Novosti

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN

‘Tko se igra, taj se voli’

Učenici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog imali su prošlog tjedna priliku provesti vrlo zanimljiv i edukativan dan. U posjet su im došli paraolimpijci uključeni u projekt Paraolimpijski školski dan.

Cilj – senzibiliziranje djece

Riječ je o projektu koji kroz osmišljene aktivnosti koje se tijekom školskog dana organiziraju u osnovnim školama educira učenike o paraolimpijskim sportovima i pitanjima invalidnosti, a moto čitavog projekta je upravo rečenica iz naslova ‘Tko se igra, taj se voli.’Kada je sam projekt započeo i koji su njegovi ciljevi rekao nam je voditelj Paraolimpijskih školskih dana Damir Frntić.

-Projekt je pokrenut 2010. godine kako bi se djeca senzibilizirala s osobama s invaliditetom. Provodi se po čitavoj Hrvatskoj, a prvo smo puta u Krapinsko-zagorskoj županiji. Djeci su u posjet došli paraolimpijci Zoran Križanec i Josip Šobak. – napomenuo je Frntić te je dodao da se Paraolimpijski školski dan u zabočkoj osnovnoj školi provodi kroz pet aktivnosti. – Riječ je o hodanju na štakama da se djeca senzibiliziraju s osobama koji nemaju ekstremiteta, zatim hodanje s povezom na očima zbog senzibilizacije sa slijepima i slabovidnima, igranje stolnog tenisa u sjedećem položaju, prikazivanje filma s paraolimpijskih igara te intervju i razgovor sa sportašima – istaknuo je Damir Frntić. – Djeca najviše uživaju u dvorani. Nadamo se da će im nešto od ovog susreta ostati u sjećanju – zaključio je voditelj Paraolimijskih školskih dana.

Reakcije učenika odlične

I doista djeca u dvorani bila su fokusirana na svoje aktivnosti te su sa zanimanjem, u društvu Zorana Križanca, igrali stolni tenis u sjedećem položaju. Reprezentativac Križanec podijelio je s nama svoje dojmove. – Ovo je zaista divno druženje. Djeci pokušavamo prikazati kako je osobama s invaliditetom baviti se sportom te im pokušavamo skrenuti važnost na to da paraolimpijci također postižu odlične rezultate na natjecanjima – rekao je Zoran Križanec. – Stolni tenis mi mnogo znači u životu. Dosada sam bio na dvije paraolimpijade, u Ateni i u Pekingu. Drago mi je da je interes djece toliko velik jer mogu puno naučiti – dodao je paraolimpijac. Učitelj tjelesne i zdravstvene kulture u školi, Andrija Krmek potvrdio nam je da je interes djece zaista hvalevrijedan. – Moram priznati da smo iznenađeni odličnom reakcijom djece. Uključeni su svi učenici od 1. razreda pa do 8. razreda. Ovo će im pomoći da se upoznaju s problemima osoba s invaliditetom – naglasio je Krmek. Iako često Olimpijske igre svojim glamurom i zauzimanjem medijskog prostora zasjenjuju sva druga natjecanja pa tako i Paraolimpijske igre, važno je znati da Hrvatska ima brojna priznanja s Paraolimpijskih igara koja su jednako, pa možda čak i više vrijedna od onih s Olimpijskih igara jer osobe s invaliditetom svoje, samo naizgled nedostatke, nadomještaju velikim srcem, trudom, upornošću i borbom.

Prve ljetne Paraolimpijske igre održane su 1952. godine u Stoke Mandevilleu u Velikoj Britaniji, dok su prve zimske održane 1976. godine u Oernskoeldsviku u Švedskoj.

Damir Frntić: Projekt je pokrenut 2010. godine kako bi se djeca senzibilizirala sa osobama s invaliditetom. Provodi se po čitavoj Hrvatskoj, a prvo smo puta u Krapinsko-zagorskoj županiji. Djeci su u posjet došli paraolimpijci Zoran Križanec i Josip Šobak.

Izvor: Zagorski list

Skip to content