Novosti

PROSLAVA DANA GRADA ZABOKA I BLAGDANA SVETE JELENE KRIŽARICE, 22. 5. 2015.

PROSLAVA BLAGDANA SVETE JELENE KRIŽARICE

ČETVRTAK 21. svibnja 2015.
18.30 h SVIBANJSKA POBOŽNOST
19.00 h sveta Misa
Nakon misnoga uslijedit će procesija oko župne crkve uz sviranje naše limene glazbe, sudjelovanjem raznih udruga i društava (vatrogasci, lovci, policija, kuburaši, Kud-a itd…. ) koja će nas uvesti u proslavu sutrašnjeg blagdana župe i grada Zaboka. Grad Zabok će nakon mise i procesije sve počastiti prigodnim domjenkom na prostoru ispred trga sv. Jelene Križarice.

PETAK 22. svibnja 2014. dan svete Jelene Križarice i dan Grada

08.00 h sveta Misa
11.00 h svečano Euharistijsko slavlje koje predvodi mons. Valentin Pozaić

U petak na sam blagdan svete Jelene Križarice misna slavlja biti će u 08 i 11 sati. Svečanu poldanju misu predvodit će mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački uz koncelebraciju svećenika iz Dekanata i domaćeg župnika Marijana Culjaka.

S time ćemo zaključiti ovaj duhovno-zabavni program na koji eto pozivamo sve građane grada Zaboka i šire okolice da se odazovu ovim sadržajima.

ŽUPNI URED

DAN GRADA ZABOKA

u 8,00 sati ujutro

-svečano polaganje vijenca kod centralnog križa na gradskom groblju

u 11,00 sati

-svečana misa u crkvi sv. Jelene Križarice

u 19,00 sati

– svečana sjednica Gradskog vijeća s početkom u 19.00 sati u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog u Zaboku uz podjelu priznanja Grada Zaboka, kraći program te zajednički domjenak.

Očekuje se dolazak uglednih gostiju i uzvanika.

Uz uobičajene govore Gradonačelnika, Župana i uzvanika, u kulturnom programu učestvovat će:

Gradski zbor Gjalski – izvesti će himnu Lijepa naša domovina i himnu sv. Jeleni Križarici, zaštitnici Grada Zaboka, pod ravnanjem maestra Aleksandra Šandora Pavišića koji je ujedno autor teksta i glazbe.

Ema Smolić, dječja gradonačelnica, učenica 1. razreda Srednje muzičke škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koja će

pod mentorstvom prof. Danijela Gašparovića izvesti na klaviru:Etidu u
G-duru Carla Czernyja,

Marija Hanžić, učenica 3. razreda Srednje muzičke škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koja će pod mentorstvom prof. Danijela Gašparovića izvesti će na klaviru Etidu u a-molu, op.1 Franza Liszta.

Najsvečaniji dio je svakako podjela dodjele priznanja Grada Zaboka

Priznanja Grada Zaboka ustanovljena su Odlukom Gradskog vijeća od 17. listopada 1995. godine. Odtadase dodjeljuju svake godine povodom 22. svibnja, Dana grada Zaboka.

Povelja Grada Zaboka dodjeljuje se pojedincima, javnim i drugim ustanovama, poduzećima, lokalnim i područnim (regionalnim) jedinicama samouprave u zemlji i inozemstvu, državnim tijelima i drugim institucijama za njihove izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose razvoju Grada Zaboka, ili ako na neki drugi način trajno zaduže Gradu oblasti stvaralaštva i suradnje. Uz povelju, fizičkim osobama se dodjeljuje i novčana nagrada u iznosu od 4.000,00 kn.

Plaketa Grada Zaboka dodjeljuje se, u pravilu, pojedincima za posebno vrijedne rezultate koji doprinose razvoju ili ugledu Grada Zaboka za bilo koji vid stvaralaštva.

Ova priznanja se dodjeljuju posebnim Zaključkom Gradskog vijeća na prijedlog Gradonačelnika.

POVELJA GRADA ZABOKA DODJELJUJE SE ŠKOLI ZA UMJETNOST, DIZAJN, GRAFIKU I ODJEĆU ZABOK

za izuzetan doprinos u odgojno obrazovnom radu i doprinos u realizaciji brojnih projekata

Obrazloženje:

14. 7. 1960. osnovanajeSrednja tehnička tekstilna škola u Zaboku iz koje se razvila današnja škola. Tijekom godina škola je mijenjala nazive: Tekstilni školski centar,Školski centar ( koji je objedinio sve tri zabočke škole – Ekonomsku školu, Tekstilni školski centar i Gimnaziju), Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje, Centar za odgoj i obrazovanje “Sedam sekretara SKOJ-a”, Tekstilna škola Zabok. 1995. profilira se kao umjetnička škola i upisuje po prvi puta jedan razred dizajna odjeće. Naziv Strukovno i umjetničko učilište Zabok škola dobiva 2002, a 2006.mijenjaime u sadašnje.

Ove godine Škola obilježava dvije velike obljetnice: 55. godišnjicu postojanja i 20. godišnjicu dizajna.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok jedina je škola koja obrazuje učenike u umjetničko–strukovnim zanimanjima u Krapinsko–zagorskoj županiji. Misija Škole je odgojiti mlade ljude u stručno kompetentne, etički odgovorne i kreativne osobe na vrijednostima nacionalne kulture te otvorenosti prema vanjskim partnerstvima, poticati različitosti i individualnosti te ostvariti vlastite potencijalenjegujući kreativnost kroz likovni, modni, glazbeni, grafički i audiovizualni izričaj. Vizija škole je postati srednjoškolski umjetničko–strukovni centar izvrsnosti kroz programe koji potiču razvoj kreativnih i umjetničkih resursa, interaktivnu informacijsku i komunikacijsku tehnologiju kroz cjeloživotno učenje.

Škola ima šezdesetak profesora i 20 razrednih odjela, a svojih 420 učenika obrazuje u tri sektora: umjetnost, grafička tehnologija i audiovizualno oblikovanje te odjeća. Valja naglasiti specifičnost škole koja u svom sastavu ima i tri glazbena odjela s mnogobrojnim izborom instrumenata.

Škola posjeduje iskustvo u provedbi projekata sufinanciranih kroz europske ili nacionalne fondove (projekt Klikni i uči / Klick&Learn). Značajnidugogodišnji uspjesiškoleodnose se naosvojena prva, druga i trećamjesta na državnim natjecanjima u svim sektorima.

Specifičnost i prednostŠkole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok je osmišljeno integriranjerazličitih područja rada,sektora i izričaja čime postajeprepoznatljiva institucija ne samo u Gradu Zaboku i Krapinsko-zagorskoj županijinego i šire.

Znanje je jedino jamstvo za uspjeh u životu, a kreativnost je ono što Školučini posebnom i drugačijom.

Povelja Grada Zaboka je priznanje Školi za sve što je učinila za brojne generacije mladih i ovaj grad.

PLAKETA GRADA ZABOKA DODJELJUJE SE VRTLARIJI ČUČEK

za izuzetan doprinos razvoju gospodarstva u Zaboku

Obrazloženje:

Obrt Vrtlarija Čuček vl. Verica Čuček osnovan je 1997. godine u Zaboku. Sve je započelo prije 30-tak godina u stakleniku od30 m2gdje su članovi obitelji marljivo i strpljivo sadili svoje prve sadnice cvijeća u čašice jogurta ni ne sluteći što će tim radom postići do danas.

Natkriveni, grijani prostori plastenika i staklenika Vrtlarije Čuček danas pokrivaju 3500 m2, s najširom paletom sadnog materijala – jednogodišnjeg, dvogodišnjeg i sezonskog cvijeća, za uređenje okućnica, balkona i parkova; sve iz vlastite proizvodnje uz 3 zaposlene djelatnice, te više sezonskih radnika. Modernizacija proizvodnje uz uvođenje novih tehnologija doprinijela je da se treća generacija obitelji uspješno uvodi u sve tajne obiteljskog posla.

U Vrtlariji Čuček ekologija je način življenja: od kompostiranja organskog otpada , racionalnog postupanja s vodom, do ekonomičnog grijanja peletima čije sagorijevanje nema štetnih emisija u zrak.Višegodišnja suradnja Vrtlarije Čuček s ekološkim udrugama širom Zagorja rezultirala je predavanjima za članove udruga i zainteresirane građane, uz korisne savjete za odabir i uspješan uzgoj sadnica. Uz akcije sadnje uz Dan planeta, na više lokacija u Zagorju Vrtlarija Čuček donirala je sadni materijal,humus, uz nesebične stručne savjete.

Svojim društveno odgovornim poslovanjem Vrtlarija Čuček u suradnji je sa Srednjom školom Zabok, gdje u okviru redovnog obrazovanja svojim primjerom, već dugi niz godina,prezentira učenicima primjer obiteljskog poduzetništva.

Sudjelovanje na brojnim manifestacijama, u KZŽ i šire ( Floraart, 100% zagorsko…) Vrtlarija Čuček doprinosi imidžu Zagorja kao cvjetnoj bajci na dlanu. Odraz kvalitete proizvodnje cvijeća počeo se nadzirati 2009. godine kada Vrtlarijaosvaja prvu nagradu za kvalitetu sadnog materijala na izložbi cvijeća Zagrebačke županije u Zaprešiću.Kontinuitet rasta kvalitete bilja se nastavlja i u slijedećim godinama što rezultira 3. nagradom za kvalitetu vlastite proizvodnje cvijeća na poznatom sajmu Floraart 2013. i 2014. godine, između 130 domaćih i stranih izlagača. Spomenuta postignuća na međunarodnoj izložbi cvijeća Flora art u Zagrebu dokaz su da ova vrtlarija proizvodicvijeće europske kvalitete

Povijest i rezultati Vrtlarije Čuček pokazujuda se svaka kriza može prebroditi, marljivim radom, znanjem i upornošću, te su oni potvrda zaboravljene vjere u zemlju – koja uloženi trud mnogostruko vraća.

Plaketa Grada Zaboka je priznanje za dugogodišnji doprinos razvoju obrtništva, ekološke svijesti i grada Zaboka.

PLAKETA GRADA ZABOKA DODJELJUJE SE PODRUČNOJŠKOLIŠPIČKOVINA

za izuzetan doprinos u realizaciji brojnih projekata i zaštitu prirodne i kulturnebaštine

Obrazloženje:

PŠ Špičkovina djeluje od 1938. godine i jedna je od aktivnijih područnih škola u našoj Županiji. Četvero njezinih djelatnika i 40-tak učenika (prije puno veći broj) iz generacije u generaciju sudjeluju ili sami organiziraju raznovrsne aktivnosti u školi, u Dubravi Zabočkoj, Špičkovini i gradu Zaboku. Škola se ističe i po dugogodišnjoj suradnji s udrugama mjesta i užom crkvenom zajednicom. Posebno treba istaknuti rad na projektima samoiniciranim ili organiziranim od strane užeg i šireg društvenog okružja. Neke od aktivnosti postale su tradicionalne za ovu školu.

Najveći doprinos škola je dala na području ekologije i građanskog odgoja i obrazovanja.

Između ostalog realizirani su projekti: Prebrojavanje lastavica i gnijezda, Prebrojavanje kockavice, Važnost biljaka za naš život; Ljekovite biljke, Prikupljanje tradicijskog sjemenja, Branje jabuka u Mirkovcu, Energija u domu; Ekologija u građevinarstvu, Školski vrt, Sobno bilje u školi, Badnjak u Zagorskoj hiži, Dani kruha…

Od novijih je Priča o drienku, kada je podijeljeno 80-tak sadnica drijenka mještanima Dubrave i Špičkovine kako bi se obnovila ova trenutno rijetka a tradicijska biljka našeg podneblja. Projekt je dobio izvrsne ocjene na Državnoj smotri projekata Građanskog odgoja i obrazovanja.

Trenutno aktualan projekt Naši zdenci još niže aktivnosti a u suradnji sa Zagorskim vodovodom, tiskana je slikovnica „Gabrek i Zdenček“, rad učenika škole, kojim se nastoji potaknuti građanstvo na očuvanje zdenaca kao naše baštine i namjensko korištenje njegove vode. Školi je upućen poziv da i ovaj projekt prezentira na Državnoj smotri projekata građanskog odgoja i obrazovanja.

Upriličeni su mnogi posjeti, radionice, izložbe i sudjelovanja na literarnim i likovnim natječajima. Izložbe cvijeća, buća, gljiva, pisanica, izrada nakita od krep papira, radovi izrađeni ručnim vezom i sl.

Škola kontinuirano njeguje pučki govor svojeg mjesta, istražuje, prati i oživljava djela nekadašnjih i sadašnjih pučkih pjesnika njihovimscenskim osmišljavanjem.

Unatrag nekoliko godina PŠ Špičkovina posjećuje Dom za starije i nemoćne u Mirkovcu,a sudjeluje i u svim drugim organiziranim humanitarnim aktivnostima.

Uz podršku roditelja učenika, mjesnog DVD-a Špičkovina koji su mnogi put pomogli uslugom prijevoza,pomoći ipodrškom suradnika u matičnoj školi iravnatelja, djelatnici PŠ Špičkovina kroz drugačije oblike rada (s naglaskom na projektnu nastavu) obrazuju mlade naraštaje očuvanjuprirodne i kulturne baštine.

Plaketa Grada Zaboka je priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji brojnih projekata i zaštitu prirodne i kulturne baštine.

Ove godine Gradonačelnik dodjeljuje dvije Zahvalnice :

BOŽICI KOVAČIĆEK

za doprinos u humanom, savjesnom i nadasve predanom radu u sestrinskoj profesiji

UDRUZI ZA SPORTSKU REKREACIJU “ZAGORJE ADVENTURE TEAM”

za doprinos u promociji sporta, rekreacije i turizma u Gradu Zaboku

Poštovane Zabočanke i Zabočani pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličali ovu svečanost !

Svim građankama i građanima Grada Zaboka čestitamo Dan grada i blagdan sv. Jelene Križarice, 22. svibnja,
uz dobre želje za budućnost i razvoj Zaboka.

Skip to content