Novosti

Propušten ranije objavljeni rok početka gradnje Doma umirovljenika u Zaboku: Čeka se završetak obnove stare osnovne škole

Josip Šimag: Ja sam na natječaj za obnovu školu dao ponudu od 6,5 milijuna kuna. Prihvaćena je ona od 4,5 milijuna. Sve je po zakonu, ali je dovršetak posla upitan

Nisu se samo stariji naši sugrađani veselili vijesti da se u Zaboku počne graditi Dom umirovljenika, koji bi trebao biti dovršen za 30 mjeseci od dana početka gradnje na lokaciji stare bolnice, rodilišta i ambulanti obiteljske medicine. No, investitor Josip Šimag, vlasnik tvrtke ETI Inženjering Zabok, ne može ograditi kupljeni prostor i objekte i osnovati gradilište dok se ambulante ne presele na novu lokaciju u zgradi stare osnovne škole u Zaboku, pa zasada sve stoji na mrtvoj točki.

Rokovi upitni

Rok za uređenje novih ambulanti bio je početak godine, pomaknut je na 1. ožujka ili početak svibnja, no i ti su rokovi upitni, a Josip Šimag kaže kako o njemu sada ništa ne ovisi jer je predao zahtjev za lokacijsku dozvolu i svoje će obveze izvršiti. Županija je korektno provela natječaj, no Zakon o javnoj nabavi propisuje da se prihvati najniža ponuda i tu nastaje problem. – Ja sam također sudjelovao u natječaju za dobivanje poslova na obnovi škole. Moja je ponuda bila na 6,5 milijuna kuna. Prihvaćena je ona od 4,5 milijuna kuna. To nije dovoljno ni za materijal – naglasio je Šimag koji je prijavio i neke probleme među kojima je i jedna krivo naznačena katastarska čestica u natječajnoj dokumentaciji. U geodetskoj je podlozi dobio drukčiju sliku, pa je sazvan sastanak u Gradskoj upravi Zaboka kako bi se problem riješio. Investitor se nada da će ga Grad osloboditi plaćanja komunalnoga doprinosa, a da će u Županiji pronaći mogućnosti pomoći u financiranju socijalnoga programa.

Dom i za strance

Dom će imati 204 ležaja i očekuje se da će Ministarstvo rada i socijalne skrbi financirati dio socijalnoga programa radi smještaja osoba koje ga ne mogu same platiti. Prosječne cijene u privatnim domovima sada su oko 6.000 kuna mjesečno. Za smještajne jedinice većega komfora, 11 apartmana za jednu osobu i 6 apartmana za dvije osobe, bit će interesa i izvan granica Hrvatske, jer su bogatiji europski umirovljenici ili njihove obitelji spremni više platiti. Tako su projektom predviđene apartmanske jedinice i sobe s posebnom njegom sve do trokrevetnih i četvero krevetnih soba. Za objekt budućega doma od 8.800 četvornih metara i 93 smještajne jedinice, zajedno s popratnim sadržajima za korisnike i posjetitelje, pronaći će se potrebna parkirna mjesta kojima Zabok oskudijeva na toj lokaciji. Ostaje sada da se vidi kako će dalje teći adaptacija zgrade stare osnovne škole i hoće li Županija poduzeti kakve izvanredne mjere.

Za smještajne jedinice većega komfora, 11 apartmana za jednu osobu i 6 apartmana za dvije osobe, bit će interesa i izvan granica Hrvatske, jer su bogatiji europski umirovljenici ili njihove obitelji spremni više platiti.

Izvor: Zagorski list

Skip to content