Novosti

Poziv na otvorenje izložbe “MACHINA” Ive Habus u Velikoj galeriji 5. 5. 2017.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

poziva vas na

OTVORENJE IZLOŽBE

‘MACHINA’IVA HABUS

PETAK, 05.05.2017. / 18h

VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA

___________________________________________

​BIOGRAFIJA:

Iva Habus rođena je 7.8.1987. godine. Godine 2007. upisala je Aakademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek za Animirani film i nove medije, a 2011. godine preseljuje studij na grafički odsjek. Od 2012. godine studira u klasi red.prof. Roberta Šimraka. U jesen 2013. odlazi na jednosemestralnu studentsku razmjenu Erasmus na University of Arts Poznan u Poljskoj, gdje studira na grafičkom odsjeku. Godine 2014. upisuje diplomski sveučilišni studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb u klasi red.prof. Roberta Šimraka. Kontinuirano izlaže u zemlji i inozemstvu. Iva je članica HDLUa. Živi i radi u Zagrebu.

________________________________________________ “Oduvijek me privlačila mehanika, strojevi i alati. Od vrtičkog doba pokazivala sam interes za čekiće i čavle, vijke, bušilice; iako nikada nisam imala talent i interes za studij strojarstva, k alatima i strojevima me privuklo ono estetsko, vizualno.

Kao dijete mislila sam da su svi ti strojevi živi. Kako to da su živi, a nemaju dušu? Rade, a ne rade? Upališ stroj, pa ga ugasiš, pa opet upališ i tako sve dok im ne prođe rok trajanja. Dok se ne ugase. Imaju li i oni svoj životni vijek, kao i čovjek? Pitala sam se imamo li nešto zajedničko?

Poveznica čovjeka i mašine mi je, s vremenom, postala jasnija: osim što ju je čovjek napravio, pojedini njezini dijelovi, u svojoj kompleksnosti i funkcionalnosti, podsjećaju na dijelove ljudskog tijela.

Na kraju, zaključila sam da je čovjek izumom elektromotora polako, ali sigurno, postao ovisan o strojevima i mašinama. Svijet kakav danas poznajemo, nezamisliv je bez mašina. Tehnologija je napredovala do mjere da je stroj u mnogočemu zamijenio ljudstvo.

Taj suodnos čovjeka i stroja, te uloga koju su u razvoju čovječanstva imale mašine, tema su mojih radova. Kroz 6 platana velikog formata osvrčem se na ljepotu i estetiku mašina, te se bavim pitanjima vezanim uz ovu svoju fascinaciju.

Odlučujem se za monokromatski pristup slici, jer smatram da redukcijom boje i korištenjem chiaroscuroa postižem dodatnu dramatiku te potenciram vizualnu i realnu snagu i moć koju strojevi posjeduju.

Motivi mojih radova su mnogostruko uvećani dijelovi avionskih motora, slikani prema predlošcima za koje sam koristila vlastite, autorske fotografije, snimljene u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Detalje mašina svjesno uvećavam kako bih istaknula njihovu snagu i moć, kao i svoje divljenje. Avionski motori su mi posebno fascinantni, jer su upravo oni čovjeka vinuli u nebo. U svom radu –slično ideji futurista prema kojoj industrijski gradovi, automobili i avioni predstavljaju trijumf tehnologije nad prirodom– glorificiram taj ljudski izum i ističem njegovu estetiku.

Svaki dio motora –mašina– ima svoju funkciju, razlog zbog kojeg je baš na određenom mjestu, što poslijedično utječe na to da i motor izgleda baš tako kako izgleda; estetika je ovdje posljedica funkcionalnosti.

Ovom izložbom istražujem upravo okosnicu tog odnosa između estetike i funkcije, ali i pitanje radi li se o estetskim preferencama pojedinca (u ovom slučaju mene same) ili šire javnosti.” IVA HABUS

Bojana Birač voditeljica galerije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content