Novosti

Poziv na predstavljenje knjige Nevenke Miškulin “Senje o Gjalskom” 24. 10. u 19,30 sati

Pozivamo Vas na predstavljenje knjige Nevenke Miškulin, Senje o Gjalskom (zbirke igrokaza) koje će se održati u srijedu, 24. 10. 2018. u 19,30 sati u Velikoj gradskog galeriji, Zivtov trg 10/I.

Svi dobro poznajemo našu poštovanu i dragu gospođu Nevenku Miškulin, dugogodišnju učiteljicu (sada u mirovini), članicu Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, dugogodišnju koordinatoricu Male nagrade Gjalski i članicu prosudbenog povjerenstva za Malu nagradu Gjalski, voditeljicu dramske skupine Mali Gjalski, suradnicu u brojnim projektima.

Predsjedništvo Ogranaka Matice hrvatske u Zaboku, na inicijativu potpredsjednice Sandre Babnik Lončar donijelo je odluku o izdavanju knjige gđe Miškulin. Sandra Babnik Lončar objedinila je tekstove i uredila u zbirku pod nazivom Senje o Gjalskom.

O KNJIZI

U prvom dijelu knjige autorica u kratkim scenskim igrama, dinamičnim dijalozima i duhovitim monolozima otkriva mališanima život u dvorcu Gredice, Gjalskijevo djetinjstvo, njegov radni dan, suprugu Vilmu, sluškinju Doricu, Gjalskijeva oca i odnos sa slugama, život u okolici dvorca, gastronomiju onog vremena, stare navade

Drugi dio knjige sadrži i rezultate zajedničkog rada s učenicima na istraživanju kajkavskog narječja i lokalnog govora – mali kajkavski rječnik i razlikovnu gramatiku zabočkog govora.

Rječnik i gramatika omogućit će im prepoznavanje funkcionalnog korištenja kajkavskog idioma u umjetničkom izražavanju.

O RECEZENTICAMA

ŽELJKA HORVAT-VUKELJA,

dugogodišnja je glavna urednica časopisa Modra lasta (od nedavno u mirovini), suautorica desetak udžbenika i priručnika za učenje francuskog jezika, bila je dugogodišnja predsjednica povjerenstva za Malu nagradu Gjalski – literarni natječaj za osnovnoškolce u Danima Gjalskog. Željka H.-Vukelja je i književnica koja se pisanjem bavi od mladih dana. Objavila je stotinjak kratkih priča u tisku i na Hrvatskom radiju, dvadesetak dječjih igrokaza, nekoliko slikovnica i romana. Više od dvadeset godina održava književne susrete, predavanja i kreativne radionice u školama, gradskim knjižnicama, vrtićima, dječjim odjelima bolnica diljem Hrvatske. Specijalnost su joj pričokazi, koje je osmislila kao novu književno-scensku formu – kombinaciju priče i kratkog igrokaza u kojem sudjeluju i gledatelji.

Dr. sc. IVANA KURTOVIĆ BUDJA,

radi u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje od 1998. na odsjeku za dijalektologiju. Između ostalih projekata radi i na projektu Istraživanje kajkavskog narječja, koji vodi dr. sc. Anita Celinić. Od 2013. godine sudjeluje na bilateralnom austrijsko-hrvatskom znanstvenom projektu „Zvučni atlas hrvatskih austrijacizama i germanizama“, od 2014. sudjeluje na projektu „Zvučni atlas hrvatskih govora“ – interaktivni prikaz hrvatskih mjesnih i gradskih govora. Surađuje u emisiji „Govorimo hrvatski“ Hrvatskoga radija u različitim emisijama s temama iz dijalektologije i zaštite nematerijalne kulturne baštine kao članica Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture RH od 2003. godine.

Izvod iz recenzije dr. sc. Ivane Kurtović Budje

„Knjigu „Senje o Gjalskom“ svakako predlažem objaviti. Ona je dokaz koliko truda i zanosa ulažu učitelji u svoj rad te potvrđuje istinu da se očuvanje svake kulture i svakoga naroda temelji ponajprije na radu učitelja. Knjiga koju pred sobom imamo blistav je primjer kako se to čini.

Radosno Vas očekujemo, dođite i učinite ovu promociju posebnim doživljajem koji ćemo dugo pamtiti.

Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Zaboku

Skip to content