Novosti

SPAJANJE BOLNICA

SPAJANJE BOLNICA: Prema Nacionalnom planu razvoja bolnica kojeg su izradili francuski konzultanti, Opća bolnica Zabok pripast će se KBC Sestre Milosrdnice, jednom od najvećih kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj. Što to znači za pacijente s područja Krapinsko-zagorske županije komentirao je sanacijski upravitelj zabočke bolnice Ivan Švajger.

Bolnica je već sada funkcionalno povezana i s KBC Sestre Milosrdnice, Kliničkom bolnicom Sveti Duh, Klinikom za traumotologiju, Kliničkom bolnicom Dubrava i KBC Rebro. Na taj način pružamo našim građanima punu zdravstvenu skrb. Oni se prvo jave k nama, a ako vidimo da to nadilazi naše mogućnosti onda ih šaljemo u bolnicu s kojom imamo ugovor, rekao je Švajger.

ZL: Kakve promjene očekuju pacijente s područja Krapinsko-zagorske županije spajanjem bolnica, odnosno pripojenjem OB Zabok KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu?

ŠVAJGER: Ja ne očekujem neke velike promjene s obzirom na funkcionalno spajanje, jer to funkcionalno spajanje o kojem se govori u principu je nešto što bi trebalo institucionalizirati ono što većpostoji. Ideja funkcionalnog spajanja je da manje bolnice,kao što je naša i mnoge druge bolnice, ne trebaju razvijati neke grane medicine za koje nema potrebe. To mogu predočiti na primjeru neurokirurgije. Ne bi imalo smisla da mi ovdje radimo neurokirurgiju kad migodišnje imamo tek četiri do pet neurokirurških pacijenata .To bi bio ogroman trošak i skup pogon koji ne bi imao puno smisla. Zato smo mi funkcionalno povezani s bolnicom koja to ima, tako da svi naši neurokiruški pacijenti idu u Vinogradsku bolnicu. OB Zabok ima svoje osnovne djelatnosti. To su kirurgija, interna, pedijatrija, ginekologija i neurologija i zbrinjavamo sve pacijente. Za usluge koje ne možemo pružiti u OB Zabok, pacijente šaljemo u klinike s kojima smo funkcionalno povezani. Tako smo radili i dosad.

ZL: Hoćete reći da sve zdravstvene usluge koje su pacijenti i dosad dobivali ovdje, dobivat će i dalje?

ŠVAJGER: Apsolutno. Ništa se tu neće promijeniti. Bit će sve isto. Ja očekujem da će biti i bolje zato što nama fali liječnika. Mi ovdje u bolnici radimo s relativno malim brojem liječnika koji su prenapregnuti što se tiče samog posla. Zbog toga mi povremeno dobivamo pomoć anesteziologa iz raznih bolnica, posebice u vrijeme godišnjih odmora. Tada se pokrivamo s liječnicima iz nekih drugih ustanova. E, sad po onome što ja vidim prema dostupnim informacijama je da će čak liječnici iz Vinogradske dolaziti u Zabok što je super stvar.Na gastroskopiji, endoskopiji i kolonoskopiji su duge liste čekanja jer imamo samo jednog liječnika koji nam to radi. Ovako kad bi došao liječnik gastroentolorolog ovdje u određeno vrijeme, recimo utorkom i četvrtkom i obavio preglede, ta bi se lista čekanja smanjila. To funkcionalno povezivanje i sada postoji i odlično funkcionira, a kad se napravi raspored funkcionirat će još bolje.

ZL: Hoće li se možda koji odjel ukinuti?

ŠVAJGER: Ne. Mi nemamo viška odjela. Imamo točno odjele koje trebamo. Bolnica je popunjena. Druga stvar bi bila da imamo odjele, a da bolnica nije popunjena.

ZL: Koliko ležajeva bolnica ima i kolika je popunjenost?

ŠVAJGER: Bolnica zasada ima 250 ležajeva i popunjena je 72 posto što je ieuropski prosjek. Čak nije dobro da je bolnica previše popujena jer mora biti određeni kapacitet za određene hitnoće. Moja ideja je predložiti u javnoj raspravi, da se naša bolnica fizički napuni i da se na taj način rasterete zagrebačke bolnice. Ovdje bi se rješavali svakodnevni i oni najčešći zahvati, a zagrebačke bi bolnice primale one najteže i komplicirane slučajeve.

GLAS JAVNOSTI

Marijan Culjak, Zabok

Po meni je to veliki promašaj. Prvo, ovu bolnicu je gradilo Zagorje, Županija da bi našim ljudima bilo bliže obaviti što im treba i ulagali su na razne načine svi sredstva u tu bolnicu. Sad kad ona bude pripojena Zagrebu, automatski će opet naši pacijenti u repovima stajati, problem bude i u transportiranju pacijenata. Za sve važnije preglede trebat će ići u Zagreb, tu se najvjerojatnije neće moći puno toga obaviti. Na početku se dosta toga tu obavljalo i bilo je prilično lijepo. No, upravo zbog takvog lošeg poslovanja u zdravstvu, jer svaki ministar ide uništiti ono dobro što je krenulo i počne ispočetka, nikud ne možemo. Zbog takvog lošeg poslovanja, mnogi liječnici i specijalisti našli su posao drugdje i mi smo ostali bez kadra. Ja sam često u OB Zabok,dolazim k pacijentima kao svećenik, održavam tu i mise. Dosta sam upoznat sa situacijom i mislim da bi to bilo najveća katastrofa za Zagorje. Možda će doći doktor iz Zagreba na jedan – dva sata, atu bude kolona pacijenata. To će se na brzinu odradit. Drugačije je kad tu pacijent dođe, leži… Čovjek kad mora ići u bolnicu ima jedan psihološki teret kod sebe, a drugačije je kad se smjesti u domaćem kraju, dostupnije je i rodbini da ga pohodi, donese što mu treba. Evo, sad sam mamu dopeljal na ‘očnu.’ Tu je sasvim nešto drugo nego da je došla u Zagreb. Tamo je samo jedan broj, jedna šifra koja čeka nekakav red i da se upali lampica… Ovdje poznaš liječnika, sestre i oni poznaje tebe i znaju tvoje zdravstvene teškoće…

Zoran Podhraški, Hum na Sutli

Dobro sigurno neće biti za Zagorce. Ubolnici mnogo toga ne štima, ali ništa se neće promijeniti ako uprava bude drugdje. Znam jedino da bi po pitanju uslužnosti i dostupnosti zdravstvene usluge svakom čovjeku u ovoj bolnici sigurno trebalo nešto mijenjati.

Đurđica Pilarić, Stubičke Toplice

Ne znam da li se bu kaj promijenilo sa spajanjem. Ipak je ovo naša županijska bolnicai ne bi htjela da se pripojimo nekome. Ja dobivam uslugu i OB Zabok, a hodam i u Vinogradsku bolnicu gdje rješavam složenije preglede na koje sam naručena. Na preglede se čeka dugo, ali čeka se svugdje. Mislim da ako se pripojimo, ne znam kaj ćemo dobiti. Možda još dužu listu čekanja.

ŠVAJGER: Na gastroskopiji, endoskopiji i kolonoskopiji su duge liste čekanja jer imamo samo jednog liječnika koji to radi. Ovako kad bi došao liječnik gastroentolorolog iz Zagreba ovdje u određeneo vrijeme, recimo utorkom i četvrtkom i obavio preglede, ta bi se lista čekanja smanjila.

Moja ideja je predložiti u javnoj raspravi, da se naša bolnica fizički napuni i da se na taj način rasterete zagrebačke bolnice. Ovdje bi se rješavali svakodnevnii oni najčešći zahvati, a zagrebačke bi bolnice primale one najteže i komplicirane slučajeve.

Ja ne očekujem neke velike promjene s obzirom na funkcionalno spajanje, jer to funkcionalno spajanje o kojem se govori je u principu nešto što bi trebalo institucionalizirati ono što većpostoji. Ideja funkcionalnog spajanja je da manje bolnice,kao što je naša i mnoge druge bolnice, ne trebaju razvijati neke grane medicine za koje nema potrebe

Na gastroskopiji, endoskopiji i kolonoskopiji su duge liste čekanja jer imamo samo jednog liječnika koji nam to radi. Ovako kad bi došao liječnik gastroentolorolog ovdje u određeno vrijeme, recimo utorkom i četvrtkom i obavio preglede, ta bi se lista čekanja smanjila. To funkcionalno povezivanje i sada postoji i odlično funkcionira, a kad se napravi raspored funkcionirat će još bolje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content