Novosti

[ZAVRŠNO DOGAĐANJE PROJEKTA LUMEN] ‘Svako ulaganje u darovitu djecu vratit će se deset puta’

U subotu, 8. 6. u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog održano je završno događanje projekta LUMEN, kojem je cilj poticati rad s darovitom djecom i mladima u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Projekt LUMEN prvi je projekt Krapinsko-zagorske županije koji pruža podršku nastavnicima, profesorima i stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola u radu s (potencijalno) darovitim učenicima. Projekt je usmjeren i na aktivan rad s (potencijalno) darovitim učenicima kako bi maksimalno iskoristiti i upotrijebili svoje talente. Projektom su provedene temeljne edukacije o darovitosti za 400 nastavnika, stručnih suradnika i predstavnika institucija, dodatne edukacije za 113 članova radnih skupina koje su u okviru 5 tematskih grupa (društveno-humanističko-jezično, matematičko-informatičko-tehničko, umjetničko i prirodoslovlje te razrednu nastavu i stručne suradnike) razvili inovativne sadržaje rada s darovitima i pilotno ih provode sa 160 učenika u 9 škola. Izrađeni su prateći materijali koji su dostupni na novoj platformi zainteresiranim nastavnicima, učenicima i roditeljima, kao i podrška roditeljima darovitih. Temelj daljnjeg rada s darovitim učenicima nalazi se na platformi www.kzz-lumen.net, a cilj je potaknuti što veće korištenje i širenje baze podataka.

Partneri u projektu su Zagorska razvojna agencija, osnovne škole iz Brestovca Orehovičkog, Zaboka, Marije Bistrice, Mača i Pregrade, zatim Srednja škola Krapina i Srednja škola Zlatar, ŠUDIGO Zabok te Gimnazija A. G. Matoša Zabok, a program se pilotno provodi i u osnovnoj školi u Zlataru koja se dobrovoljno uključila u projekt Vrijednost projekta je 954.463,50 kuna, projekt se provodi u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020”, Prioritetne osi 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje.

Župan Željko Kolar rekao je kako su za uspješno odrađeni projekt zaslužni mentori i učitelji. – Učenici su svoj talent dodatno htjeli proširiti i utvrditi. Svako ulaganje u djecu će se vratiti tri puta, a u darovitu djecu i deset puta – istaknuo je Kolar dodajući kako mu je posebno drago što je Krapinsko-zagorska županija pokrenula taj projekt i izdvojila tolika financijska sredstva.

– Radi se o nastavku zajedničkih aktivnosti koje od 2014. godine egzistira na području naše županije, a to je intenzivnija potpora darovitoj djeci u našim odgojno-obrazovnim institucijama. Prije projekta LUMEN smo uključili neke aktivnosti poput identifikacije darovite djece u našim osnovnim školama koje nemaju psihologa, zimske i ljetne radionice za darovite, talentirane i motivirane, besplatni info telefon po pitanju darovitosti i projekt LUMEN je bio nadogradnja tih aktivnosti – rekla je zamjenica župana Jasna Petek i dodala kako je kroz projekt LUMEN nastavljena edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika iz osnovnih i srednjih škola. – Smatramo da ljudi moraju imati stručne kompetencije za rad s darovitom djecom i to kontinuirano i svakodnevno u školama. Projekt je je jedan lijepi korak dalje u poticanju darovitosti učenika i možemo obećati da ćemo sa standardom kojeg smo postigli mogli dalje nastaviti, a nadam se da će obećanje Ministarstva znanosti i obrazovanja o raspisivanju projekta sljedećeg proljeća uroditi plodom i da ćemo se ponovno javiti na njega i nastaviti s odličnim projektima – istaknula je Petek.

Ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Tomislav Polanović rekao je kako ga iznimno veseli što je ta škola, uz brojne druge, bila uključena u projekt. – Mi smo sudjelovali u društveno-umjetničkom području i nadarena djeca su cijelu godinu radila na projektu, osmislili ga, bili uključeni u likovnu i glazbenu kulturu, hrvatski jezik. To je hvalevrijedan projekt jer se dala prilika da se nadarena djeca mogu iskazati – rekao je Polanović.

Profesorica biologije i kemije u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok Irena Futivić rekla je kako je ovaj projekt bio vrijedan za školu.

– Naša škola je uključena u prirodoslovni dio samog projekta. Profesori su osmislili radionice i tijekom nastave koja je bila realizirana tijekom 35 sati pokušali smo se baviti istraživanjem odnosno praćenjem kemijskih i bioloških parametara na rijeci Krapinici tijekom školske godine – rekla je Futivić dodavši da je riječ o prvom velikom projektu zabočke gimnazije te da su učenici bili veseli kada se radilo istraživanje, a izradili su i film, radove, plakate, interaktivne igrice koje i to sve izvan nastave. Uz nju su u projektu sudjelovali i radili profesorica Ana Culej, profesor savjetnik iz biologije i profesorica Maja Novački iz fizike.

Završnica događanja LUMEN trajat će cijeli dan kroz različite radionice, stručna predavanja i prezentacije. Izveden je isječak mjuzikla Alica u Bajke na dlanu’. Prisutnima se obratio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je istaknuo da je ulaganje u djecu bitno, a da su ovakvi pozitivni rezultati izvrsni.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content