Novosti

Projekti Prirodne grupe predmeta Gimnazije Zabok u šk. godini 2022./2023.

Projekt e-Twinning: Prirodno je dobro, kemikalije su loše

Početkom školske godine 2022./2023. učenici 4.b razreda pridružili su se međunarodnom projektu „Natural is good, chemical is bad”.
Sudionici projekta su: Fran Kržak, Lucija Tišljar, Ivana Telišman, Anja Petrinec i Lana Zanoški, a njihova mentorica je Irena Futivić, prof.
Cilj projekta je jačanje svijesti o hrani koju jedemo, a aktivnosti su podijeljene u nekoliko projektnih zadataka.
Prvi zadatak je istražiti točnost informacija o hrani koja je dostupna na internetu te upoznati koje se kemikalije dodatnu hrani kako bi ona bila određeno vrijeme dostupna potrošačima (kupcima). Na primjerima hrane koju jedemo učenici su  istražili kemijski sastav hrane, te su svoja istraživanja predstavili ostalim sudionicima projekta. Jedna od aktivnosti u projektu bila je istraživanje medija i prepoznavanje pogrešnih informacija o hrani. Na temu “Fake news” učenici su izradili postere. Tijekom projekta učenici su istraživali sastav hrane i vrste aditiva koji se dodaju hrani. 

U STEM aktivnostima bio je zadatak da neke aditive i dokažu eksperimentalnim putem.

Poveznica na projekt

http://www.gimagm.hr/projekti/projekti-2022-2023/projekt-prirodno-je-dobro-kemikalije-su-lose/

Projekt Biosigurnost i biozaštita

U projektu sudjeluju učenici 3. i 4. razreda gimnazije, a njihova mentorica je  Ana Culej, prof.

Sudionici projekta su: Sebastijan Klancir (4.a), Angelina Piljek (4.a), Gabrijela Stipić (3.pm), Ivana Žukina (3.pm) , Ema Mezdić(3.), Paula Zrinski(3.j) i Filip Pondeljak (4.pm).

Ciljevi projekta su: analizirati potencijalne opasnosti biougroze i način prevencije, popularizirati znanost i istraživanje, razvijati interes za znanost i istraživanje, usavršavanje digitalnih kompetencija pri izradi video uradaka.

Teme koje su se obradile tijekom projekta su:

1. Biosigurnost i biozaštita 2. Zarazne bolest 3. Vogralicov lanac 4. Emergentne bolesti 5. Korona virusi u 21. stoljeću 6. Jedno zdravlje i 7. Biosigurnost-međunarodne organizacije

U četvrtak, 2. ožujka 2023. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu održana je Međužupanijska smotra iz Biosigurnosti i biozaštite. Gimnaziju Antuna Gustava Matoša predstavile su učenice Gabrijela Stipić, 3.pm i Ivana Žukina, 3.pm s plakatom “Utjecaj pandemije COVID-19 na pojavnost drugih zaraznih  bolesti.”

Analizirajući podatke o broju stanovnika koji su imali zarazne bolesti prije pandemije i u vrijeme pandemije COVID-19 učenici su zaključili  da je pojavnost ispitanih zaraznih bolesti prije pandemije bila veća nego u vrijeme pandemije COVID-19. Podatke su usporedili sa statističkim podatcima ZZJZ KZŽ.

Poveznica na projekt

http://www.gimagm.hr/projekti/projekti-2022-2023/projekt-biosigurnost-i-biozastita/

e-Twinning: Raznolikost i očuvanje ekosustava našeg planeta

U projektu sudjeluju učenici 1. pm  i 2.j  razreda pod mentorstvom Ane Culej, prof. i  Irene Futivić, prof.

Sudionici projekta su: Martin Vrček (1.pm), Lana Knezić (1.pm), Jan Gvozdanović (1.pm), Petar Žukina (1,pm), Larisa Legčević (1.pm), Antonija Duh (2.j).

U sklopu projekta “ Raznolikost i očuvanje ekosustava našeg planeta”  učenici su  koristili IKT tehnologiju, proučavali životne uvjete različitih staništa, istraživali bioraznolikost i odnose među jedinkama, utjecaj žive prirode na neživu te izrađivali modele ekosustava. 

U  prvoj fazi provedbe projekta predstavili su se učenici i voditelji projekta. Predstavljena je škola. Napravljene su prezentacije na temu “Sigurnost na internetu” i “Autorska prava”.

Napravljen je logo projekta.  Učenici su izrađivali modele ekosustava koristeći različite materijale i tehnike. Napravljena je izložba modela koja je predstavljena na otvorenom satu 4.05.2023.  i  danu škole 5.05.2023.

U petak, 27.01.2023. učenici 1.pm razreda koji sudjeluju u projektu “Raznolikost i očuvanje ekosustava našeg planeta” prisustvovali su terenskoj nastavi na rijeku Krapinicu gdje su ispitali biološko-kemijsku analizu vode rijeke Krapinice.

Učenici 1. razreda Gimnazije Zabok posjetili su 31.03.2023. Ljubljanu gdje su razgledali Prirodoslovni muzej i posjetili su Kuću eksperimenata. Učenici su u Prirodoslovnom muzeju mogli vidjeti različite ekosustave i minerale  koje su predstavili pomoću plakata u Canvi.

12.06.2023. Učenici 1.pm razreda Lana Knezić, Larisa Legčević, Petar Žukina, Jan Gvozdanović i Martin Vrček koji sudjeluju u projektu “Raznolikost i upoznavanje ekosustava našeg planeta “posjetili su ekosustav livada u okolici naše škole. Pomoću programa PlantNet odredili su livadne biljke i napravili fotoherbarij koji možete pogledati na poveznici

Poveznica na projekt

http://www.gimagm.hr/projekti/projekti-2022-2023/projekt-etwinning-raznolikost-i-ocuvanje-ekosustava-naseg-planeta/

e-Twinning: Miracle of nature

U projekt su uključene učenice 1.pm razreda: Larisa Legčević, Jana Šanjug, Lana Knezić, Lucija Ivančić i Jurja Meglić.  U projektu ukupno sudjeluje 40 učenika iz Rumunjske, Gruzije, Turske i Hrvatske. Cilj projekta je podizanje svijesti učenika o upotrebi kemikalija te istraživanje učinka kemikalija na naše tijelo i okoliš. Učenici su tijekom projekta izrađivati sredstva za osobnu higijenu od prirodnih sastojaka te upoznali  izradu kozmetike kroz povijesna razdoblja. Nastavnici koji sudjeluju u projektu su: Ana Culej, Bibijana Šlogar te osnivač projekta Irena Futivić.

Učenice su izradile od prirodnih sastojaka kremu za ruke, balzam za usne i sapune.

Učenice su 5. lipnja 2023. bile su sa svojim mentoricama u posjetu privatnoj tvrtki Zeo kozmetika u Brezju koja proizvodi kozmetiku bez kemikalija i toksina.

Poveznica na projekt

http://www.gimagm.hr/projekti/projekti-2022-2023/projekt-miracle-of-nature/

Skip to content