Novosti

‘Riješit ćemo problem nepropisnog parkiranja na mjesta za osobe s invaliditetom’

Obilježen je Svjetski dan multiple skleroze.

Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Gradom Zabokom danas je u Velikoj galeriji grada Zaboka obilježilo Svjetski dan multiple skleroze čiji je ovogodišnji moto ‘Moj nevidljivi MS’.

Održavala se i Redovna izvještajna godišnja Skupština Društva na kojoj će biti predstavljeni izvještaj o radu za 2018. i donijeti planovi za sljedeću 2020. godinu.

Na skupu je bilo riječ o problematici parkiranja na mjesta za osobe s invaliditetom. – Imamo jako loše primjere gdje zdrave osobe parkiraju na mjesto za parkiranja osoba s invaliditetom. Ušli smo u tu problematiku s Gradom Zabokom koji je potpuno svjestan tog problema u cijelom gradu i spremni smo da riješimo taj problem do kraja i da dođe do svijesti građana da se nepropisno parkiraju na mjesta osoba s invaliditetom – rekla je Smrekar i dodala kako surađuju s policijom koja na njihove dojave dolazi na teren i kažnjava vozače koji su se parkirali na mjesta označena na osobe s invaliditetom, a nemaju na to pravo.

Da je riječ o velikom problemu, potvrdila je i zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek. – Gradski vijećnici na prošle su dvije sjednice Vijeća otvorili raspravu o problemu zlouporabe parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom, kao i zlouporabe znaka pristupačnosti. Kako je većini osoba s invaliditetom osobni automobil jedino prijevozno sredstvo kojim odlaze na radno mjesto, doktoru i jedini način kako doći do željenog odredišta, ukoliko mjesto rezervirano za njih nije slobodno onemogućava im se dolazak i obavljanje posla, što je veliki problem. Nije dovoljno represivno djelovanje Policijske uprave krapinsko-zagorske sankcioniranjem prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom već je potrebno poduzeti druge mjere u osvješćivanju svih sudionika u prometu – rekla je Đurek i dodala da kao društvo moramo postati bolji u razumijevanju te problematike. – Grad Zabok je do sad u realizaciji komunalnih projekata i u sklopu rekonstrukcija nogostupa i izgradnji autobusnih ugibališta riješio upuštanje rubnjaka na nogostupima i time osigurao lakšu mobilnost osobama otežanog kretanja, izgradnjom pješačko-željezničkih prijelaza omogućio prijelaz invalidnim osobama, riješio pristup objektima; MMC-u, gradskoj knjižnici, sportskoj dvorani – istaknula je Đurek.

Da su svjesni ovog problema i u Županiji govorila je zamjenica župana Jasna Petek. – Svakodnevno koristim priliku da gradonačelnicima i načelnicima u županiji skrećem na upućujem da je multipla skleroza vrlo nezgodna bolest koja je često vrlo nevidljiva, a s druge strane bolest s tisuću lica i s druge strane oboljeli od multiple skleroze imaju problema u svakodnevnom životu. Mi koji smo na određenim dužnostima trebamo pomoći da se segmenti života kojima možemo pomoći poboljšaju. Svake godine Krapinsko-zagorska županija preko natječaja pomažemo projekte i programa ove udruge – istaknula je Petek i dodala kako se razmišljalo o pristupačnosti za osobe s invalidittom u javnim institucijama . – U dvorištu zgrade Županije napravili smo lift koji će ići do 1. i 2. kata i prilagodit ćemo se da sve službe koje rade s korisnicima budu na 1. i 2. katu i da budu dostupni svim ljudima koji imaju poteškoću i kretanjem stepeništem. Napravljen je i sanitarni čvor za osobe s invaliditetom – objasnila je Petek i dodala kako su to nužni koraci u prevladavanju arhitektonskih prepreka. – Moramo snažno raditi na prevladavanju prepreka u našim stavovima. Čini mi se da se u našoj županiji ipak u protkelih nekoliko godina dogodio veći pomak unaprijed da neke teme više nisu tabu i da se o njima vrlo jasno raspravlja – rekla je Petek.

Društvo trenutno projekt KISS kako bi pružili nezaposlenim osobama dodatne verificirane programe, usluge osobne asistencije provodimo s 20 korisnika da postanu aktivni članovi lokalne zajednice te pomoćnike za 9 djece s poteškoćama u razvoju. Predstavljen je i projekt ‘OAZ-a Osobni Asistenti’ Zagorje koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a koji je odobren na dvogodišnje razdoblje.

– U sklopu projekta provodimo za 13 korisnika uslugu osobne asistencije, radi se o 11 osoba oboljelih od multiple skleroze te dvije osobe s invaliditetom koje nemaju dijagnozu iz Udruge invalida Donja Stubica – rekla je i dodala da se projekt provodi s Društvom multiple skleroze iz Varaždinske županije u kojem provode uslugu za dvoje korisnika. – Cilj projekta je izvlačiti osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom iz kuća, a da ih pritom ne smještamo u domove već da oni postanu aktivni članovi društva – rekla je Svjetlana Pripeljaš, tajnica Društva multiple skleroze KZŽ.

Na skupu je bilo riječ o samoj multiploj sklerozi, s kojim preprekama se oboljeli susreću i koji su problemi pri zapošljavanju s osobama od multipleskloroze, a na skupu su bili prisutni brojni članovi Društva multiple skleroze KZŽ.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content