Novosti

U Zaboku uspješno održana Noć muzeja 2016.

Noć muzeja 2016. u Zaboku bila je jedna od najposjećenijih do sada. U prepunoj galeriji brojni učenici zabočkih srednjih škola, studenti i ostali gosti uživali su u programu koji su zajedno pripremili: Pučko otvoreno učilište Zabok, Ogranak Matice hrvatske u Zaboku i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Manifestaciju je otvorio dr. Ivica Balagović, predsjednik Ogranka MH u Zaboku najavom središnje teme ovogodišnje Noći muzeja: „Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena“. Predavanje na temu: „Josip Juraj Strossmayer između hrvatstva i južnoslavenstva“ održao je član Odjela za filozofiju Matice hrvatske, prof. Marito Mihovil Letica. U svom je predavanju, između ostaloga, govorio o Strossmayeru kao utemeljitelju današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i donatoru umjetnina koje se nalaze u današnjoj „Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU“, o njegovoj ulozi u osnivanju modernoga Sveučilišta u Zagrebu, zatim o povijesti ideje južnoslavenstva i sveslavenske uzajamnosti, ideje koju su prije Strossmayera zastupali mnogi znameniti Hrvati, k tome je bilo riječi o Strossmayerovu mecenatstvu prema Hrvatima, Slovencima, Bugarima, Crnogorcima i Srbima, zatim se, s obzirom na to da zabočka Gimnazija nosi Matoševo ime, predavač osvrnuo na stajališta Antuna Gustava Matoša o biskupu Strossmayeru. U svjetlu svih iznesenih činjenica na završetku je predavanja Marito Mihovil Letica zaključio: Josip Juraj Strossmayer, đakovački biskup i hrvatski političar, dvostruki doktor, filozofije i teologije, rođen 4. veljače 1815. u Osijeku, u pohrvaćenoj obitelji podrijetlom iz Gornje Austrije, umro u Đakovu 8. travnja 1905.; osnovao je, poticao na djelovanje i materijalno podupirao mnoge hrvatske temeljne znanstvene i umjetničke, kulturne i obrazovne institucije, te je svojom sakralnom i svjetovnom, duhovnom i materijalnom ostavštinom trajno zadužio hrvatski narod i Katoličku Crkvu u Hrvata.

Nakon predavanja uslijedilo je otvorenje izložbe koju je organizirao ŠUDIGO na temu: „Mačka u likovnom stvaralaštvu djece i mladih“. Ovim projektom umrežavaju se škole u Županiji u području vizualnih umjetnosti te uključuju u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti. Cilj je prikazati likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola i srednjoškolaca, ali i poticati buduću suradnju nastavnika i stručnjaka u području likovne kulture.

Prisutnima se prigodnim govorom obratila ravnateljica Božica Šarić, prof., nositeljica projekta Karmen Bačura Potočić, prof., zamjenica gradonačelnika Nevenka Gregurić, prof., a u glazbenome programu sudjelovali su učenici srednje glazbene škole.

Brojni učenici osnovnih i srednjih škola sudjelovali su svojim radovima na ovoj izložbi, a svima njima ŠUDIGO je dodijelio zahvalnice.

Na ovoj poveznici možete preuzeti katalog izložbe„Mačka u likovnom stvaralaštvu djece i mladih“:

Skip to content