Novosti

Na najvećem gospodarskom zboru svoje ‘adute’ predstavilo 150 gospodarstvenika

21. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR: Održan je u organizaciji Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske gospodarske komore Županijska komora Krapina, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine.

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ-e Davor Pleško kratkim je govorom pozdravio ovogodišnji zbor i istaknuo važnost razvoja obrtništva, te samim time i važnost održavanja Zagorskog gospodarskog zbora.

Od četvrtka 12. do subote 14. rujna, održao se 21. Zagorski gospodarski zbor na 1500 kvadratnih metara postavljenih u dvorani i na igralištu OŠ Ljudevita Gaja. Predstavljeno je 150 sudionika: obrtnika, udruga, muzeja, škola, banaka iz 8 županija i Rogaške Slatine iz Slovenije, a za uzvanike je pripremljeno 113 poklona. U organizaciji Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske gospodarske komore Županijska komora Krapina, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine, ovo je do sad najveći gospodarski zbor u Krapini. Svojom nazočnošću su uveličali 21. Zagorski gospodarski zbor članovi Hrvatskog sabora, Dunja Špoljar i Mario Habek, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar, Sanja Rendić-Miočević iz Ministarstva gospodarstva, župan KZŽ-e Željko Kolar sa zamjenicima, predsjednica Županijske skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki sa zamjenicima, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanje EU Vesna Trnokop Tanta, gosti iz Slovenije. Zahvale su upućene i ostalim predstavnicima i načelnicima vladinih uprava, komora, institucija i obrtnicima, a posebna zahvala upućena je pokrovitelju zbora Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Predsjednik Obrtničke komore KZŽ-e Davor Pleško kratkim je govorom pozdravio ovogodišnji zbor i istaknuo važnost razvoja obrtništva, te samim time i važnost održavanja Zagorskog gospodarskog zbora. Izlagači su na svojim štandovima predstavljali svoje proizvode. Na štandu naših susjeda iz Rogaške Slatine predstavljeni su obrti Mesnine Žerak i Orglarstvo Škrabl. Mesnine Žerak su tradicionalni obiteljski obrt za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina u Rogacu. – Djeluju od 1928. godine, rekao je Franci Žerak, te poručio mladima da se treba predati obrt i uhodati ih, jer kapital je teret za stare, a za mlade izazov. Orglarstvo Škrabl nastalo je 1990. godine. Danas ima 60 zaposlenika, oko 300 prodanih orgulja – izgrađenih ili restauriranih u više od 20 različitih država, od čega u Hrvatsku 18. Na zboru je predstavljen i štand Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, koje u ponudi ima 3 stručna studija kojima se po završetku stječe naziv stručnog prvostupnika informatike, prometne logistike i operativnog menadžmenta.

Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja

Prof. dr. sc. Edi Maletić održao je zanimljivo predavanje o višegodišnjem projektu koji financira naša županija. – U prvoj fazi, od 2006. do 2011. godine, glavni je cilj bio pronaći sve stare autohtone sorte, ispitati, identificirati, spasiti, ponovo započeti život sorte u nestanku, osigurati uvjete za podizanje kolekcije, te samo podizanje kolekcije. Vršene su DNA analize sorata sa 50 lokacija, sa označenih 60 trsova. Potvrđen je identitet, utvrđena srodnosti i autohtonost za 26 sorata. Rezultatima smo dobili starohrvatsku ili starokrapinsku belinu, nađenu kod dvorišta rodne kuće Ljudevita Gaja. Ta je sorta u 18. stoljeću bila najraširenija sorta u kontinentalnoj Hrvatskoj i roditelj je više od 70 sorata,prozvana casanova među sortama – ističe Maletić. Nadalje, belina začretska, po DNA analizi roditelj starokrapinskoj belini, pa mirkovača, smudna belina, zagorski divjak, kozjak bijeli ili kozji cec, modra kosovina ili prava črnina, kavčina ili velika črnina, sokol – kvalitativno jaka autohtona sorta sa područja „Sokol“ u Klanjcu i ostale koje su u primjeni i uzgoju raširene u ostatku Hrvatske. U drugoj fazi od 2011. do 2016. u planu je evaluacija svih sorata – pojedinačna vinifikacija, stvaranje uvjeta za kvalitetnu reprodukciju. Interes je pokazao Trgocentar Zabok, koji je potpisao ugovor sa Agronomskim fakultetom i podiže se matični nasad.

Predstavljen katalog Tradicijski i umjetnički obrti Krapinsko-zagorske županije

Promocija kataloga održana je u petak. U katalogu je predstavljeno 77 tradicionalnih i umjetničkih obrta. Dragutin Ranogajec nazvao je katalog dokumentom koji spaja i čuva prošlost za budućnost, te istaknuo važnost te povezane tradicije sa baštinom koju treba čuvati. – Obrte koji su u izumiranju imamo obvezu dalje poticati, podržavati, prezentirati njihova djela, jer obrtnici neće zaboraviti tu potporu – rekao je Ranogajec na kraju. Darko Varga obratio je pozornost na izvoz tih proizvoda, te istaknuo kako vidi priliku u predstavljanju naših obrtnika na inozemnim sajmovima u EU.

Izvor: Zagorski list

Skip to content