Novosti

Proslava Dana škole Gimnazije A. G. Matoša

Uvodnim slovom nazočnima se obratila ravnateljica Bibijana Šlogar, a učenike su pozdravili i zamjenica župana Sonja Borovčak koja je istaknula kako Zagorje ima najviše međunarodnih eko škola u Hrvatskoj, zatim izaslanica Ministarstva prosvjete Katarina Grgec te zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek.

Mesić se zahvalio na ukazanoj časti da se obrati mladoj generaciji kojoj je Drugi svjetski rat daleka povijest.

– Pitate se nije li bolje da gradimo budućnost, nego se mi stariji vraćamo povijesti, i u pravu ste. Trebali bi se prvo baviti kako danas živimo i da se izvučemo iz te situacije. Da se posvetimo sadašnjosti i budućnosti onemogućuju nam oni koji naturaju neistine o prošlosti i povijesni revizionizam. Dok se ne suočimo s istinom o prošlosti, uporno će nas proganjati aveti te prošlosti – rekao je Mesić.

Poručio je učenicima da se ne povedu za manipulacijama koje danas susreću i za krivotvorinama na TV-u i na kioscima, već da uzmu povijesne izvore stranu literaturu i izjave svjedoka te onda prosude o istini. Antifašizam je definirao kao plemenito ljudsko opredjeljenje stremljenja za slobodom pojedinca i naroda, koji je na našim prostorima neodvojiv od komunističkog pokreta i neodvojiv od Josipa Broza Tita.

– Bio sam u njegovo vrijeme u zatvoru, ali ne mogu zbog toga neobjektivno valorizirati njegovu ulogu. Što bi bilo da Hrvati nisu bili na strani antifašizma? Danas bi o njima pričali kao o povijesnoj činjenici. Jednu trećinu bi ubili, jedna trećina bi pobjegla, a trećina bi bila asimilirana. U antifašizmu je bilo zločina, ali to ne mijenja njegov značaj. Hrvatska je stvorena u NOB-u, a obranjena u Domovinskom ratu – zaključio je na kraju svog predavanja predsjednik Stjepan Mesić.

Proslava Dana škole nastavljena je prigodnim programom. O novom arboretumu govorila je prof. Dinka Tomašković-Presečki, a učenici su pokazali što znaju kao glazbenici, plesači, recitatori. Otvoren je školski arboretum i podignuta zelena zastava kao znak međunarodne eko škole.

Skip to content