Novosti

Savjeti liječnika za vruć i sparan lipanj

Dr. Kranjčec: Pijte mineralnu vodu jer ona nadomješta minerale izgubljene znojenjem

Doktor Darko Kranjčec, kardiolog u Općoj bolnici Zabok, istaknuo je da uslijed sparine i visokih temperatura valja paziti na unos hrane i pića, ali i na količinu unosa lijekova.

Temperature koje su se proteklog tjedna penjale i iznad 30 Celzijevih stupnjeva, uzrokovale su zdravstvene probleme mnogim kroničnim bolesnicima, ali i mlađim ljudima.

Kontrola tlaka jako bitna

Da se u dane vrućine na hitni prijem u Općoj bolnici Zabok javio iznadprosječan broj ljudi, potvrdio nam je i kardiolog Darko Kranjčec. -Zaista, velik se broj pacijenata javio na hitnu, a bilo je i mnogo starijih ljudi, korisnika domova za starije i nemoćne osobe koji su dovedeni u stanju dehidracije – rekao je. Srčani i kronični bolesnici izrazito su pogođena skupina kada su u pitanju komplikacije nastale zbog visokih temperatura. -Osobe koje imaju visok tlak trebale bi ga po ovakvim vrućinama češće mjeriti jer uslijed vrućina dolazi do fiziološkog proširenja krvnih žila pa nekad treba i reducirati dozu lijeka – savjetovao je doktor Kranjčec. Zdravstveni problemi povezani s vrućinama ne pogađaju samo one starije. Doktor Kranjčec rekao je da dolaze i mladi ljudi koji osjećaju posljedice dehidracije. Da do dehidracije ne bi došlo, valja se pridržavati nekih pravila. -Tekućina je izrazito bitna. Treba piti čim više vode, ali ne samo obične već i mineralne jer se znojenjem gubi znatan broj minerala koji su jako važni za funkcioniranje organizma. Osim mineralne vode, dobro je pojesti neku posoljenu juhu – naglasio je dr. Darko Kranjčec.

Vodu imajte uvijek uz sebe

Svakako, trebalo bi izbjegavati masnu i začinjenu hranu, a obroci, koje je poželjno rasporediti u nekoliko manjih, morali bi se sastojati od mnogo voća, povrća i salata. Izbjegavati treba i alkohol. -Šetnje su preporučljive ujutro od 7 do 8 sati ili u kasnu večer – dodao je doktor. Alarmirajući simptomi koji signaliziraju da bi se trebali javiti liječniku jesu omaglice, zujanje u ušima, pritisak u prsima, otežano disanje ili gubici svijesti. Ako već i izlazite na sunce, bez obzira jeste li starije ili mlađe dobi, zaštite se kremom za sunčanje, stavite naočale, kapu ili šešir i uvijek uza sebe imajte bočicu vode.

Dr. Kranjčec: Zaista, velik se broj pacijenata javio na hitnu, a bilo je i mnogo starijih ljudi, korisnika domova za starije i nemoćne osobe koji su dovedeni u stanju dehidracije

Važno je piti mineralnu vodu koja nadomješta znojenjem izgubljene minerale jer pomanjkanje istih u tijelu može uzrokovati brojne smetnje, poput srčanih aritmija.
Izvor: Zagorski list

Skip to content