrani sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem na zdrave trsove. Područja na kojima je od strane stručnjaka Zavoda za zaštitu bilja laboratorijskim analizama potvrđena prisutnost fitoplazme- uzročnika zlatne žutice vinove loze ministar poljoprivrede proglašava demarkiranim područjima. Demarkirano područje sastoji se od žarišta zaraze – to je područje u krugu 1 km od mjesta na kojem je utvrđena fitoplazma i sigurnosnog područja- područja minimalno 5 km od granice zaraženog područja.

Koje to vinograde u Zagorju treba iskorijeniti i spaliti , vinogradari mogu naći na popisu katastarskih čestica zahvaćenih žuticom na stranicama Ministarstva poljoprivrede ( http://www.mps.hr) pod linkom Zakonska regulativa – Biljno zdravstvo – Popis katastarskih čestica u demarkiranim područjima za štetni organizam Grapevineflavescencedoree MLO.

Vinogradari s područja Krapinsko-zagorske županije trebaju provjeriti nalaze li se njihovi vinogradi u katastarskim općinama koje su proglašene demarkiranim područjima. Ukoliko je to tako, dužni su se pridržavati obaveznih fitosanitarnih mjera koje će se provoditi u zaraženom i sigurnosnom području, a koje su propisane Naredbom o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content