Novosti

Zagorje dobilo 46 turističkih vodiča

U Zelenoj dvorani održana je prošle subote mala svečanost dodjele uvjerenja polaznicima edukacije turističkih vodiča Krapinsko-zagorske županije. Edukacija je sufinancirana iz projekta Wellness 3+, koji je financiran iz programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Projekt je počeo 2009., a završava u ožujku slijedeće godine. Sama edukacija je započela u prosincu prošle godine i završila s ispitima u lipnju. Dodijeljeno je 46 diploma kandidatima koji su uspješno položili edukaciju.

– Sa edukacijom smo više nego zadovoljni, zahvaljujući Visokoj poslovnoj školi Utilus s kojom smo sklopili ugovor o provedbi i koji su organizirali sva predavanja. Svega toga, ne bi bilo da nemamo zainteresiranih kandidata s područja županije. Bilo ih je čak stotinjak na početku provedbe edukacije. Do samih ispita nekolicina je odustala zbog drugih obveza, a 46 ih je uspješno položilo. U sklopu projekta -Putevi baštine 2008. smo organizirali jednu edukaciju turističkih vodiča koja se pokazala uspješnim, zbog čega smo i išli u razradu novog projekta. Što se tiče budućnosti i hoće li biti novih edukacija za turističke vodiče, nismo sigurni jer ih sada trenutno imamo više od stotinu, pa bi prvo rado vidjeli njihov razvoj i djelovanje, prije nego što idemo organizirati nove edukacije. Možda će biti potrebna dodatna izobrazba postojećim vodičima, pa ćemo se fokusirati na postojeće vodiče, a ne na edukaciju novih – rekla nam je Karolina Novak, voditeljica Odjela za regionalni razvoj i prekograničnu suradnju Zagorske razvojne agencije.

Uvjerenja su polaznicima edukacijeuručili župan Siniša Hajdaš Dončić i dekan Visoke poslovne škole Utilus, prof. Boris Vukonić. Obraćajući se novim turističkim vodičima, istaknuli su činjenicu da bi se vodiči trebali udružiti u jednu udrugu ili asocijaciju, kroz koju bi se onda reguliraovođenja turističkih grupa kroz Zagorje. Također,prof. Vukonić je izrazio žaljenje što turistički vodič još uvijek ne postoji kao zanimanje, pa polaznici edukacije ne mogu svoja uvjerenja upisati u radne knjige, iako je jasno da to, kao i neka druga zanimanja u turizmu, su itekako prisutna i potrebna. (S. Fu.)

OKVIR

Sandra Šantak, Poznanovec

Prije svega odlučila sam se za edukaciju jer je bila besplatna. Iznenadilo me što nas je toliko odabrano, mislila sam da će biti veća selekcija. Dva tjedna smo imali teoriju i jedan dan praktični dio. Očekivala sam da će duže trajati, da će biti više materijala i da će nas više uputiti u sam posao turističkog vodiča, a ne samo banalne činjenice. Ali sve u svemu, kao edukacija i da se održi tu je- fenomenalno. Turizam ima budućnost, a nadam se da ću u budućnosti moći iskoristiti ovu edukaciju i dobiveno uvjerenje te ću moći barem jednu turu odraditi kao turistički vodič na području naše županije.

Željko Pospiš, Krapina

Dugogodišnja moja nezaposlenost me potaknula na prijavu, a skoro 40 godina, od malih nogu se bavim ovim poslom, pa sam sad to verificirao. Bio sam i turistički pratitelj i vodič u Muzeju krapinskih neandertalaca, ali bez certifikata, čovjek danas u svijetu gdje je sve regulirano, nije mogao nešto ostvariti. Hvala- Zagorskoj razvojnoj agenciji, Županiji, Gradu Zaboku, našim profesorima. Presretan sam! Ovo je, čak, moj treći projekt kao nezaposlene osobe kod ZARA-e, a ovaj je, uz prethodne seminare, najvredniji. Vjerujem, da ćemo se na tragu ovoga što je rekao prof. Vukonić, a koliko poznam i župana Sinišu Hajdaša Dončića, u toj jednoj asocijaciji koja se treba stvoriti na području županije, mi sa svojim turističkim proizvodom- nametnuti. I prije smo radili svoje programe na bazi turizma i vjerujem da će nas sada ozbiljnije shvatiti u našem nastupu kad smo verificirani turistički vodiči i u samoj županiji i prema van. Kontinentalni turizam dobiva više na vrijednosti i treba ga bolje prezentirati. Kadrovi su kvalitetni, koliko poznam kolege, mnogi u turizmu već rade, a sada su ostvarili diplome i svima čestitam. Hvala i Zagorskom listu koji nas je konstantno pratio u edukacijama.

Izvor: Zagorski list

Skip to content