Novosti

Velika odluka potkraj siječnja

Republika Hrvatska u svojoj je povijesti imala, dosada, samo jedan referendum i to onaj o samostalnosti i odcjepljenju od Jugoslavije 19.siječnja 1991. godine. Više od 20 godina kasnije na red je došao drugi referendum, onaj o ulasku u Europsku uniju koji će se održati 22 siječnja.

Prvi rezultati referenduma već dva sata nakon zatvaranja birališta

Referendum će se provoditi u vremenu od 7 do 19 sati, a za samu je provedbu zaduženo Državno izborno povjerenstvo.Dakle, 22.siječnja, ako odlučimo izaći na referendum, na biračkim mjestima diljem Hrvatske dobit ćemo listić s pitanjem: Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u EU?Za ili protiv. U svakoj županiji izborno će povjerenstvo imenovati gradska odnosno općinska povjerenstva, a ta će povjerenstva birati članove i zamjenike članova odbora za provedbu glasovanja. Sva se navedena povjerenstva moraju oformiti, a članovi za provedbu odabrati do ponoći 13.siječnja. Na temelju glasovanja na svim glasačkim mjestima, Državno izborno povjerenstvo će utvrditi i objaviti ukupan broj glasova za i protiv, ukupan broj birača koji je pristupio referendumu te broj nevažećih listića. Prve rezultate o tome kako su građani Hrvatske glasovali na referendumu trebali bismo saznati već dva sata nakon zatvaranja birališta.

Građani još uvijek u nedoumici

Izlazak na referendum isključivo je stvar izbora. Toznači da nemate obavezu izaći na referendum ako ne želite, i za to nećete biti kažnjeni nikakvom novčanom kaznom. Biračka će mjesta uglavnom biti identična onima kao i na izborima. Na nacionalnoj televiziji već su se počeli emitirati spotovi koji pozivaju građane da izađu na referendum, no mnogigrađani prigovaraju kako nisu dovoljno informirani o Uniji te kako ne znaju što im ona donosi. Na web stranicama Ministarstva vanjskih poslova dostupni su svi dokumenti vezani uz članstvo u Uniji, no prosječni hrvatski građanin u svim tim spisima pisanim birokratskim i stručnim rječnikom malo što može shvatiti, zaključiti i razaznati.Iako su se, protiv Europske unije, uglavnom bunili seljacikoji su naglašavali da se previše ističu pozitivne strane Unije, a nitko ne govori o negativnim stranama, par tjedana pred referendum brojne su se građanske udruge pobunile da nema realnih i stvarnih podataka o tome što nam donosi ulazak u Uniju, a brojni su građani skeptični i zbog nedavnih nestabilnosti unutar Europe, i nestabilnosti zajedničke valute, eura. Kako bilo da bilo, 22.siječnja građani Republike Hrvatske odlučit će žele li ili ne biti dio Europske unije.

Izvor: Zagorski list

Skip to content