Novosti

reGARDEN, zabočki urbani vrt za slobodno vrijeme

Javne tribine i predavanja, koncerti, edukacije, izložbe na otvorenom. Ili samo mjesto za predah, susret s prijateljima. Za šetnju i boravak na otvorenom

To je reGARDEN. Kulturno-edukativni urbani vrt u Zaboku na čijem uređenju su radovi pred samim završetkom. Kroz koji tjedan, Zabok će dobiti jedno mjesto u prirodi za slobodno vrijeme. Mjesto koje je drugačije od svih drugih.

reGARDEN, vrt za sve generacije

– ReGARDEN će sadržajnim i atraktivnim programom povezivati lokalno stanovništvo i širu zajednicu i omogućiti im fizičku aktivnost u prirodi. Urbani vrtovi pomažu i u borbi protiv otuđenja, da se stanovnici grada bolje upoznaju i više druže. Statistike pokazuju da aktivne zajednice imaju manji udio kriminala i vandalizma – objasnili su nam ideju reGARDEN-a u Gradu Zaboku koji je i investitor projekta.

U urbanom parku urbana oprema. Na kvadratična polja postavit će se drvene industrijske palete

Priča u urbanom vrtu počela je 2017. Pokrenula ju je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek. Prostor pored Regeneracije, poznate tvornice tepiha, bio je zapušten, devastiran, zatrpan otpadom, zarastao korovom i raslinjem.

Park će, osim građana, za edukacije, koncerte, izložbe… koristiti osnovnoškolci, srednjoškolci, gimnazijalci, studenti, udruge, umjetnici, glazbenici…reGARDEN će biti otvoren za sve

Od ideje do realizacije. Uz gradsko zemljište, svoj su dio na korištenje ustupile i Regeneracija i Hrvatske ceste. Projektant se vodio asocijacijom tradicije tvornice tepiha, Regeneracije. Zato su u vrtu napravljena kvadratna polja koja u travi asociraju na tepihe. Svako polje imat će svoju ulogu, temu, namjenu.

Amfitetatar je samo jedan od elemenata u parku. Idealno mjesto za koncerte, predavanja, tribine

– Park će biti mjesto za ekološka, kulturna, obrazovna, zabavna, edukativna događanja i druženja. Otvorenog je tipa i pristup je omogućen svima. reGARDEN je specifičan i po tome jer izaziva građane na društveno uključivanje, na međusobno druženje, na druženje i suradnju stanovništva s javnim i civilnim sektorom. Kroz niz sadržaja koja će se u tom parku moći nuditi, promicat ćemo razvoj urbane kulture. I sve to u prirodnom okruženju – ponosni su na urbani vrt u Gradu.

Skip to content