Novosti

Studijsko putovanje u sklopu projekta SHAREs

U sklopu projekta SHAREs, u razdoblju od 9. do 13. listopada 2023. organizirano je studijsko putovanje u Austriju i Njemačku tijekom kojeg je organiziran posjet pionirima energetskih zajednica građana i sličnih inicijativa. Tijekom studijskog putovanja sudionici su imali priliku vidjeti kako vani već godinama funkcioniraju energetske zajednice građana te čuti iskustva njemačkih i austrijskih pionira koji djeluju u tom području.

Na studijskom putovanju sudjelovalo je ukupno 34 sudionika iz 6 partnerskih zemalja u sklopu EU projekta SHAREs (Austrija, Njemačka, Bugarska, Gruzija, Mađarska i Hrvatska). Hrvatsku delegaciju činilo je ukupno 6 sudionika, a bili su sljedeći:

  • 1 predstavnik Grada Karlovca, g. Robert Vodopić, 
  • 2 predstavnika Grada Samobora, g. Hrvoje Frankić i g. Saša Kižlin, 
  • 1 predstavnica Grada Zaboka, gđa. Anamarija Koprek, 
  • 1 predstavnica DVD Špičkovina, gđa. Ivana Semenski Vurnek, te 
  • 1 predstavnica REGEA-e, gđa. Valentina Đurek.

SHAREs, trogodišnji projekt financiran od strane EU, podržava lokalne heroje u uspostavljanju novih ili proširenju postojećih energetskih zajednica. Konzorcij projekta okuplja partnere iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Njemačke i Mađarske. Potpora lokalnim herojima je posebno važna u zemljama u kojima se energetske zajednice tek trebaju uspostaviti, kao što je situacija u Hrvatskoj gdje se u gradovima Karlovcu, Samoboru i Zaboku pilotiraju prve energetske zajednice građana.

Energetske zajednice kao i zajednice obnovljive energije mogu doprinositi smanjenju potrošnje energije, proizvoditi energiju, skladištiti pa čak i pružati usluge punjenja električnih vozila. Osnovni cilj oba spomenuta oblika građanske energije je omogućiti izravno sudjelovanje lokalne zajednice u projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti i time doprinijeti razvoju gospodarstva i očuvanju okoliša. Ostvarivanje financijske dobiti nije primaran cilj građanske energije, već energetska samodostatnost zajednice. Ovo su odlični modeli uključivanja građana u proces tranzicije, jer daju priliku upravo građanima kao i privatnim tvrtkama u određenom području da postanu aktivni sudionici, s jedne strane proizvođači, a s druge potrošači svoje proizvedene energije.

Skip to content