Novosti

Od 1. srpnja Zagorski vodovod poskupljuje vodu za 4,40 posto

Zagorski vodovod, najveći distributer vode na području Krapinsko-zagorske županije od 1. srpnja vodu će zaračunavati po većoj cijeni. Voda će poskupjeti za 4,40 posto, odnosno 50 lipa prosječno i za domaćinstvo i gospodarstvo. Potvrdio nam je to direktor Zagorskog vodovoda Željko Hren.

– Zagorski vodovod je u provedbi procedure izmjene tarife svog cjenika u djelu jedinične cijene plasmana po m3. Prijedlog Uprave i Nadzornog odbora je da se povisi cijena za 4,40 posto, odnosno 0,50 kuna. Prethodnu suglasnost na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora Zagorskog vodovoda trebaju dati svi našu suvlasnici, a udjel u suvlasništvu Zagorskog vodovoda ima 19 gradova i općina te Županija.To su gradovi Zabok, Zlatar, Klanjec te općine Bedekovčina, Marija Bistrica, Sveti Križ Začretje,Veliko Trgovišće, Lobor, Konjščina, Jakovlje, Budinščina, Mače, Zlatar Bistrica, Mihovljan, Tuhelj, Kumrovec, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela i Novi Golubovec. Potrebne suglasnosti za odobrenje povećanja cijene računaju se prema postocima, odnosno prema tome koliko tko od osnivača ima udjela.

Većina dala suglasnost

– Pozitivno odobrenje za povećanje cijene vode treba dati više od 50 posto suvlasnika – rekao je direktor Željko Hren.Već sada Zagorski vodovod ima 60 posto suglasnosti suvlasnika za povećanje cijene vode, a direktor Hren ističe kako su kod suvlasnika naišli na razumijevanje zbog kompletnog analitičkog obrazloženja troškova.

– Tri su ključna razloga zašto je Zagorski vodovod shvaćajući i sadašnje teško vrijeme u doba recesije krenuo u korekciju cijena. Prvi je razlog što je na snagu stupila uredba Zakona o vodama kojom se treba formirati cijena na način da u potpunosti pokriva sve troškove distribucije te da s jedne strane ima fiksnu mjesečnu naknadu i pokriva troškove funkcioniranja mreže i sustava distribucije, a s druge strane ima varijabilni dio cijene po m3 potrošnje. Prema tom modelu, mi smo dužni uskladiti našcjenik. Razlozi zašto poskupljujemo tih 4,40 posto su prvenstveno u tome što je istu takvu prilagodbu napravilo Vodoopskrbno poduzeće Zaprešić odakle mi transportiramo dvije trećine svoje vode. Oni su poskupjeli 9 posto, a posljedično tome i nama su porasli troškove dobave vode za ovu godinu. Drugirazlog je poskupljenje goriva od naše zadnje korekcije cijena koje je otprilike dvije kune. Mi imamo veliku distributivnu mrežu i potreban je veliki vozni i strojni park – rekao je Hren.

Mjesečna naknada za sve ista

– Treći razlog je taj što nam je odlukom Vijeća za vode RH vraćena obveza da ujednačimo mjesečnu naknadu za sve potrošače, iako smo mi predložili prošle godine da bude mjesečna naknada za povremene potrošače 10 kuna mjesečno veća. To nije odobrilo Državno vijeće za vodu i morali smo odluku promijeniti tako da za stalne i privremene potrošače naknada iznosi isto, dakle, 15 kuna mjesečno – obrazložio je Hren. Dodao je i kako je korekcija cijena bila nužna kako bi mogli osigurati normalno funkcioniranje sustava distribucije vode. Skuplji računi stižu za mjesec do dva.

– Tokom ljeta ne očekujemo ozbiljnih problema u sustavu vodoopskrbe vodom, bez obzira na sušni ili kišni period. Osigurali smo dovoljnekoličine vode na svim našim izvorištima i broj ekipa. Pojačana su i naša stalna dežurstva u popodnevnim i noćnim smjenama – istaknuo je Hren.

Održana je i godišnja izvještajna skupština Zagorskog vodovoda za 2010. godinu.

Okvir

Godišnja skupština Zagorskog vodovoda: Prošla godina završena pozitivno, unatoč nelikvidnosti

– Poslovna godina završena je pozitivno. Uspjeli smo to određenim ozbiljnim mjerama i restrikcijama unutar samih planskih potreba funkcioniranja naših djelatnosti i određenim intervencijama kroz programe i projekte u sustavu razvoja vodoopskrbe. Financijsku stabilnost želimo održati i u 2011. godini. Vrlo su teški uvjeti poslovanja zbog visokog stupnja nelikvidnosti, odnosno neplaćanja koje otprilike kasni od naših obveznika od 120 do 160 dana. To je vrlo opterećujuće jer mi moramo već nakon 30 dana plaćati sve naše obveze, tri naknade prema Hrvatskim vodama, PDV i koncesiju prema državnom proračunu. Određenim koordinacijama i kratkoročnimkreditima te drugim mjerama koje su raspoložive uspijevamo zadržati jednu stabilnost poslovanja – izvijestio je Hren u svom godišnjem izvješću.

U 2011. Zagorski vodovod nastavlja s programom razvoja vodoopskrbe na području KZŽ. Sklopljeno je ugovora u vrijednosti 16,5 milijuna kuna. Nastavak je to izgradnje sustava vodoopskrbe vrijednosti 9.000.000 kuna samo na području distribucije Zagorskog vodovoda, a ostalo na području Krakoma, Niskogradnje i Humkoma. Istovremeno je potpisan i ugovor u segmentu odvodnje koja se projektno značajno pokrenula u vrijednosti 6,6 milijuna kuna s PDV-om. Hrvatske vode u 100 postotnom iznosu financiraju projektiranje aglomeracija uređaja koji su na lokaciji Zlatar Bistrica i gravitirajućih općina i uređaja koji je na lokaciji Veliko Trgovišće-Zabok i svih ostalih gravitirajućih općina. Istovremeno je pri kraju izvedba studije odvodnje koja prethodi ovoj projektnoj dokumentaciji, a koja će biti temelj za podnošenje aplikacije kandidiranja tog projekta za sredstava EU fondova. Vrijednost je 11,5 milijuna kuna. U stopostotnom iznosu tu studiju financiraju Hrvatske vode, dok PDV rješava Zagorski vodovod. On postaje vlasnik kompletne dokumentacije i sustava koji će se graditi. Izgradnja sustava odvodnje trebala bi započeti 2013. godine.

Lead

Hren: Razlozi zašto poskupljujemo tih 4,40 posto su prvenstveno u tome što je istu takvu prilagodbu napravilo Vodoopskrbno poduzeće Zaprešić odakle mi transportiramo dvije trećine svoje vode. Oni su poskupjeli 9 posto, a posljedično tome i nama su porasli troškove dobave vode za ovu godinu. Drugi razlog je poskupljenje goriva od naše zadnje korekcije cijena koje je otprilike dvije kune.
Izvor: Mirjana Bašak, Zagorski list

Skip to content