Novosti

NOĆ MUZEJA 1. 2. 2019. U VELIKOJ GALERIJI GRADA ZABOKA

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

POZIVA VAS NA NOĆ MUZEJA

u petak 1. veljače 2019. VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA, Zivtov trg 10

__________________________

16:00 – 17:00Likovna radionica (ŠUDIGO Zabok)
17:00 – 22:00Projekt-izložba “TAJNE DVORACA u likovnom stvaralaštvu djece i mladih” (ŠUDIGO Zabok)
19:30 – 21:00 – Piksel art radionica za djecu (Stručno vodstvo: Maja Vukina Bogović, akademska slikarica – grafičarka)

_____________________________

__________________________________

Vizualni projekt povodom Noći muzeja 2019. koji već 4. godinu organizira Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Pučko otvoreno učilište Zabok pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka.

Cilj ovoga projekta je objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola KZŽ koje će zajedno s radovima učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok biti prikazano na reprezentativnoj izložbi. Osim toga, zadatak projekta je i umrežavanje županijskih škola u području vizualnih umjetnosti te njihovo zajedničko uključivanje u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti.

Izložba učeničkih radova pružit će jedinstveni uvid u kreativnost i vizualnu kulturu mladih te će na taj način obogatiti kulturni život naše županije. Ujedno će biti platforma za promicanje vizualne kulture i umjetnosti općenito, a nadamo se i poticaj za buduću suradnju među nastavnicima u spomenutom području.

Neki od učenika izlagača (pod vodstvom mentora) imat će, vjerujemo, jedinstvenu priliku vidjeti svoj rad po prvi put u velikom galerijskom prostoru te će moći razmijeniti iskustva i ideje s ostalim sudionicima izložbe. Također Vas obavještavamo da ćemo i ove godine povodom otvorenja izložbe upriličiti i likovnu radionicu na kojoj će sudjelovati pojedini učenici predstavnici vaših škola.

Motiv / poticaj za izradu likovnih radova su TAJNE DVORACA

Diljem Europe od srednjega vijeka niču vlastelinski burgovi i dvorci. Lijepa naša domovina nije izuzetak. Samo na području sjeverozapadne Hrvatske opstalo je oko pedesetak dvoraca. Neki su temeljito obnovljeni, a neki u ruševinama polako padaju u zaborav. Gdje god i pod kojim gospodarima nastali uz dvorce se često vežu razne legende, priče, tajne.

Spomenuto područje ima ih nekoliko, manje, ili više poznatih poput one o ljubavi Veronike Desinićke i sina grofa Celjskog vezana uz dvorac Veliki Tabor. Zanimljiva priča je i ona da se u Pustu Belu, sklonio engleski kralj Rikard Lavljeg Srca, kojeg su ondje čuvali templari po povratku s križarskih ratova. U narodu je spominjana i legenda da je kod burga Bela u jednom danu spaljeno čak 60 vještica. Slične su legende i o Barbari Celjskoj koja je u hrvatskom narodu do danas ostala zapamćena pod imenom Crna kraljica. Priče o njoj inspirirale su i romane Marije Jurić Zagorke. Uz obnovu Bežanca sredinom 19.st. veže se priča o barunici Josipi Ottenfels za čijeg se života dvorac neprestano popravljao i dograđivao, a skele su desetljećima bile namještene jer joj je ciganka prorekla da će živjeti tako dugo dok bude gradila. Književnika Ksavera Šandora Gjalskog je život u dvorcu Gredice inspirirao za niz pripovjedaka nerijetko okultistično-mističnog sadržaja. U pripovijestima Pod starim krovovima sam protagonist, illustrissimus Battorych priča svojim gostima o misterioznim događajima u brezovičkoj kuriji; u novelama se ponavlja i povijest “crvene gospođe”, koju je Battorycheva pokojna majka i sama vidjela baš pred smrt Battorycheva oca.

I još je mnogo ispričanih i neispričanih priča i tajni koje kriju ti nijemi stoljetni zidovi.

U likovnom stvaralaštvu također nalazimo inspirativne primjere. Pejzaže sa prizorima srednjovjekovnih dvoraca i ruševina nalazimo u opusu Jacoba van Ruisdaela.

Edward Burne–Jones u svojim djelima dočarava bajkoviti svijet vitezova, uspavanih ljepotica i kraljeva. Posebnost njegovog opusa su i ilustracije u drvorezu objavljene u knjizi The Works of Geoffrey Chaucer. I za kraj valja spomenuti čaroban i tajnovit svijet Walta Disneya koji inspiraciju crpi na nepresušnom vrelu bajki. Jedna od omiljenih u čiji je sadržaj utkana tajna dvorca je Trnoružica.

Od kuda god krenuli i kojim se tehnikama i likovnim elementima poslužili, u ostvarenju vlastitih vizija ili dobro nam poznatih tajnovitih priča iz poviješću bogatog okruženja, želim vam da i nas promatrače vaših djela uvučete u tajanstveni svijet dvoraca. (Nikolina Ptičar, prof.)

Bojana Birač

voditeljica galerije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content