Novosti

Srednja škola Zabok je na 10. međunarodnom natjecanju ‘EUROPE 2014’ održanom u Bratislavi

Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu iz Bratislave po deseti je put bila domaćin međunarodnom natjecanju ‘EUROPE 2014’. Ovogodišnje jubilarno natjecanje, namijenjeno učenicima srednjih ugostiteljskih škola, održavalo se u periodu od 20.10.-24.10.2014. godine. Učenici su se natjecali u sljedećim disciplinama: kuhanje-priprema svečanog objeda od četiri slijeda, posluživanje svečanog objeda, postavljanje svečanog stola, priprema slastičarskih proizvoda, miješanje koktela i flambiranje. 9 srednjih škola iz Češke, Slovačke i Hrvatske sudjelovalo je u natjecanju po disciplinama a čast da predstavljaju našu Školu dobili su učenici 3ua i 3ub razreda pod stručnim vodstvom mentora Stjepana Gmajničkog i Ivana Benkotića te u pratnji profesorice Irene Bilić.

Učenici Ian Tin Hmelina i Martin Klanjčić (mentor: Ivan Benkotić) natjecali su se u kategoriji kuhara. Martina Jurina i Antonio Lovrenčić (mentor: Stjepan Gmajnički) predstavljali su našu Školu u disciplinama posluživanje i postavljanje svečanog stolaMartina Jurina je pokazala svu svoju umješnost i u disciplini spravljanja koktela dok je Ian Tin Hmelina, uz asistiranje Martine Jurine, nastupio u disciplini flambiranje.

Nakon ceremonije otvaranja 21.10. 2014., kojoj su prisustvovali ravnatelji partnerskih škola, predstavnici Grada te kulturnog i javnog života Bratislave, natjecanje je moglo započeti. Treba spomenuti kako je predstavnica naše Škole Martina Jurina već na samoj ceremoniji zadivila sve prisutne nastupom u kojem je pokazala neke od tehnika spravljanja koktela.

Natjecanje je započelo s disciplinama kuhanja i posluživanja svečanog objeda za koje su natjecatelji imali na raspolaganju 4,5 sata. Tijekom samog natjecanja, Ocjenjivačke komisije sastavljene od profesora gostujućih škola nadgledale su rad natjecatelja i njihovu izvedbu temeljem čega su im dodjeljivali bodove ovisno o tome koliko su zadani kriteriji bili zadovoljeni. Mentor Stjepan Gmajnički bio je član Komisije za ocjenjivanje posluživanja i postavljanje svečanog stola dok je Ivan Benkotić sudjelovao u radu Komisije za ocjenjivanje kuhanja.

Natjecanje je završeno 24.10. 2014. Svečanom dodjelom nagrada najboljim natjecateljima.

Srednja škola Zabok je i ove godine nastavila pobjednički niz osvojivši nagrade u svim disciplinama:

-flambiranje: 1. mjesto

-postavljanje svečanog stola: 2. mjesto

-posluživanje svečanog objeda: 2 mjesto

-priprema svečanog objeda: 2. mjesto

-spravljanje koktela: 3.mjesto

-posebna nagrada za Srednju školu Zabok: najbolji inozemni sudionik natjecanja

U prilogu: fotografije s natjecanja

U Zaboku, 27.10.2014.

Izvješće sastavila:

Irena Bilić, prof.

Skip to content