Novosti

Naše more – morski pejzaži u slikama Danice Posavec

U petak 11. svibnja u Galeriji Gradske knjižnice u Zaboku otvorena je osma samostalna izložba slikarice Danice Posavec Naše more-morski pejzaži, inspirirana sjećanjem na djetinjstvo, opčinjenosti morem, mirom i opojnim plavetnilom te idiličnim morskim pejzažima Jadrana od Opatije do Dubrovnika.

Ispred organizatora izložbe, Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, mnogobrojnu je publiku pozdravila tajnica Ogranka Tina Marušić naglasivši kako su se morski motivi uklopili u srce Zagorja i tako povezali plavo-zelenu liniju sanjarenja, mašte i onostranog. Ispred domaćina i suorganizatora, zabočke Gradske knjižnice, obratila se ravnateljica Branka Vrbanec izrazivši veliko zadovoljstvo što slike krase upravo prostor Galerije, dok je kritički osvrt na slike dala Vesna Pušelj, autorica Predgovora u Katalogu. Naglasila je kako Danica Posavec slikarskim jezikom opisuje ljepote mora i obala s prepoznatljivim stilom – laganim impasto namazom, harmonijom boja i jednostavnim, ali upečatljivim kompozicijama. Teme poput odsjaja sunca u suton, valova, svjetionika i skrivenih vala nisu nove u njezinu slikarskom stvaralaštvu, no paleta je boja nešto drugačija – poigravanjem tamnim koloritom, s kontrastom svjetla i sjene, pa sve do eksplozije boja, slikarica dočarava ranojutarnje mirne šetnje uz bonacu, opuštanje i mirnu atmosferu, ali i neveru, oluje i velike uznemirene valove. I sama se slikarica obratila svojim gostima i prijateljima i s dozom samozatajnosti i skromnosti poklonila impresije svakom gledatelju.

Za umjetničko pretapanje boja, riječi i glazbe bili su zaslužni i pjesnici i glazbenici Damir Kukavica, Vladimir Šuk i Vladimir Šenjug koji su svojim pjesmama dočarali ugođaj mora, ali i razveselili okupljene goste zvukovima saksofona i harmonike. Izložba, koju je svečano otvorila zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek, otvorena je do 28. svibnja.

Pripremila:Tina Marušić,prof.

Skip to content