Novosti

NOĆ MUZEJA 1. 2. 2019. U VELIKOJ GALERIJI GRADA ZABOKA

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

POZIVA VAS NA NOĆ MUZEJA

u petak 1. veljače 2019. VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA, Zivtov trg 10

__________________________

16:00 – 17:00Likovna radionica (ŠUDIGO Zabok)
17:00 – 22:00Projekt-izložba “TAJNE DVORACA u likovnom stvaralaštvu djece i mladih” (ŠUDIGO Zabok)
19:30 – 21:00 – Piksel art radionica za djecu (Stručno vodstvo: Maja Vukina Bogović, akademska slikarica – grafičarka)

_____________________________

__________________________________

Vizualni projekt povodom Noći muzeja 2019. koji već 4. godinu organizira Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Pučko otvoreno učilište Zabok pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka.

Cilj ovoga projekta je objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola KZŽ koje će zajedno s radovima učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok biti prikazano na reprezentativnoj izložbi. Osim toga, zadatak projekta je i umrežavanje županijskih škola u području vizualnih umjetnosti te njihovo zajedničko uključivanje u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti.

Izložba učeničkih radova pružit će jedinstveni uvid u kreativnost i vizualnu kulturu mladih te će na taj način obogatiti kulturni život naše županije. Ujedno će biti platforma za promicanje vizualne kulture i umjetnosti općenito, a nadamo se i poticaj za buduću suradnju među nastavnicima u spomenutom području.

Neki od učenika izlagača (pod vodstvom mentora) imat će, vjerujemo, jedinstvenu priliku vidjeti svoj rad po prvi put u velikom galerijskom prostoru te će moći razmijeniti iskustva i ideje s ostalim sudionicima izložbe. Također Vas obavještavamo da ćemo i ove godine povodom otvorenja izložbe upriličiti i likovnu radionicu na kojoj će sudjelovati pojedini učenici predstavnici vaših škola.

Motiv / poticaj za izradu likovnih radova su TAJNE DVORACA

Diljem Europe od srednjega vijeka niču vlastelinski burgovi i dvorci. Lijepa naša domovina nije izuzetak. Samo na području sjeverozapadne Hrvatske opstalo je oko pedesetak dvoraca. Neki su temeljito obnovljeni, a neki u ruševinama polako padaju u zaborav. Gdje god i pod kojim gospodarima nastali uz dvorce se često vežu razne legende, priče, tajne.

Spomenuto područje ima ih nekoliko, manje, ili više poznatih poput one o ljubavi Veronike Desinićke i sina grofa Celjskog vezana uz dvorac Veliki Tabor. Zanimljiva priča je i ona da se u Pustu Belu, sklonio engleski kralj Rikard Lavljeg Srca, kojeg su ondje čuvali templari po povratku s križarskih ratova. U narodu je spominjana i legenda da je kod burga Bela u jednom danu spaljeno čak 60 vještica. Slične su legende i o Barbari Celjskoj koja je u hrvatskom narodu do danas ostala zapamćena pod imenom Crna kraljica. Priče o njoj inspirirale su i romane Marije Jurić Zagorke. Uz obnovu Bežanca sredinom 19.st. veže se priča o barunici Josipi Ottenfels za čijeg se života dvorac neprestano popravljao i dograđivao, a skele su desetljećima bile namještene jer joj je ciganka prorekla da će živjeti tako dugo dok bude gradila. Književnika Ksavera Šandora Gjalskog je život u dvorcu Gredice inspirirao za niz pripovjedaka nerijetko okultistično-mističnog sadržaja. U pripovijestima Pod starim krovovima sam protagonist, illustrissimus Battorych priča svojim gostima o misterioznim događajima u brezovičkoj kuriji; u novelama se ponavlja i povijest “crvene gospođe”, koju je Battorycheva pokojna majka i sama vidjela baš pred smrt Battorycheva oca.

I još je mnogo ispričanih i neispričanih priča i tajni koje kriju ti nijemi stoljetni zidovi.

U likovnom stvaralaštvu također nalazimo inspirativne primjere. Pejzaže sa prizorima srednjovjekovnih dvoraca i ruševina nalazimo u opusu Jacoba van Ruisdaela.

Edward Burne–Jones u svojim djelima dočarava bajkoviti svijet vitezova, uspavanih ljepotica i kraljeva. Posebnost njegovog opusa su i ilustracije u drvorezu objavljene u knjizi The Works of Geoffrey Chaucer. I za kraj valja spomenuti čaroban i tajnovit svijet Walta Disneya koji inspiraciju crpi na nepresušnom vrelu bajki. Jedna od omiljenih u čiji je sadržaj utkana tajna dvorca je Trnoružica.

Od kuda god krenuli i kojim se tehnikama i likovnim elementima poslužili, u ostvarenju vlastitih vizija ili dobro nam poznatih tajnovitih priča iz poviješću bogatog okruženja, želim vam da i nas promatrače vaših djela uvučete u tajanstveni svijet dvoraca. (Nikolina Ptičar, prof.)

Bojana Birač

voditeljica galerije

Skip to content