Novosti

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću i dizajn posađen pomladak Gupčeve lipe

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok 23. travnja, na Jurjevo, blagdan koji se slavi u narodu kao početak novog rasta života, bujanja prirode, na sam dolazak Sv. Jurja „zelenog“.

Simboličku sadnju stabla „Gupčeve lipe“, kloniranog stabla iz donatora same višestoljetne Gupčeve lipe iz Gornje Stubice, upriličili smou 16:30 sati na zelenom otoku ispred ulaza u zgradu Škole.

Drvo lipe uključeno je u mnoge bajke, priče, a i u povijest, a najpoznatija je ona da je Gupčevu lipu posadio sam Matija Gubec kada je poveo Seljačku bunu 1573., ili drugačija verzija da je ispod baš tog stabla okupio seljake na bunu. Drvo lipe slovi kao drvo naklonjeno čovjeku, čak su je ponegdje smatrali i drvom sudbine. U narodu su je i sadili kada bi se rodio sin u obitelji jer je time osiguran opstanak obiteljske loze.

Zahvaljujući projektu osnivanja genofonda Gupčeve lipe koji je pokrenula gospođaMarija Krušelj, a pridružili su joj se Šumarski institut iz Jastrebarskog i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije Gupčeva lipa jedini je živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine, a pod njom je, prema narodnoj predaji, seljački vođa Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike.

Gupčeva lipa živi je suvenir s certifikatom i vrijednadonacija Šumarskog instituta iz Jastrebarskog našoj školi.

Simboličnom sadnjom „živog suvenira“ učenici i profesori u našoj u našoj školi, a i u Gradu Zaboku obilježilisu novi početak za sve, pomak u oblikovanju svijesti za potrebom njegovanja i očuvanja prirode i okoliša kroz učenički projekt Art park. Na taj način potičemo učenike na očuvanje tradicije kroz priče i legende.

Zahvaljujemogospođi Mariji Krušelj i Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom koji su omogućili da se pomladak Gupčeve lipenađe i u našem malom školskom dvorištu, djeliću zelenog Zagorja.

Pripremile:

Božica Šarić

Mirjana Drempetić Smolić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content