Novosti

Održana zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Savjeta mladih Grada Zaboka

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U utorak, 20. 11. 2018. u 16 sati u gradskoj vijećnici je održan zajednički sastanak Povjerenstva za ravnopravnost spo­lova i Savjeta mladih Grada Zaboka kako bi se obilježio Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. 11. 2018. upoznavanjem stanja i problema na području Zaboka, utvrdile tendencije i usporedilo s 2017. godinom.

Sastanak je otvorila predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Valentina Đurek a u raspravi su učestvovali svi prisutni. Tema je izazvala veliko zanimanje i brojna pitanja o problemu nasilja, ne samo nasilja nad ženama, nego nasilja u obitelji uopće, nasilja u školama i drugim problemima vezanim uz nasilje, kao što je potreba edukacije, građanskog odgoja, obrazovnog sustava, zdravstvene skrbi, konzumiranja alkohola, mobinga, uvreda i maltretiranja putem mobitela i društvenih mreža, problem vrijeđanja, sramoćenja, ogovaranja i izrugivanja drugih osoba na Internetu, posebno među mladima, koji nisu dovoljno zreli i trpe posljedice.

Informacije o stanju na području grada Zaboka 2018. podnijela je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok Tanja Cujzek i Vedran Draganić, načelnik Policijske postaje Zabok, a iste se kao posebni dokumenti nalaze u prilogu.

Sve prisutne je iznenadila velika brojka kaznenih djela bez obzira što je zabilježen pad u odnosu na 2017. Interesantan je podatak da je u porastu broj prijava psihičkog, verbalnog i emocionalnog nasilja, a zabilježen pad fizičkog nasilja, te konstatirano da su metode maltretiranja postale rafiniranije i po žrtvu s težim posljedicama. Centar za socijalnu skrb najčešće o situacijama nasilja informacije dobije od policije ili neposredno na terenu od same žrtve nasilja, rjeđe prijavljuju članovi obitelji, a nijedna prijava nije zaprimljena od strane liječnika.Posebna problematika je nasilje nad starim i nemoćnima, te izloženost djece nasilnom ponašanju u obitelji koje ima trajne dugoročne posljedice. Bez obzira na uvriježeno mišljenje da je nasilje prisutnije u ruralnim sredinama to nije točno, tako je u samom Zaboku zabilježeno više slučajeva nego u rubnim područjima. Isto tako prisutne je poprilično iznenadio podatak Policije da je u 2018. god. došlo do smanjenja broja prekršaja nasilja u obitelji za 24 %. ali je udio žena kao žrtava prekršaja nasilja u obitelji u 2018. god. bio je 82 %, dok je u istom razdoblju 2017. god. taj udio iznosio 52 %. Između ostalog govorilo se i o zakonskoj regulativi koja u nekim segmentima čak omogućava zlouporabu i omogućava osvetu. Jedan od problema je što se nasilje ne prijavljuje od ostalih osoba koje su svjedoci jer se ne žele miješati u privatne odnose drugih, pa izostane pravovremena intervencija. Na kraju sjednice zaključeno je da problema i pitanja ima jako puno, te da će Povjerenstvo i Savjet mladih grada Zaboka zajedno organizirati za mlade predavanja kako bi se upoznali s rješavanjem problema, informirali o potrebi zaštite privatnosti, mjerama koje treba poduzeti, kako ukloniti ili prijaviti neželjene sadržaje, kako prijaviti policiji, zatražiti savjet ili pomoć i dr. što će im svakako pomoći u rješavanju sve prisutnijih problema, koje ne smijemo zanemarivati.

Download Analiza-ene-rtve-ka-njivih-radnji-grad-Zabok.docx
Download czss-zabok-grad-zabok-20.pdf
Skip to content