Novosti

NAJAVA 11. ŽUPANIJSKE SMOTRE PROJEKATA IZ PODRUČJA GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA 21.3. 2018. u 9.30 sati u OŠ Stubičke Toplice

OŠ K.Š.Gjalski iz Zaboka predstavlja se sa projektom: Što učiniti s ostacima hrane?

11. županijska smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja održat će se 21. 3. u 9.30 sati u OŠ Stubičke Toplice. Svoje projekte prezentirat će sve osnovne i srednje škole iz KZŽ. OŠ K.Š.Gjalski iz Zaboka predstavit će se s projektom: Što učiniti s ostacima hrane?

Učenici 3. A razreda OŠ K. Š. Gjalskog iz Zaboka i njihova učiteljica Snježana Turk ove su školske godine iz područja građanskog odgoja i obrazovanja pokrenuli projekt: Što učiniti s ostatcima hrane?

Sve je započelo na jednom satu razrednika na kojem su kroz igru Memori, ponavljali dječja prava iz Konvencije o pravima djeteta. Analizirajući prava, došli su i do prava svakog djeteta na dovoljno hrane i čiste vode.

Krenula je priča o hrani. Zaključili su da se broj učenika koji jedu u školskoj kuhinji smanjuje jer im ta hrana ne odgovara.

Zapitali su se ima li u svijetu djece koja nemaju hranu na izbor? Koliko je gladne djece u svijetu? Koliko se hrane nepotrebno baca?

O ishrani se povela zanimljiva diskusija.

Na satu prirode i društva učiteljica im je pričala o zdravoj prehrani, a ubrzo im je u goste došla i medicinska sestra koja im je pričala da postoji i nezdrava hrana. Istražujući su saznali da se u školskoj kuhinji tjedno baca oko 375 kg kuhane hrane, što je po učeniku oko 70 dag mjesečno. Istraživanjem u svojim kućama izračunali su da prosječno jedna obitelj kroz tjedan dana baca hrane u vrijednosti oko 38 kuna, što je oko 150 kn mjesečno.

Zapanjujući rezultati! Odlučili su to promijeniti!

Istražujući na internetskim stranicama saznali su da trenutno u svijetu gladuje preko 800 milijuna ljudi, a prema UN-ovom izvješću približno 20 000 djece dnevno u svijetu umre od gladi i to je većina mlađa od 5 godina. S druge strane hrana se nemilosrdno baca. Europa u jednoj godini baci toliko hrane koliko bi bilo dovoljno da se glad u Africi dvaput riješi.

Samo naša država Hrvatska godišnje baci oko 400 000 tona zdravstveno ispravne hrane.

Od Gradskog društva Crvenog križa saznali su da je na području grada Zaboka socijalno ugroženih oko 70-ak obitelji. Gladnih osoba također zasigurno ima, a topli obroci iz Doma Mirkovci svakodnevno se razvoze na 8 adresa. Za troje korisnika obroci su besplatni.

Dok jedni gladuju, drugi bacaju!

Hrana je postala otpad koji čak polako ugrožava i našu prirodu i okoliš.

Istraživanje provedeno u Europskoj uniji pokazuje da se u trgovinama baca 5 % hrane, u poljoprivredi 10 %, u restoranima 12 %, prerađivači hrane 19 %, a u kućanstvima čak 53 %.

Iz razgovora i posjeta pekarnicama grada Zaboka saznali su da one ne bacaju kruh, već od bijelog kruha rade prezle, a ostale vrste kruha daju svinjama. Telefonskom anketom, kao pravi profesionalci, ispitali su većinu restorana KZŽ i saznali da najviše restorana ostatcima hrane prehranjuju svinje, tek jedan mali dio rekao je da baca u smeće ili u kompost, a bilo je čak i dobročinitelja koji poklanjaju hranu i beskućnicima. Veći restorani baš kao i trgovine imaju mogućnost povrata robe i zbrinjavanja u ovlaštenim firmama pod bio otpad.

S obzirom da se najviše hrane baca upravo u kućanstvima, proveli su i anketu na stotinjak domaćinstava s područja grada Zaboka. Rezultati ankete pokazuju da čak 40 % anketiranih ostatcima hrane prehranjuje svinje, oko 20% njih baca je u kompost ili zamrzavaju hranu, a 15 % njih baca hranu u smeće ili kanalizaciju. Jedno je sigurno, ono malo svinja u našem zavičaju, jako dobro živi!

Od ostataka hrane obiteljima najviše ostaje kruha, čak 30%, slijede prilozi i guste juhe s oko 20 %, pa meso- 15%, a ostalo otpada na povrće, voće, mlijeko i mliječne proizvode .

Većina ispitanika odgovorila je da želi iskoristiti ostatke hrane i da će koristiti recepte koji bi im bili ponuđeni. Kako bi bili sigurni koju vrstu hrane mogu ponovo iskoristiti i na koji način, u goste su pozvali nutricionisticu Luciju Hršak koja je i roditelje i učenike na zajedničkom roditeljskom sastanku u mnogo čemu savjetovala i razveselila činjenicom da se gotovo sva hrana može ponovo prerađivati, potrebno je samo staviti je u frižider 2 sata nakon pripreme ili je zamrznuti.

Zahvaljujući djelatnicima SŠ Zabok i mladim budućim kuharima ugostiteljskog smjera, učenici 3.a razreda i sami su se uvjerili kako uz malo mašte i volje, hrana napravljena od ostataka hrane prekrasno izgleda, divno miriši i jako je ukusna.

Zajedno sa svojim roditeljima prionuli su isprobavanju različitih kombinacija iskorištavanja ostataka hrane i svoje rezultate, zahvaljujući sponzorstvu tiskare Signal print, objavili su u maloj zbirci recepata hrane čije su glavne namirnice upravo ostatci hrane.

Iz ovog projekta učenici 3.a razreda kroz timski rad naučili su da ljude oko sebe i neke njihove loše navike možemo promijeniti samo velikom snagom volje počevši od sebe samih. Budite i vi jedni od njih! Ne bacajte ostatke hrane! Iskoristite ih ponovo!

Pripremila:Snježana Turk

Skip to content